Upin & Ipin (musim ketujuh)

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Upin & Ipin (Musim ketujuh)
Berkas:Upin ipin 7.JPG
Negara asalMalaysia
Jumlah episode42
Rilis
Saluran asliTV9
Tanggal tayang9 Maret (2013-3-9) –
28 Desember 2013 (2013-12-28)
Kronologi Musim
← Sebelumnya
Musim keenam
Selanjutnya →
Musim Kedelapan
Daftar episode Upin & Ipin

Sempena musim ketujuh, slot tayangan Upin & Ipin telah berpindah ke Sabtu 6.30 petang dengan cerita Tahun Baru Cina mulai 9 Maret 2013. Episode pertama musim ke-7 seharusnya ditayangkan pada 2 Maret 2013, tetapi karena masalah teknis yang dihadapi oleh TV9, episode pertama ditayangkan pada 9 Maret 2013.[1].
Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 7.

Daftar episode[sunting | sunting sumber]

# Tajuk Siaran pertama
1"Gong Xi Fa Cai (bhg 1)"9 Maret 2013 (2013-3-9)
MeiMei ajak Upin, Ipin dan kawan-kawan beraya di rumahnya pada raya ke-2. Mei Mei paling suka makan yee-sang semasa makan besar di rumah neneknya. MeiMei menghadiahkan Upin, Ipin dan kawan-kawan sekotak limau. Upin, Ipin dan Kak Ros ke pasar malam untuk membeli limau. Mail menjual mercon yang menggunakan baterai.
2"Gong Xi Fa Cai (bhg 2)"9 Maret 2013 (2013-3-9)
Uncle Ah Tong menceritakan kisah mengapa orang Cina suka pakai warna merah pada Tahun Baru Cina kepada Upin dan Ipin.
3"Gong Xi Fa Cai (bhg 3)"9 Maret 2013 (2013-3-9)
Upin dan Ipin disuruh beraya di rumah Uncle Ah Tong oleh Opah. Upin, Ipin pulang ke rumah dengan banyak ang-pow. Upin, Ipin dan kawan-kawan pergi beraya di rumah MeiMei. Upin, Ipin dan kawan-kawan dapat lihat tarian singa di rumah MeiMei.
4"Gigi Susu (bhg 1)"27 April 2013 (2013-4-27)
Upin & Ipin ingin tukar berus gigi baru, malangnya, esok baru Opah akan beli berus gigi yang baru. Semasa memberus gigi, gigi Ipin tergoyang-goyang. Kak Ros menakutkan Ipin yang Kak Ros suka menggoyangkan gigi yang sudah goyang sehingga tercabut.
5"Gigi Susu (bhg 2)"27 April 2013 (2013-4-27)
Ipin tidak dapat menikmati rambutan Tok Dalang kerana giginya goyang. Tok Dalang menceritakan caranya mencabut gigi dengan benang yang diikat di pintu. Upin & Ipin kini tahu tentang gigi susu, gigi kekal dan gigi palsu kerana diberitahu oleh Opah. Di padang, Jarjit sedang melarikan diri daripada ayahnya kerana ayahnya ingin membawa Jarjit berjumpa dokter gigi. MeiMei memberitahu kawan-kawan bahawa dia berus gigi menggunakan kulit limau mandarin setelah ditanya oleh Ehsan kerena Ehsan kata gigi MeiMei sangat putih. Devi pula menceritakan bagaimana orang dahulu memberus gigi dengan arang. Ipin menangkap kayu yang dilepaskan oleh Ehsan sehingga tersepak batu lalu terjatuh pada mukanya.
6"Gigi Susu (bhg 3)"27 April 2013 (2013-4-27)
Ipin pulang ke rumah dengan lebam di dagu. Semasa menonton TV, Opah mencadangkan untuk membawa Ipin ke klinik untuk mencabut gigi Ipin. Keesokkan harinya, Kak Ros memberitahu Ipin yang dialah yang mencabut gigi Ipin semasa Ipin sedang tidur semalam. Kini, kawan-kawan di tadika tahu gigi susu Ipin telah tercabut kerana Ipin senyum tanpa membuka mulutnya.
7"Nenek Si Bongkok Tiga (bhg 1)"1 Juni 2013 (2013-6-1)
Kawan-kawan bermain menjadi nenek kebayan. Semasa Ipin menjadi nenek kebayan, Ipin menyangka Sapi ialah Ehsan selepas menghidu Sapi. Opah memberitahu bahawa nenek kebayan tidak wujud. Upin dan Ipin membawa buku Nenek Kebayan milik Kak Ros ke tadika. Semasa pulang dari tadika, Upin, Ipin dan Ehsan terserempak dengan nenek kebayan. Ini menyebabkan mereka bertiga lari ketakutan.
8"Nenek Si Bongkok Tiga (bhg 2)"1 Juni 2013 (2013-6-1)
Nenek memesan ABCD Uncle Muthu sambil bertanya jalan. Kak Ros memaksa Upin dan Ipin untuk memulangkan bukunya segera. Upin dan Ipin ke rumah Jarjit, Ehsan, Susanti dan MeiMei untuk mencari buku Kak Ros. Sebelum ke rumah Dzul, Upin dan Ipin singgah di gerai Uncle Muthu untuk ABCD, tetapi ABCD sudah habis. Upin dan Ipin menyangka Ijat sudah ditangkap nenek kebayan. Rupa-rupanya nenek itu nenek Dzul.
9"Nenek Si Bongkok Tiga (bhg 3)"1 Juni 2013 (2013-6-1)
Ini adalah kali pertama nenek Dzul sampai ke rumah Dzul. Nenek Dzul kini tahu mengapa Upin dan Ipin takut padanya setelah melihat gambar nenek kebayan pada buku Kak Ros. Upin dan Ipin memberitahu Opah bahawa nenek tua tadi ialah nenek Dzul. Nenek Dzul berlakon menjadi nenek kebayan dan bermain bersama kawan-kawan Dzul setelah mereka selesai menjamu cokodok buatannya.
10"Usahawan Muda (bhg 1)"8 Juni 2013 (2013-6-8)
Mail belanja Upin dan Ipin ABCD Uncle Muthu. Mail terkejut sebab Abang Salleh boleh berniaga melalui internet. Upin dan Ipin ingin menjual layang-layang melalui internet. Mail pula ingin menjual ceper melalui internet. Mereka akan meminta bantuan Abang Salleh.
11"Usahawan Muda (bhg 2)"8 Juni 2013 (2013-6-8)
Layang-layang Upin dan Ipin dibungkus dalam tiub silinder, manakala ceper Mail dihias dengan muka kawan-kawan yang comel. Abang Salleh membuka lawan web www.budakdurianruntuh.com agar Layang-layang Upin dan Ipin dan Ceper Mail dapat dijual. Mail memberi cadangan untuk menjual “dua singgit”, tetapi ditolak Abang Salleh kerana akan rugi. Oleh itu Abang Salleh mencadangkan untuk mengambil langkah P (promosi).
12"Usahawan Muda (bhg 3)"8 Juni 2013 (2013-6-8)
Promosi mereka berjaya lalu mendapat tempahan dari pembeli. Layang-layang Upin dan Ipin mendapat 100 tempahan. Sebelum mereka mengepos barang tempahan, Abang Salleh membawa mereka ke bank untuk mengambil wang dahulu. Upin dan Ipin memberi wang mereka kepada Kak Ros. Upin, Ipin dan Mail mengotorkan lantai Abang Salleh yang baru dimop apabila Mail mencadangkan untuk menjual ayam goreng di internet yang kemudiannya ditolak oleh Abang Salleh.
13–15"Sahabat Selamanya (bhg 1 - 3)"13 Juli 2013 (2013-7-13)

Upin Ipin dan kawan-kawannya terperangkap di dalam pondok akibat hujan lebat. Pelbagai usaha dilakukan untuk pulang ke rumah masing-masing, namun gagal. Sepanjang dalam usaha itu, mereka mula mengimbau kenangan-kenangan lalu susah senang mereka bersama sehinggalah mereka kini menjadi sahabat baik selamanya.

NOTE:Episode ini merupakan Episode Kompilasi dari Upin & Ipin yang memperingati Ulang Tahun Upin Ipin Yang ke-7
16"Dugaan Ramadhan (bhg 1)"27 Juli 2013 (2013-7-27)
Upin, Ipin, Ehsan, Fizi & Jarjit sedang bermain sepak takraw. MeiMei & Devi pula sedang menonton dari pondok. Apabila tiba giliran Ehsan, Ehsan tersepak batu lalu jatuh. Ehsan juga memberitahu yang dia sudah lapar. Upin pun teringat bahawa mereka akan mula berpuasa esok. Ipin juga memberitahu bahawa mereka tak boleh makan dan tak boleh bermain. MeiMei pun bertanya mengapa tak boleh bermain? Upin pun menjawab yang mereka akan menolong Kak Ros untuk buat kuih raya untuk dijual. Jarjit pun kecewa yang tiada orang akan menemaninya bermain. Fizi pula berkata yang Jarjit boleh bermain masak-masak dengan MeiMei. Di rumah, Opah tanya sama ada cucunya masih ingat niat puasa. Upin dan Ipin masih ingat niat puasa dan doa buka puasa. Di tadika, Jarjit membawa kuih. Hanya MeiMei dapat merasa keenakkan kuih yang dibawa oleh Jarjit. MeiMei makan kuih itu menghadap dinding. Tiba-tiba Cikgu Melati muncul. Cikgu Melati tanya siapa puasa. Jarjit pun menjawab yang dia puasa kerana Jarjit belum makan sarapannya. Cikgu Melati memberitahu bahawa itu bukan puasa. Cikgu Melati turut memberitahu yang niat puasa harus dibaca agar dapat puasa. Cikgu Melati juga meminta murid-muridnya harus cergas dan bertenaga sepanjang bulan puasa. Di rumah, Upin dan Ipin meminta kebenaran dari Opah untuk pulang lewat lepas solat terawih nanti. Tetapi Opah melarang. Di surau, Upin, Ipin, Ehsan, Fizi & Mail menolong Tok Dalang membahagi makanan untuk dikongsi beramai-ramai. Tok Dalang juga menyimpan satu set seorang untuk Upin, Ipin, Ehsan, Fizi & Mail. Tok Dalang menghantar Upin dan Ipin pulang selepas selesai. Di rumah, Opah suruh Kak Ros menyimpan makanan yang dibawa pulang oleh Upin dan Ipin dalam peti sejuk agar dapat dimakan semasa bersahur esok. Kak Ros pun gembira kerana tak perlu masak untuk sahur esok.
17"Dugaan Ramadhan (bhg 2)"27 Juli 2013 (2013-7-27)
Rupa-rupanya Kak Ros lupa letak makanan semalam dalam peti sejuk. Oleh itu makanan semalam telah basi. Sebab itu Opah masak untuk bersahur. Di tadika, Upin dan Ipin kelihatan letih. Apabila ditanya oleh kawan-kawan, Upin dan Ipin menjawab yang mereka lambat sahur pagi tadi, mereka hanya sempat makan setengah pingang sahaja. Oleh itu mereka makan tak kenyang. Fizi juga memberitahu yang dia juga lambat bangun, tetapi masih sempat membaca niat puasa. Upin dan Ipin teringat yang mereka terlupa membaca niat puasa waktu bersahur tadi. Jarjit pun memberitahu yang kalau tak baca niat puasa, mereka tak boleh puasa. Upin dan Ipin pun ketakutan. Di rumah, Upin dan Ipin memberitahu Opah yang mereka lupa baca niat puasa pagi tadi. Oleh itu mereka tak perlu puasa hari ini. Opah pun bertanya sama ada mereka membaca niat puasa sebelum tidur? Upin dan Ipin ada membaca niat puasa sebelum tidur. Maka Opah pun berkata yang mereka perlu puasa sebab sudah baca niat puasa. Opah juga memberitahu yang kalau baca niat banyak-banyak kali, iman mereka pun akan menjadi lebih kuat. Di pondok MeiMei main masak-masak dengan Jarjit. Jarjit membelanja Ehsan gula-gula getah tetapi dihalang oleh MeiMei. Ehsan pula berkata yang dia tidak akan telan gula-gula getah itu tetapi hanya kunyah. Upin pun memberitahu yang gula-gula getah juga merupakan sejenis makanan. Ehsan pun kecewa. Di surau, Fizi makan gula-gula Ehsan yang telah kotor akibat terkena jari kaki Fizi. Kak Ros pun menyuruh adik-adiknya pulang bersama. Selipar Ipin telah hilang kerana telah dipakai oleh Rembo.
18"Dugaan Ramadhan (bhg 3)"27 Juli 2013 (2013-7-27)
Ipin pun memakai terompah bukan miliknya. Opah pun menyuruh Ipin memulangkan terompah itu ke tempat asalnya. Upin dan Ipin berjaya menangkap Rembo agar dapat mengambil semula selipar Ipin dari Rembo. Di tadika, Upin dan Ipin bercerita kisah bersama Rembo semalam kepada kawan-kawan. Kawan-kawan pun berkata yang Rembo hebat kerana berjaya memakai kedua-dua belah selipar jika dibandingkan dengan dahulu yang hanya berjaya memakai sebelah sahaja. Cikgu Melati pun bertanya sebab ketidakhadiran Fizi ke tadika hari ini. Ehsan memberitahu yang Fizi sakit perut kerana makan terlalu banyak semalam. Ipin pula memberitahu yang Fizi makan gula-gula Ehsan yang kotor semalam. Cikgu Melati menasihati murid-muridnya agar membasuh tangan dahulu sebelum makan. Di rumah, Kak Ros kata dia nak masak hari ini tetapi Upin dan Ipin ingin membeli dari Mail di bazaar Ramadhan. Kak Ros ingin masak Lemang Periuk Kera. Kak Ros pun menyuruh Upin dan Ipin mencari periuk kera. Kak Ros memberitahu Upin dan Ipin yang periuk kera ialah sejenis tumbuhan. Upin dan Ipin ke rumah Tok Dalang untuk mencari periuk kera. Tok Dalang pun menunjukkan Upin dan Ipin periuk keranya.
19–21"Riang Raya (bhg 1 - 3)"8 Agustus 2013 (2013-8-8)
Kisah Upin & Ipin mengetahui bagaimana Kak Ros menyediakan persiapan semperna Hari Raya dengan membantu Opah mencabut mencabut bulu itik. Upin & Ipin juga membantu Tok Dalang menghias rumah Tok Dalang.
22–24"Daun Hijau (bhg 1 - 3)"14 September 2013 (2013-9-14)
Ros ingin menguruskan badan dengan hanya makan sayur-sayuran. Pada masa yang sama, Cikgu Melati mengajar tentang khasiat sayur kepada Upin, Ipin dan kawan-kawan yang tidak suka makan sayur. Upin dan Ipin turut bersama-sama Opah dan Ros ke kebun dan mempelajari tentang jenis-jenis sayur dan kebaikkannya. Adakah Upin dan Ipin akan suka makan sayur pada akhirnya?
25–27"Barang Silam (bhg 1 - 3)"12 Oktober 2013 (2013-10-12)
Upin dan Ipin menolong Tok Dalang mengemas stor, semasa mengemas mereka telah terlanggar satu balang yang berisi duit syiling dan wang kertas lama. Tok Dalang menceritakan sejarah duit syiling dan wang kertas tersebut yang merupakan barang antik. Upin dan Ipin turut mempelajari maksud dan nilai barang antik. Kemudian pada suatu hari, Tok Dalang telah kehilangan wang kertas lama miliknya. Apakah duit yang hilang dapat di temui?
28–30"Bahaya Jerebu (bhg 1 - 3)"26 Oktober 2013 (2013-10-26)
Kisah Upin, Ipin dan kawan-kawan yang menceritakan betapa pentingnya menjaga alam sekitar.
31–33"Pin Pin Pom (bhg 1 -3)"16 November 2013 (2013-11-16)
Upin dan Ipin ingin punya kekuatan sulap setelah melihat televisi. Hingga akhirnya, Upin dan Ipin tiba-tiba saja menjadi pesulap. Kak Ros meminta Upin dan Ipin menghadiri pertunjukan sulap di Gerai Mutho. Selepas itu, Upin dan Ipin mulai menjahili temannya sampai Ehsan disulap menjadi hilang. Kawan-kawannya sudah mulai marah padanya dan tidak mempercayainya lagi. Ternyata ia bermimpi dan tiba-tiba ingin meminta maaf kepada Ehsan
34–36"Kembara Kembar Nakal (bhg 1 -3)"30 November 2013 (2013-11-30)
37–39"Beli, Pakai, Suka (bhg 1 -3)"14 Desember 2013 (2013-12-14)
40–42"Boria Suka-Suka (bhg 1 -3)"28 Desember 2013 (2013-12-28)


Referensi[sunting | sunting sumber]