Daftar pulau menurut jumlah penduduk

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Langsung ke: navigasi, cari

Berikut adalah daftar pulau di dunia menurut jumlah penduduk yang terdiri dari pulau-pulau dengan populasi lebih dari 10 juta jiwa.

Benua[sunting | sunting sumber]

  1. Afrika-Eurasia — 5.500.000.000 jiwa
  2. Amerika — 900.000.000
  3. Australia[1] — 21.000.000
  4. Antarctica — 0–1.000[2]

Pulau[sunting | sunting sumber]

Populasi lebih dari 10.000.000[sunting | sunting sumber]

Peringkat Pulau Negara Populasi Kepadatan (/km²)
1 Jawa dan Madura  Indonesia 124.000.000 (2005)[3][4] 936.6
2 Honshū  Jepang 103.000.000 (2005)[5][6] 451.8
3 Pulau Britania Raya  Britania Raya 56.800.000 (2001)[7] [8] 281.3
4 Luzon  Filipina 46.228.000 (2007)[9][10] 538.9
5 Sumatra  Indonesia 45.000.000 (2005)[3][11] 90.4
6 Taiwan  Republik Tiongkok 22.200.000 (2000)[3] 657
7 Sri Lanka  Sri Lanka 20.700.000 (2005)[12] 315.5
8 Mindanao  Filipina 19.793.000 (2007)[9][13] 209.1
9 Madagaskar  Madagaskar 18.600.000 (2005)[12] 34.1
10 Hispaniola  Haiti dan  Republik Dominika 17,400,000 (2005)[12] 241.5
11 Pulau Kalimantan  Indonesia,  Malaysia,  Brunei 16.000.000 (2000)[3][14] 21.5
12 Sulawesi  Indonesia 16.000.000 (2005)[3][15] 97
13 Kyūshū  Jepang 13.350.000 (2005)[5][16] 371
14 Salsette (Mumbai)  India 13.175.000 (2001)[17][18] 30,217
15 Kuba  Kuba 11.075.000 (2002)[3] 103.3

Populasi 1.000.000 hingga 10.000.000[sunting | sunting sumber]

Peringkat Pulau Negara Populasi
16 Hainan  Tiongkok 7.620.000 (2000)[3][19]
17 Long Island  Amerika Serikat 7.560.000 (2007)[20]
18 Nugini (Papua)  Papua Nugini dan  Indonesia 6.400.000 (2000)[3][21]
19 Irlandia  Republik Irlandia dan  Britania Raya 5.900.000 (2006)[22][7]
20 Hokkaidō  Jepang 5.625.000 (2005)[5]
21 Sisilia  Italia 5.017.000 (2007)[23]
22 Pulau Singapura  Singapura 4.326.000 (2005)[12]
23 Negros  Filipina 4.102.000 (2007)[9]
24 Shikoku  Jepang 4.100.000 (2005)[5]
25 Puerto Riko  Puerto Riko 3.940.000 (2007)[24]
26 Panay  Filipina 3.823.000 (2007)[9][25]
27 Madura  Indonesia 3.525.000 (2005)[3]
28 Bali  Indonesia 3.380.000 (2005)[3]
29 Cebu  Filipina 3.293.000 (2007)[9]
30 Pulau Utara  Selandia Baru 3.059.000 (2006)[26]
31 Jamaika  Jamaika 2.650.000 (2005)[12]
32 Lombok  Indonesia 2.536.000 (2004) [27]
33 Zhongshan Dao  Tiongkok 2.275.000 (2002)[3][12][28]
34 Sjælland  Denmark 2.275.000 (2005)[29]
35 Timor  Indonesia dan  Timor Leste 2.220.000 (2000)[30][12][31]
36 Leyte  Filipina 2.113.000 (2007)[9]
37 Pulau Montreal  Kanada 1.800.000 (2001)[32]
38 Pulau Bhola (Dakhin Shahbazpur)  Bangladesh 1.675.000 (2001)[3][33]
39 Sardinia  Italia 1.659.000 (2007) [23]
40 Samar  Filipina 1.650.000 (2007)[9][34]
41 Manhattan  Amerika Serikat 1.621.000 (2007)[20]
42 Flores  Indonesia 1.600.000 (2003)[30]
43 Sumbawa  Indonesia 1.540.000 (2004)[27]
44 Okinawa  Jepang 1.250.000 (2005)[5]
45 Mauritius  Mauritius 1.245.000 (2005)[12]
46 Bohol  Filipina 1.230.000 (2007)[9]
47 Pulau Hong Kong  Hong Kong ( Tiongkok) 1.180.591 (2007)[35]
48 Mindoro  Filipina 1.158.000 (2007)[9]
49 Pulau Xiamen  Tiongkok 1.077.000 (2000 census)[36]
50 Pulau São Luís  Brasil 1.075.000 (2000)[37]
51 Trinidad Bendera Trinidad dan Tobago Trinidad dan Tobago 1.030.000 (2000)[3]
52 Pulau Selatan Bendera Selandia Baru Selandia Baru 1.008.000 (2006)[38]

Populasi 100.000 hingga 1.000.000[sunting | sunting sumber]

Peringkat Pulau Negara Populasi
53 Tenerife Bendera Spanyol Spanyol 899.833 (2009 census)
54 Oahu Bendera Amerika Serikat Amerika Serikat 876.151 (2000 census)[39]
55 Majorca Bendera Spanyol Spanyol 862.397
56 Siprus Bendera Siprus Siprus 855.000
57 Gran Canaria Bendera Spanyol Spanyol 838.397
58 Réunion Bendera Perancis Perancis 793.000
59 Masbate Bendera Filipina Filipina 768.939
60 Batam Bendera Indonesia Indonesia 700.000
61 Pulau Pinang Bendera Malaysia Malaysia 678.000
62 Sakhalin Bendera Rusia Rusia 673.100
63 Chongming Bendera Republik Rakyat Tiongkok Cina 658.461
64 Pulau Vancouver Bendera Kanada Kanada 656.312
65 Nias Bendera Indonesia Indonesia 639.675
66 Bangka Bendera Indonesia Indonesia 626.955
67 Crete Bendera Yunani Yunanie 623.666 (2005)
68 Zanzibar (Unguja) Bendera Tanzania Tanzania 619.832
69 Viti Levu Bendera Fiji Fiji 580.000
70 Jeju Bendera Korea Selatan Korea Selatan 560.000 (2004)
71 Bahrain Bendera Bahrain Bahrain 539.100
72 Zhoushan Bendera Republik Rakyat Tiongkok Cina 502.667 (2000)[40]
73 Buton Bendera Indonesia Indonesia 500.000
74 Tasmania Bendera Australia Australia 489.600 (2006)
75 Newfoundland Bendera Kanada Kanada 479.105 (2006)
76 Staten Island Bendera Amerika Serikat Amerika Serikat 477.377 (2006)
77 Pulau Governador Bendera Brasil Brasil 450.000
78 Jolo Bendera Filipina Filipina 447.600
79 Funen Bendera Denmark Denmark 447.060
80 Pulau Margarita Bendera Venezuela Venezuela 436.900 (2007)
81 Palawan Bendera Filipina Filipina 430.000
82 Sumba Bendera Indonesia Indonesia 425.000
83 New Britain Bendera Papua Nugini Papua Nugini 404.641 (2000)
84 Martinique Bendera Perancis France 401,000 (2007 estimate)
85 Sandwip Bendera Bangladesh Bangladesh 400.000
86 Malta Bendera Malta Malta 373.955 (2005)
87 Pemba Bendera Tanzania Tanzania 350.000
88 Grande Comore Bendera Komoro Komoro 345.000 (2005)
89 Île Jésus Bendera Kanada Kanada 339.101
90 Mactan Bendera Filipina Filipina 333.845 (2007)
91 Haitan Bendera Republik Rakyat Tiongkok Cina 332.146 (2000)
92 Flevopolder  Belanda 317.000 (2007)
93 Santa Catarina Bendera Brasil Brasil 315.000 (2006)
94 Phuket Bendera Thailand Thailand 313.835 (2007)[41]
95 Islandia Bendera Islandia Islandia 311.396 (2007)
96 Vendsyssel-Thy Bendera Denmark Denmark 306.373 (2003)
97 Ambon Bendera Indonesia Indonesia 300.000
98 Vitória Bendera Brasil Brasil 300.000
99 Korsika Bendera Perancis Perancis 281.000 (2007)
100 Abu Dhabi Bendera Uni Emirat Arab Uni Emirat Arab 280.385
101 Barbados Bendera Barbados Barbados 279.254 (2005)
102 Anjouan Bendera Komoro Komoro 270.000
103 Santiago Bendera Tanjung Verde Tanjung Verde 266.161 (2005)
104 Basilan Bendera Filipina Filipina 259.796
105 Muna Bendera Indonesia Indonesia 248.000
106 Seram Bendera Indonesia Indonesia 247.000
107 Madeira Bendera Portugal Portugal 245.806 (2006)
108 Euboea Bendera Yunani Yunani 218.032 (2005)
109 Marinduque Bendera Filipina Filipina 217.392
110 New Providence Bendera Bahama Bahama 210.832 (2000)
112 Grande Terre Bendera Kaledonia Baru Kaledonia Baru, bagian dari Bendera Perancis Perancis 205.939 (2004)
113 Belitung Bendera Indonesia Indonesia 204.776
114 Pulau Vasilievsky Bendera Rusia Rusia 202.650 (2002)[42].
115 Tsing Yi Bendera Hong Kong Hong Kong, bagian Bendera Republik Rakyat Tiongkok Cina 200.402 (2007)[43]
116 Bintan Bendera Indonesia Indonesia 200.000
117 Marajó Bendera Brasil Brasil 200.000
118 Qeshm Bendera Iran Iran 200.000
119 Grande-Terre Bendera Guadeloupe Guadeloupe, bagian dari Bendera Perancis Perancis 197.603 (2006)
120 Tarakan Bendera Indonesia Indonesia 193.069 (2010)
121 Geojedo Bendera Korea Selatan Korea Selatan 187.593
122 Basse-Terre Bendera Guadeloupe Guadeloupe, bagian dari Bendera Perancis Perancis 186,661 (2006)
123 Tahiti Bendera Polinesia Perancis Polinesia Perancis, bagian dari Bendera Perancis Perancis 178.133 (2007)
124 Guam Bendera Guam Guam, Bendera Amerika Serikat Amerika Serikat 173.456 (2007)
125 Pulau Lulu Bendera Kanada Kanada 168.162
126 Alor Bendera Indonesia Indonesia 168.000
127 Grande Terre Bendera Mayotte Mayotte, bagian dari Bendera Perancis Perancis 162.036 (2007)
128 Halmahera Bendera Indonesia Indonesia 162.000
129 Saint Lucia Bendera Saint Lucia Saint Lucia 160.765 (2005)
130 Amager Bendera Denmark Denmark 160.064 (2006)
131 Bougainville Bendera Papua Nugini Papua Nugini 160.000
132 Hawaii Bendera Amerika Serikat Amerika Serikat 158.400 (2003)
133 Awaji Bendera Jepang Jepang 157.000 (2005)
134 Carmen, Campeche Bendera Meksiko Meksiko 155.000 (2005)
135 Ukerewe Bendera Tanzania Tanzania 150.000
136 Portsea Island Bendera Britania Raya Britania Raya 147.088
137 Mombasa Bendera Kenya Kenya 146.334
138 Cape Breton Island Bendera Kanada Kanada 147.454 (2001)
139 Tablas Bendera Filipina Filipina 144.000
140 Chiloé Bendera Chili Chili 140.376 (2002)
141 Guimaras Bendera Filipina Filipina 140,000
142 Malaita Bendera Kepulauan Solomon Kepulauan Solomon 140.000 (2006)
143 Isle of Wight Bendera Britania Raya Britania Raya 140.000 (2005)
144 Djerba Bendera Tunisia Tunisia 139.517 (2004)
145 Curaçao Bendera Antillen Belanda Antillen Belanda 138.000 (2006)
146 Prince Edward Island Bendera Kanada Kanada 135.851 (2006)
147 Upolu Bendera Samoa Samoa 134.400 (2001)
148 São Tomé Bendera Sao Tome dan Principe São Tomé dan Príncipe 139.000 (2004)
149 Pulau Mannar Bendera Sri Lanka Sri Lanka 132.000
150 Biliran Bendera Filipina Filipina 132.000
151 Lanzarote Bendera Spanyol Spanyol 131.708 (2007)
152 São Miguel Bendera Portugal Portugal 131.609 (2001)
153 Hisingen Bendera Swedia Swedia 130.497 (2007)
154 Bioko Bendera Guinea Khatulistiwa Guinea Khatulistiwa 130.000 (2005)
155 Vanua Levu Bendera Fiji Fiji 130.000
156 Bantayan Bendera Filipina Filipina 129.154 (2007)
157 Ibiza Bendera Spanyol Spanyol 117.698 (2007)
158 Maui Bendera Amerika Serikat Amerika Serikat 117.644 (2000)
159 Rhodes Bendera Yunani Yunani 117.007 (2001)
160 Daishan Bendera Republik Rakyat Tiongkok China 113.983 (2000)[44]
161 Guadalcanal Bendera Kepulauan Solomon Kepulauan Solomon 109.382 (1999)
162 Buru Bendera Indonesia Indonesia 109.251
163 Saint Vincent Bendera Saint Vincent dan Grenadines Saint Vincent dan Grenadines 108.600 (2000)
164 Isla Grande de Tierra del Fuego Bendera Argentina Argentina and Bendera Chili Chili 107.983
165 Corfu Bendera Yunani Yunani 107.879 (2001)
166 Muharraq Bendera Bahrain Bahrain 103.576
167 Aruba Bendera Aruba Aruba 103.484 (2006)
168 Pulau Andaman Selatan Bendera India India 100.000+
169 Isla San Andrés Bendera Kolombia Kolombia 100.000

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ It is generally accepted that Australia is not an island; if it were considered as such it would rank seventh.
  2. ^ Antarctica has no permanent residents, but there are usually at least 1,000 people (mostly research personnel) living at its bases.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m Geohive.com Country data
  4. ^ Composed of 6 provinces excluding the four regencies comprising Madura island
  5. ^ a b c d e Japan Census of 2005 - Provisional results
  6. ^ Composed of 34 prefectures including minor outlying islands
  7. ^ a b United Kingdom Census of 2001. Composed of the constituent countries of England, Scotland, and Wales but excluding the administrative units of Isle of Wight, Eilean Siar, Orkney Islands, Shetland Islands, and Isle of Anglesey. Note that the figure still includes minor outlying islands with a total population of a few thousand.
  8. ^ [1] General Register Office of Scotland Occasional Paper No. 10 highlighting that in 2001 a total of 99,739 people lived in the islands of Scotland.
  9. ^ a b c d e f g h i Philippines 2007 Census
  10. ^ Composed of 7 administrative regions excluding island provinces
  11. ^ Composed of 8 provinces including minor outlying islands
  12. ^ a b c d e f g h United Nations World Population Prospects (2004 edition)
  13. ^ Composed of 6 administrative regions excluding island provinces
  14. ^ Composed of 4 Indonesian provinces, 2 Malaysian states, and the sovereign state of Brunei
  15. ^ Composed of 6 provinces
  16. ^ Composed of 7 prefectures
  17. ^ Indian Census
  18. ^ Composed of the municipal corporations of Greater Mumbai and Thane
  19. ^ Data refers to Hainan Province
  20. ^ a b United States Census 2007 estimates
  21. ^ Composed of 14 provinces of Papua New Guinea and 2 provinces of Indonesia
  22. ^ Ireland Census of 2006
  23. ^ a b Istat estimates for 2007
  24. ^ U.S. Census Bureau Estimates for Puerto Rico (2007)
  25. ^ Composed of 4 provinces
  26. ^ New Zealand Census of 2006
  27. ^ a b Biro Pusat Statistik - Nusa Tenggara Barat
  28. ^ Data refers to Zhongshan (prefecture level city), Xiangzhou District (in Zhuhai prefecture level city), and Makau SAR. Note that this area is not generally referred to as an island; see article for more details.
  29. ^ Statbank Denmark
  30. ^ a b Biro Pusat Statistik - Nusa Tenggara Timur
  31. ^ Composed of 5 Indonesian regencies and the sovereign state of East Timor
  32. ^ Canada Census of 2001
  33. ^ Data refers to Bhola District which includes minor outlying islands
  34. ^ Composed of 3 provinces
  35. ^ District Council Election 2007. The sum of the population in Central & Western, Wan Chai, Eastern, and Southern Districts, minus the population in constituency areas D2 to D7, which are on Ap Lei Chau island.
  36. ^ China Census of 2000. Data has not include outlying islands such as Gulangyu isle, Dadeng island, etc.
  37. ^ Brazil Census of 2000
  38. ^ Statistics New Zealand 2007 estimate
  39. ^ Honolulu County and Census Tract 114.98, Honolulu County United States Census Bureau
  40. ^ Statistical Information of Zhoushan,line 2(the part of Dinghai District) plus line 31(the part of Putuo District)
  41. ^ "Registered population continues to rise". Phuket Gazette. 2007-11-29. Diakses 2007-12-08. 
  42. ^ ???????????????? ????? (Vasilieostrovsky District) (Rusia)
  43. ^ District Council Election 2007 - Kwai Tsing. The sum of the population in constituency areas S18 to S28
  44. ^ Statistical Information of Zhoushan,line 26

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pranala luar[sunting | sunting sumber]