Malaysia Barat

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Video ini memaparkan limpahan cahaya malam di seluruh Malaysia Barat. Video asal ini telah diambil oleh anak kapal ekspedisi angkasa lepas NASA ke Stesen Angkasa Antarabangsa. Ekspedisi tersebut digelar "Expedition 28".

Malaysia Barat atau Semenanjung Malaysia merupakan 11 buah negeri (ketika itu) yang membentuk Persekutuan Malaysia. Semenanjung Malaysia kini, terdiri atas 11 buah negara bagian dan 2 Wilayah Persekutuan. Negara-negara bagian tersebut ialah Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Perak, Kedah, Pulau Pinang dan Perlis, serta Putrajaya dan Kuala Lumpur. Luas keseluruhan Semenanjung Malaysia adalah 131,598 kilometer persegi.

Semenanjung Malaysia berbatasan dengan Thailand di bagian utara dan Selat Johor di bagian selatan. Pulau Sumatra, Indonesia, terletak di sebelah barat di seberang Selat Melaka. Malaysia Timur terletak di sebelah timur Semenanjung Malaysia di seberang Laut China Selatan.

Semua negara bagian di Semenanjung Malaysia dikepalai oleh sultan atau raja kecuali Wilayah Persekutuan, Melaka, dan Pulau Pinang.

Topografi Malaysia Barat.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]