Agensi Angkasa Negara Malaysia

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Agensi Angkasa Negara Malaysia (ANGKASA) merupakan agensi kerajaan Malaysia yang dibentuk pada tahun 2002 untuk memajukan pendidikan dan penyelidikan ilmu angkasa, serta membantu kerajaan melaksanakan Dasar Angkasa Negara. Agensi ini terletak di bawah Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi. Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara Malaysia adalah Prof. Datuk Dr. Mazlan Othman, seorang ahli astrofisika ternama di Malaysia.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Untuk memajukan bidang aeroangkasa di Malaysia, Bagian planetarium telah dilancarkan pada tahun 1989 di bawah Jabatan Perdana Menteri. Badan ini kemudian diperbesar dan ditukar namanya kepada Bagian Kajian Angkasa (BAKSA) dengan bidang tanggung jawab yang diperluas pada tahun 1995. Agensi Angkasa Negara Malaysia (ANGKASA) juga dibentuk pada tahun 2002, sebagai agensi khusus yang bertugas menyelaras, melaksanakan dan memantau aktivititas angkasa. Pada tahun 2004, Bagian Kajian Angkasa dan Agensi Angkasa Negara Malaysia telah digabungkan.

Program Astronaut Negara[sunting | sunting sumber]

Agensi Angkasa Negara Malaysia telah melancarkan Program Astronaut Negara yang bermula pada tahun 2006 untuk mengantar astronaut dari negara Malaysia ke angkasa lepas. Pada tanggal 4 September 2007, Sheikh Muszaphar Shukor telah dipilih sebagai Angkasawan Malaysia yang pertama. Ia akan berangkat ke Stasiun Luar Angkasa Internasional dengan menaiki Soyuz TMA-11 pada tanggal 10 Oktober 2007.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]