Larut, Matang, dan Selama

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Jump to navigation Jump to search
Larut, Matang dan Selama
Distrik Malaysia
Bendera Larut, Matang dan Selama
Bendera
Negara  Malaysia
Negara bagian Flag of Perak.svg Perak Darul Ridzuan
Ibu kota Taiping
Pemerintahan
 • District officer Harun Rawi
Luas
 • Total 2,095 km2 (809 sq mi)
Penduduk (2005)
 • Total 307,900
 • KepadatanBad rounding here150/km2 (Bad rounding here380/sq mi)

Larut, Matang dan Selama merupakan salah sebuah daerah yang terletak di utara Negeri Perak. Daerah ini terletak berbatasan dengan Daerah Kerian di utara, Daerah Kuala Kangsar dan Daerah Manjung di selatan, Daerah Hulu Perak di timur, Selat Melaka di barat dan Negeri Kedah di utara. Pusat administrasi daerah adalah di Bandar Taiping yang merupakan antara kota tertua di Malaysia. Daerah ini mencakup 3 daerah kecil yaitu Larut di tengah dan selatan, Matang di barat dan Selama di utara dan mempunyai wilayah 151.104,03 hektare (170 Kilometer Persegi).

Sejarah Daerah Larut, Matang dan Selama[sunting | sunting sumber]

Menurut sejarah, Bandar Taiping telah dibangun oleh penjajah Inggris pada awal tahun 1880'an yang mana pada ketika itu, daerah ini kaya dengan sumber hasil bijih timahnya di sekitar Sungai Larut. Sebelum kedatangan Inggris, daerah ini (pada masa dahulunya dikenal sebagai Jajahan Larut)telah diatur oleh Menteri Larut yaitu Dato' Long Jaafar yang telah diberi kuasa oleh Sultan Perak pada ketika dulu untuk mengatur wilayah ini. Long Jaafar telah membangun pusat administrasinya di Bukit Gantang dan menjadikan Kuala Sg. Limau di Trong sebagai pelabuhan utama Jajahan Larut. Saat Inggris menjajah negeri Perak sejurus Perjanjian Pangkor ditandatangani pada tahun 1874 di Pangkor, Jajahan Larut telah diatur oleh Kapten Speedy sebagai Penolong Residen British. Residen British Pertama di Perak adalah J.W.W. Birch pula mendiami Pasir Salak yang ketika itu dijadikan sebagai Pusat Administrasi Inggris. Saat peristiwa berdarah terjadi di Pasir Salak yang menyaksikan J.W.W. Birch dibunuh oleh pahlawan - pahlawan Melayu Perak yang diketuai oleh Dato' Sagor dan Dato' Maharajalela pada 2 November 1875, pihak British telah memindahkan administrasi Negeri Perak ke Bandar Taiping pada 1880'an.

Administrasi daerah dan kampung-kampung[sunting | sunting sumber]

Daerah Larut, Matang dan Selama adalah terdiri dari:

 1. Mukim Asam Kumbang
 2. Mukim Batu Kurau
 3. Mukim Bukit Gantang
 4. Mukim Jebong
 5. Mukim Kamunting
 6. Mukim Pengkalan Aor
 7. Mukim Simpang
 8. Mukim Sungai Limau
 9. Mukim Sungai Tiang
 10. Mukim Terung
 11. Mukim Tupai
 12. Bandar Kemunting
 13. Bandar Kuala Sepetang
 14. Bandar Matang
 15. Bandar Taiping
 16. -Mukim Sg. Tinggi
 17. -Mukim Hulu Selama
 18. -Mukim Selama
 19. -Mukim Hulu Ijok
 20. -Mukim Ijok
 21. -Mukim Aulong

Semua mukim - mukim tersebut diatur oleh Penghulu - Penghulu Mukim. Manakala bandar - bandar dan pekan - pekan lain adalah Bandar Taiping, Pekan Simpang, Pekan Sg. Tinggi, Pekan Trong, Pekan Changkat Jering, Pekan Batu Kurau, Bandar Kamunting dan Pekan Selama.

Administrasi setempat[sunting | sunting sumber]

Daerah ini diatur dan diurus oleh 2 pihak berkuasa setempat yaitu Majlis Perbandaran Taiping bagi beberapa kawasan di dalam administrasi Larut dan Matang dan Majlis Daerah Selama bagi kawasan Selama. Daerah Larut, Matang dan Selama terkenal dengan 33 elemen terawal di Malaysia yaitu Jalan Kereta api Pertama yang menghubungkan Bandar Taiping dengan Pelabuhan Kuala Sepetang (Port Weld) pada tahun 1885, Pelabuhan Kuala Sepetang (Port Weld), Bangunan Telegraf, Taman Danau Taiping, Muzium Perak, Kebun binatang Taiping (tertua di malaysia), Bangunan Administrasi Kerajaan, Rumah Rehat Bandar, Sekolah Pusat (Sekolah King Edward), Pasukan Polis Perak dan sebagainya.

Bagaimana hendak ke Taiping?[sunting | sunting sumber]

Bandar Taiping pernah menjadi ibu negeri Perak sehingga tahun 1937 sebelum dipindahkan ke Bandaraya Ipoh. Bandar Taiping dapat dicapai melalui Jalan Persekutuan Kuala Lumpur - Butterworth, Jalan Pantai Barat Gelang Patah, Johor - Changkat Jering, Perak, Lebuhraya Utara-Selatan melalui Plaza Tol Changkat Jering di selatan dan Plaza Tol Taiping Utara di Utara. Sedangkan dari Pantai Timur melalui Lebuhraya Timur-Barat di Kuala Kangsar dan Jalan Selama -Grik. Jalur Kereta api pula melalui Jalan Kuala Lumpur - Butterworth di Stasiun Kereta api Taiping.

Tempat-tempat menarik di Daerah Larut, Matang dan Selama[sunting | sunting sumber]

Tempat-tempat menarik di Taiping ialah Taman Tasik Taiping, Bukit Larut (Bukit Maxwell), Kelip-kelip Kampung Dew fireflies, Taman Peringatan Perang Dunia, Kebun Binatang Taiping, Museum Perak, Kompleks Bersejarah Ngah Ibrahim di Matang dan bangunan -bangunan serta peninggalan penjajah di Bandar Taiping. Satu lagi di Daerah Larut, Matang dan Selama terkenal dengan buah durian seperti Durian Bukit Gantang dan Durian Batu Kurau. Bandar Taiping merupakan tempat yang paling lembap di Malaysia.