Mahathir Mohamad

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Lompat ke: navigasi, cari
Yang Amat Berbahagia Tun

Mahathir bin Mohamad
Perdana Menteri Malaysia
Masa jabatan
16 Juli 1981 – 31 Oktober 2003
Penguasa monarki Ahmad Shah
Iskandar
Azlan Shah
Jaafar
Salahuddin
Mizan Zainal Abidin (Regent)
Sirajuddin
Deputi Musa Hitam
Ghafar Baba
Anwar Ibrahim
Abdullah Ahmad Badawi
Didahului oleh Hussein Onn
Digantikan oleh Abdullah Ahmad Badawi
Wakil Perdana Menteri Malaysia
Masa jabatan
15 September 1978 – 16 Juli 1981
Perdana Menteri Hussein Onn
Didahului oleh Hussein Onn
Digantikan oleh Musa Hitam
Sekretaris Jenderal Gerakan Non-Blok ke-21
Masa jabatan
25 Februari 2003 – 31 Oktober 2003
Didahului oleh Hussein Onn
Digantikan oleh Abdullah Ahmad Badawi
Informasi pribadi
Lahir 20 Desember 1925 (umur 92)
Alor Star, Kedah, British Malaya
Partai politik UMNO-Barisan Nasional
Suami/istri Siti Hasmah
Profesi Doctor of Medicine
Agama Islam
Tanda tangan
Media sosial
Situs web chedet.com

Tun Datuk Seri Dr. Mahathir bin Mohammad lahir di Alor Star, Kedah, Malaysia, 20 Desember 1925; umur 92 tahun), juga dijuluki Dr. M, adalah seorang politikus Malaysia. Ia adalah Perdana Menteri Malaysia keempat, menjabat dari dari 16 Juli 1981 hingga 31 Oktober 2003. Di bawah kepemimpinannya Malaysia mengalami modernisasi yang pesat dan menikmati kemakmuran di segala lapisan masyarakat.

Mahathir Mohamad dilahirkan di Lorong Kilang Ais, Seberang Perak, Alor Setar, Kedah. Mohamad merupakan anak kesembilan dari pasangan Mohamed Iskandar dan Wan Tempawan Wan Hanapi.

Ia bertanggungjawab memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dari semua jabatan dalam kerajaan dan partai politik UMNO pada tahun 1998. Tun Mahathir bin Mohamad pensiun pada 31 Oktober 2003 dan mengangkat Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Wakil Perdana Menteri menggantikannya.

Mahathir Mohamad berhenti sebagai PM Malaysia dan digantikan Abdullah Ahmad Badawi pada 31 Oktober 2003.

Kritik[sunting | sunting sumber]

Ia rajin mempromosikan negaranya sebagai negara Islam dengan menyatakan, "UU Islam atau hukum syaro’ ditegakkan di Malaysia dengan memperhitungkan keadaan negara yang majemuk keberagamannya dan keadilan yang menjadi bagian pokok dalam UU Islam." Ia juga merujuk Daulah Islam di Cordova, Spanyol yang masyarakatnya majemuk. Meski begitu kenyataannya tidak demikian. Praktik kehidupan kapitalisme-sekularisme bertebaran di sana dengan pesta tahun baru dengan penari berpakaian minim di klub-klub malam terkenal di Kuala Lumpur. Juga ada tempat judi di Genting Highlands. Malaysia tak mewajibkan muslimahnya berjilbab. Selain itu tokoh penting dan penguasanya menolak anggapan jika negaranya ialah negara Islam, seperti Tunku Abd. Rahman Putra, bapak kemerdekaan Malaysia.

Setelah mundur menjabat[sunting | sunting sumber]

Ia mengaku kecewa telah memilih Abdullah Ahmad Badawi sebagai pemimpin UMNO dan perdana menteri untuk menggantikannya. Kritikan semakin pedas dan berujung sulit diselesaikan. Koran The Star mengutip pernyataannya pada 27 Juli 2006 mengenai pekerjaan barunya selain mengkritik. Ia membuka toko roti bernama The Loaf di Langkawi, Malaysia. The Loaf merupakan usaha patungan dengan perusahaan Jepang. Ia memegang 51 persen saham atas nama M&M Concolidated Resources Sdn Bhd. Toko rotinya berencana membuka cabang di Kuala Lumpur, Phuket, dan Singapura. Sebelum terjun ke politik, ia telah menjalankan usaha klinik kesehatan dan pompa bensin.

Ia mengumumkan pengunduran diri dari UMNO pada 19 Mei 2008 untuk menekan Badawi agar ia mundur dari jabatannya.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Didahului oleh:
Hussein Onn
Perdana Menteri Malaysia
1981—2003
Diteruskan oleh:
Abdullah Ahmad Badawi
Complete 9-11 Commission Report.pdf