Muhyiddin Yassin

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Yang Berhormat Tan Sri

Muhyiddin Yassin
Muhyiddin-yassin 11.jpg
[[Wakil Perdana Menteri Malaysia]] 10
Masa jabatan
10 April 2009 – 29 Juli 2015
Penguasa monarkiMizan Zainal Abidin
Perdana MenteriNajib Tun Razak
PendahuluNajib Tun Razak
PenggantiAhmad Zahid Hamidi
Deputi Presiden Organisasi Nasional Malaysia Bersatu
Masa jabatan
26 Maret 2009 – 29 Juli 2015
PendahuluNajib Tun Razak
Menteri Pendidikan Malaysia
Masa jabatan
10 April 2009 – 29 Juli 2015
PendahuluHishammuddin Tun Hussein
PenggantiMahdzir Khalid
Menteri Perdagangan Internasional dan Industri Malaysia
Masa jabatan
18 Maret 2008 – 8 April 2009
PendahuluRafidah Aziz
PenggantiMustapa Mohamed
Malaysian Minister of Agriculture and Agro-Based Industry
Masa jabatan
31 Maret 2004 – 17 Maret 2008
PendahuluAbdul Ajib Ahmad
PenggantiMustapa Mohamed
Menteri Besar Johor
Masa jabatan
1992–1995
PenggantiAbdul Ghani Othman
Informasi pribadi
Lahir15 Mei 1947 (umur 72)
Flag of the Federated Malay States (1895–1946).svg Muar, Johor, Malaysia
Partai politikPPBM-Pakatan Harapan (2015–sekarang)
UMNO-Barisan Nasional (1976–2015)
PasanganPuan Sri Norainee Abdul Rahman
Anak4
Tempat tinggalMuar, Johor
PekerjaanPolitikus
Tanda tangan

Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin (lahir di Muar, Johor, Malaysia, 15 Mei 1947; umur 72 tahun) ayahnya keturunan Bugis dan ibunya keturunan Jawa [1], adalah seorang Wakil Presiden UMNO dan sekarang ini merupakan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani. Ia juga merupakan bekas Menteri Besar Johor.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Ia berasal dari Muar, Johor dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Maharani dan Sekolah Kebangsaan Ismail di Muar. Kemudiannya ia melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya dan berhasil memperoleh Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dan Pengajian Melayu (1971).

Karier[sunting | sunting sumber]

Ia mulai berkarier sebagai Penolong Sekretaris Pemerintahan Johor (1970) dan kemudiannya Penolong Pegawai Daerah Muar (1974). Pengalaman sebagai pejabat umum digunakan sepenuhnya olehnya untuk berkecimpung dalam dunia korporat. Antara tahun 1974 hingga tahun 1978, Y.B. Tan Sri Dato' telah memegang beberapa jabatan penting di SGS Ates Sdn. Bhd. sebagai Pengurus Jawatan, Direktur Urusan Sri Saujana Berhad serta Pengarah Syarikat Equity Mal Sdn Bhd.

Politik[sunting | sunting sumber]

Ia kini mengetuai UMNO Bagian Pagoh yaitu jabatan yang dipegang sejak April 1985 lagi. Sebelum itu ia telah dipilih menjadi Ketua Pemuda UMNO Bagian Pagoh pada tahun 1976. Dari situ karier politiknya terus berkembang saat ia dilantik menjadi Ketua Pemuda UMNO Malaysia (1982). Pada tahun 1985, buat pertama kalinya, Y.B. Tan Sri Dato' Muhyiddin dipilih menjadi Anggota Majelis Tertinggi UMNO. Jabatan ini digunakan sepenuhnya untuk menabur bakti dan kemudian menjadi tokoh yang dipilih menduduki jabatgan Wakil Presiden mulai September 1993 hingga hari ini.

Jabatan pemerintahan[sunting | sunting sumber]

Ia pertama kali dipilih menjadi wakil rakyat saat ia memenangkan kawasan Parlemen Pagoh pada pemilu tahun 1978. Ia yang berhasil mempertahankan kursi parlemen berkenaan pada pemilu pada tahun 1982 telah dilantik menjadi Menteri Besar Johor setelah Pilihan Raya Umum ke-7 saat memenangkan kursi Dewan Undangan Negeri kawasan Bukit Serampang. Di bawah kepimpinannya, negeri Johor terus berkembang pesat dan menjadi antara negeri yang termaju di Malaysia.

Y.B. Tan Sri Dato' juga pernah dilantik menjadi Sekretaris Parlemen Kementerian Luar Negeri pada tahun 1981, Wakil Menteri Wilayah Persekutuan pada tahun 1982 dan MenPoRa selepas Pilihan Raya Umum ke-9 iaitu pada Mei 1995. Empat tahun kemudian, ia dilantik menjadi Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna mulai bulan Desember 1999. Pada bulan Januari 2004, ia diberi kepercayaan mengetuai Kementerian Pertanian berikut penataan kembali Kabinet Persekutuan.

Setelah Pilihan Raya Umum ke-11, ia dilantik kembali menjadi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang fungsinya ditambah untuk memajukan sektor pertanian dan industri yang berkaitan agar lebih berdaya saing. Oleh itu, ia bertekad untuk membalas kepercayaan Y.A.B. Perdana Menteri dengan meletakkan sektor pertanian di tahap yang sepatutnya dengan menumpukan usaha menjadikannya satu sektor yang modern, dinamis, dan mampu membawa perolehan yang besar kepada negara. Di samping itu, ia terus memberi layanan yang terbaik kepada penduduk Pagoh agar rakyat hidup sentosa dan bebas dari kemiskinan melalui program pembangunan pertanian yang dijalankan di situ.

Aktivitas kemasyarakatan[sunting | sunting sumber]

Selain itu, Y.B. Tan Sri juga banyak terlibat dalam aktivitas kemasyarakatan. Ia pernah dilantik menjadi Yang DiPertua Royal Johor Country Club dan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (1986-1995) serta Presiden Persatuan Kanak-Kanak Spastik negeri Johor selama 10 tahun (1986-1996).

Keluarga[sunting | sunting sumber]

Y.B. Tan Sri Dato' Muhyiddin telah berumah tangga pada 1972 dengan Puan Sri Hajjah Norainee Abd. Rahman. Mereka dikaruniai empat orang anak.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Didahului oleh:
Datuk Abdul Ajib Ahmad
Menteri Besar Johor
1982-1995
Diteruskan oleh:
Abdul Ghani Othman
Didahului oleh:
Datuk Seri Effendi Norwawi
Menteri Pertanian dan Perindustrian Asas Tani
2004-kini
Diteruskan oleh:
masih menjabat
Didahului oleh:
?
Wakil Presiden UMNO
1993-kini
Diteruskan oleh:
masih menjabat

[[Kategori:Meninggal usia Kesalahan ekspresi: Kata "muhyiddin" tak dikenal.]]

Catatan kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1].