Wakil Perdana Menteri Malaysia

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wakil Perdana Menteri Malaysia
Timbalan Perdana Menteri Malaysia
Coat of arms of Malaysia.svg
Kantor Wakil Perdana Menteri
GelarYang Amat Berhormat (Yang Terhormat)
AnggotaKabinet
AtasanParlemen
KediamanSeri Satria, Putrajaya
KantorPerdana Putra, Putrajaya
Dicalonkan olehPerdana Menteri Malaysia
Ditunjuk olehAbdul Halim
sebagai Yang di-Pertuan Agong Malaysia
Masa jabatanSesuai dengan keingina dari Yang di-Pertuan Agong
Pejabat perdanaTun Abdul Razak
Dibentuk31 Agustus 1957 (1957-08-31) (63 tahun lalu)
GajiMYR18,168.15 per bulan[1]
Situs webwww.pmo.gov.my/tpm/

Wakil Perdana Menteri Malaysia (bahasa Melayu: Timbalan Perdana Menteri Malaysia) ialah jabatan politik kedua tertinggi di Malaysia. Terdapat lebih kurang sembilan orang yang telah dilantik memegang jabatan tersebut.

Perdana Menteri Malaysia ke-4 yaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad mempunyai sebanyak empat orang Wakil PM sepanjang ia memegang jabatan sebagai Perdana Menteri. Tun Dr Ismail Abdul Rahman merupakan Timbalan Perdana Menteri pertama yang meninggal dunia sewaktu dalam jabatannya manakala Dato' Seri Anwar Ibrahim merupakan Wakil Perdana Menteri yang pertama yang dipecat.

Daftar Wakil Perdana Menteri Malaysia[sunting | sunting sumber]

Partai politik:

Wakil Perdana Menteri Masa Jabatan Partai politik Perdana Menteri
No Potret Nama Mulai menjabat Akhir menjabat
Coat of arms of Malaysia.svg Pemerintah Malaysia Government Ensign of Malaysia.svg
1 Tun Abdul Razak (MY 2nd PM).jpg Abdul Razak Hussein
MP untuk Pekan
31 Agustus 1957 22 September 1970 Aliansi (UMNO) Tunku Abdul Rahman
2 Ismail Abdul Rahman.jpeg Ismail Abdul Rahman
MP untuk Johor Baru
22 September 1970 2 Agustus 1973 Aliansi (UMNO) Abdul Razak Hussein
3 Tun Hussein Onn (MY 3rd PM).jpg Hussein Onn
MP untuk Johor Baru
13 Agustus 1973 24 Agustus 1974 Aliansi (UMNO)
24 Agustus 1974 15 Januari 1976 BN (UMNO)
4 Mahathir 1984 cropped.jpg Mahathir Mohamad
MP untuk Kubang Pasu
2 Maret 1976 16 Juli 1981 BN (UMNO) Hussein Onn
5 Silver - replace this image male.svg Musa Hitam
MP untuk Kota Tinggi
18 Juli 1981 16 Maret 1986 BN (UMNO) Mahathir Mohamad
6 Ghafar Baba.jpg Ghafar Baba
MP untuk Jasin
10 Mei 1986 15 Oktober 1993 BN (UMNO)
7 Anwar 980416.jpg Anwar Ibrahim
MP untuk Pematang Pauh
1 Desember 1993 2 September 1998 BN (UMNO)
8 Abdullah Badawi in April 2008.jpg Abdullah Ahmad Badawi
MP untuk Kepala Batas
8 Januari 1999 31 Oktober 2003 BN (UMNO)
9 Najib crop.jpg Najib Razak
MP untuk Pekan
7 Januari 2004 3 April 2009 BN (UMNO) Abdullah Ahmad Badawi
10 Muhyiddin Yassin cropped.jpg Muhyiddin Yassin
MP untuk Pagoh
10 April 2009 29 Juli 2015 BN (UMNO) Najib Razak
11 AZHThai.jpg Ahmad Zahid Hamidi
MP untuk Bagan Datuk
29 Juli 2015 10 Mei 2018 BN (UMNO)
12 Wan Azizah.jpg Wan Azizah Wan Ismail
MP untuk Pandan
21 Mei 2018 24 Februari 2020 PH (PKR) Mahathir Mohamad

Menteri Senior[sunting | sunting sumber]

Jabatan Wakil Perdana Menteri Malaysia tidak berfungsi di kabinet pemerintahan Muhyiddin Yassin. Sebagai gantinya, Menteri Senior akan melaksanakan tugas Wakil Perdana Menteri Malaysia.

Partai politik:

Menteri Senior Masa Jabatan Partai politik Perdana Menteri
No Potret Nama Mulai menjabat Akhir menjabat
13 Azmin Ali 2019 (cropped).jpg Azmin Ali
Keuangan dan Ekonomi
10 Maret 2020 Petahana PPBM Muhyiddin Yassin
Menteri Pertahanan - Ismail Sabri Yaakob.jpg Ismail Sabri Yaakob
Keamanan
10 Maret 2020 Petahana BN (UMNO)
DS Fadillah Yusof.png Fadillah Yusof
Pembangunan Infrastruktur
10 Maret 2020 Petahana GPS (PBB)
Dr Radzi Jidin.png Mohd Radzi Md Jidin
Pendidikan dan Sosial
10 Maret 2020 Petahana PPBM

Mantan Wakil Perdana Menteri yang Masih Hidup[sunting | sunting sumber]

Kematian terakhir mantan Wakil Perdana Menteri Malaysia adalah Ghafar Baba yang meninggal dunia pada 23 April 2006 pada umur 81 tahun. Mahathir Mohamad sebagai mantan Wakil Perdana Menteri Malaysia tertua yang berusia 95 tahun.

Partai politik:

Potret Nama Lahir dan Umur
Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad (42910851015) (cropped).jpg Mahathir Mohamad 10 Juli 1925 95 tahun
Silver - replace this image male.svg Musa Hitam 18 April 1934 86 tahun
Anwar Ibrahim (cropped further).png Anwar Ibrahim 10 Agustus 1947 73 tahun
Abdullah Badawi official 2009.jpg Abdullah Ahmad Badawi 26 November 1939 80 tahun
Dato Sri Mohd Najib Tun Razak 140x190.jpg Najib Razak 23 Juli 1953 67 tahun
TSMY Menteri Dalam Negeri (cropped).jpg Muhyiddin Yassin 15 Mei 1947 73 tahun
Deputy Prime Minister Hamidi - 2017 (36294565072) (cropped).jpg Ahmad Zahid Hamidi 4 Januari 1953 67 tahun
Wan Azizah.jpg Wan Azizah Wan Ismail 3 Desember 1952 67 tahun

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala luar[sunting | sunting sumber]