Idris Haron

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Lompat ke: navigasi, cari
  1. ALIH Templat:Infobox officeholder

Idris bin Haron merupakan [[Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia|Ketua Menteri Melaka dan ADUN N 11 Sungai Udang dari Barisan Nasional - UMNO. Ia dilahirkan di Asahan, Melaka pada 13 Mei 1966. Dia kawin dengan Fadilah binti Abdullah pada tahun 1993.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Idris memulai dunia pendidikanya di Sekolah Kebangsaan Asahan pada 1973 hingga 1977. Kemudian ia bersekolah di Sekolah Kebangsaan Kubu, Melaka dari 1977 hingga 1978. Dari 1979 hingga 1983 ia bersekolah menegah di Sekolah Menengah Sains Melaka. Idris melanjutkan pengajiannya ke Universiti Teknologi MARA (UiTM) dalam bidang Bahasa Inggris pada tahun 1984. Pada 1989 ia tamat pengajian dari University of Texas, Amerika Serikat dalam bidang Kejuruan listrik.

Kerja[sunting | sunting sumber]

Setelah tamat pengajian, Idris bertugas sebagai Penolong Jurutera di Lembaga Letrik Negara. Pada tahun 1993, Idris telah menjalani kursus kejuruan lanjutan di Association of Overseas Technical Scolarship, Jepang. Pada tahun 2000 ia dilantik sebagai Yang DiPertua Majelis Daerah Alor Gajah (MDAG), Melaka kemudian menjadi Yang DiPertua Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG) yang pertama pada 2002. Ia dilantik sebagai Pengurus Gabungan Belia Melaka dan Naib Pengerusi Belia B Melaka.

Politik[sunting | sunting sumber]

Idris mulai terlibat dalam politik ketika menyertai UMNO pada tahun 1993 di cawangan Klebang Kecil dan menjadi Ketua Pemuda UMNO. Ia pernah menjadi Ketua Pemuda UMNO bagian Tangga Batu dan Ketua Penasehat UMNO Melaka.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pranala luar[sunting | sunting sumber]