Daftar lagu yang direkam oleh Siti Nurhaliza

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Seorang wanita mengenakan jilbab berwarna krem dan rrok
Siti Nurhaliza pada 2013

Penyanyi dan penulis lagu Malaysia Siti Nurhaliza telah merekam material untuk 16 album studio solo, dua album studio duet, dan tidak menampilkan beberapa kali lagu dan singel pada berbagai album artis Malaysia dan internasional. Album debutnya, Siti Nurhaliza I dirilis pada 1 April 1996 oleh Suria Records setelah memenangkan kompetisi menyanyi RTM Bintang HMI 1995 pada usia 16 tahun.[1][2] Sebelum menandatangani kontrak dengan Suria Records, ia ditawarkan tiga label rekaman berbeda yang meliputi Sony Music, BMG Music dan Warner Music.[1] Perilisan singel pertamanya, "Jerat Percintaan" mengembangkan ketenarannya. Pada 1997, ia dianugrahi sebagai Artis Perempuan Baru Terbaik dan "Jerat Percintaan" dianugerahi Lagu Terbaik oleh Anugerah Industri Muzik.[3] Pada tahun yang sama, peluncuran album sofomornya Siti Nurhaliza II membantu mentenarkan dirinya di Indonesia. Dalam sebuah laporan berita buatan Billboard, Siti Nurhaliza II dikabarkan terjual lebih dari 500 000 unit di Indonesia sendiri.[4]

Lagu[sunting | sunting sumber]

Daftar isi
0–9 · A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · R · S · T · U · W · X · Y · Z
Keterangan
Menandakan lirik atau/dan musik yang ditulis sendiri oleh Siti Nurhaliza Menandakan lirik atau/dan musik yang ditulis sendiri oleh Siti Nurhaliza
Menandakan lagu yang dipegang hak cipta Menandakan lagu yang dipegang hak cipta
 • Menandakan lagu yang direkam oleh Siti Nurhaliza dalam sebuah bahasa selain Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia
Menandakan lagu yang dipegang hak cipta dan direkamn oleh Siti Nurhaliza dalam sebuah bahasa selain Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia Menandakan lagu yang dipegang hak cipta dan direkam oleh Siti Nurhaliza dalam sebuah bahasa selain Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia
Nama lagu, penulis musik/penulis lirik. album, durasi lagu dan tahun perilisan.
Lagu Penulis lirik Penulis musik Album Jangka waktu Tahun Ref.
"1 Malaysia"
Duet dengan Atilia, Bob, Danell Lee, Reshmonu, Suki Low dan Zainal Abidin
Anuar Razak Perilisan singel promosional 3:10 2011 [5]
"Ada Masa Mata" Ad Samad M. Nasir Lentera Timur 4:14 2008 [6]
"Aidilfitri di Alaf Baru"
Duet dengan Noraniza Idris, Liza Hanim, Anis Suraya dan New Boyz
Asmah Ismail Khalil Shariff Aidilfitri di Alaf Baru 4:16 2000 [7]
"Airmata Ibu" Ad Samad
Tanty
Aiman E.M.A.S 4:20 2003 [8]
"Air Mata Syawal" [a] Nurul Asyiqin Pak Ngah Anugerah Aidilfitri 5:01 2003 [10]
"Aku" Faizal Tahir
Mike Chan
Fragmen 3:42 2014 [11]
"Aku Cinta Padamu" Baiduri L.Y. Siti Nurhaliza II 5:23 1997 [12]
"All Over Again"  • Bryan Bouro
Cristian Alexanda
All Your Love 3:26 2011 [13]
"All Your Love"  • Cristian Alexanda All Your Love 4:37 2011 [13]

Catatan penjelas tambahan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Air Mata Syawal" telah ada sebelumnya pada 2002 dalam Fiesta Aidilfitri, sebuah album kompilasi khusus Idul Fitri keluaran Suria Records.[9]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Hardi Effendi Yaacob (14 June 2009). "Siti Nurhaliza diburu syarikat rakaman" [Siti Nurhaliza pursued by recording companies]. Berita Minggu (dalam bahasa Melayu). Diarsipkan dari versi asli tanggal 22 March 2012. Diakses tanggal 15 August 2016. 
  2. ^ Siti Azira Abd. Aziz (25 March 2009). "Siti giat dengan aktiviti seni, tangguh dulu soal anak" [Siti's busy with singing activities, postpones the aim of bearing a child]. mStar (dalam bahasa Melayu). Diakses tanggal 21 August 2016. 
  3. ^ Shazryn Mohd. Faizal (27 April 2009). ""Bukan selalu Siti menang"" ["It is not that frequent I win"]. Utusan Malaysia (dalam bahasa Melayu). Diakses tanggal 14 August 2016. 
  4. ^ McLure, Steve (28 April 2000). "Asian Acts Across Cultural And National Boundaries". Billboard. Books.google.com. Diakses tanggal 15 August 2016. 
  5. ^ 1 Malaysia MTV in conjunction with the GTP Annual Report 2010. gtproadmap. 25 March 2011. 
  6. ^ Lentera Timur (liner notes). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions and Suria Records. 2008. SNPCD 08-10207. 
  7. ^ Aidilfitri di Alaf Baru (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 2000. SRCD 00-23477. 
  8. ^ Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama EMAS
  9. ^ Fiesta Aidilfitri (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 2002. SRCD 02-23542. 
  10. ^ Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama AA
  11. ^ Fragmen (liner notes). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions and Universal Music Group (Malaysia). 2014. 3795332. 
  12. ^ Siti Nurhaliza II (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 1997. SRCD 23436. 
  13. ^ a b All Your Love (liner notes). Siti Nurhaliza. What's Up Entertainment. 2011.