Ujian Pencapaian Sekolah Rendah

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Lompat ke: navigasi, cari

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR, dahulu Ujian Penilaian Sekolah Rendah) merupakan program pengujian untuk menilai pencapaian kognitif pelajar di akhir sekolah dasar di Malaysia dan diujikan kepada pelajar-pelajar di akhir Tahun keenam pendidikan dasar.

Ujian ini diperkenalkan pada tahun 1987 untuk menggantikan Peperiksaan Penilaian Darjah Lima. Pada tahun 1995, format Matematika diubah dengan memperkenalkan soal subjektif. Pada tahun 2001, penilaian termasuk kerja sekolah berikutnya.

Tujuannya adalah untuk menilai pencapaian pelajar sekolah rendah dalam kemahiran asas mereka di dalam Sains dan Matematik dan juga bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Ia berdasarkan Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR).

Subjek Wajib[sunting | sunting sumber]

Subjek Bahasa yang digunakan Kertas 1 Kertas 2
Bahasa Melayu Bahasa Melayu (Malaysia) Objektif Penulisan
Bahasa Inggris Bahasa Inggris (English UK) Objektif Penulisan
IPA Bahasa Inggris dan Bahasa Melayu Objektif Subjektif
Matematika Bahasa Inggris dan Bahasa Melayu Objektif Subjektif

Kemungkinan dihapuskan[sunting | sunting sumber]

Pada 20 Juni 2010, Kementerian Pelajaran Malaysia yang diwakili oleh menterinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin membayangkan kemungkinan akan menghapus Ujian Pecapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dari kalender pendidikan nasional Malaysia.

Wakil Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata dia melihat ada kewajaran untuk berbuat demikian karena aspek pembelajaran ketika ini dilihat lebih berorientasikan kepada ujuan sehingga tujuan utama untuk memberikan pendidikan holistik tidak dapat dilakukan sepenuhnya. PMR dan UPSR mungkin dijadikan sebagai penilaian pencapaian pelajar di peringkat sekolah saja, dan bukannya sebagai ujian nasional[1]

Lihat Pula[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]