Husein Kedah al-Banjari

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Husein
Bismillahirahmanirahim
Syekh Husein Kedah al-Banjari
Syekh
Husein
Kedah al-Banjari
Nama dan Gelar
Semua Gelar
Gelar (Islam)Syekh
Nama
NamaHusein
NisbahKedah al-Banjari
Kelahirannya
Tanggal lahir (H)20
Tanggal lahir (M)2
Bulan lahir (H)Jumadilawal
Bulan lahir (M)November
Tahun lahir (H)1280
Tahun lahir (M)1863
Tempat lahirAlor Setar
Negara lahir
(penguasa wilayah)
Kesultanan Kedah Flag of Kedah.svg
Nama ayahHaji Muhammad Thaiyib Kedah al-Banjari
Agama, Identitas, Kebangsaan
Agama Islam
Etnis (Suku bangsa)
Etnis
(Suku bangsa)
al-Banjari
KebangsaanIndonesia
Bantuan kotak info


Syekh Husein Kedah bin Muhammad Nashir atau Syekh Husein Kedah al-Banjari (lahir di Alor Setar, Kedah, 2 November 1863 – meninggal 10 Februari 1936 pada umur 72 tahun) adalah ulama besar Malaysia dan mantan mufti Kedah. Dia merupakan zuriyat Syekh Muhammad Arsyad al-Banjari.[1]

Syeikh Husein yang lahir di Titi Gajah, Alor Setar, Kedah (20 Jumadil Awwal 1280 H - 18 Dzulkaidah 1354 H) merupakan ulama besar yang sangat gigih dalam perjuangan menggunakan kalam (perkataan) dan qalam (pena / penulisan) demi penyebaran ilmu pengetahuan Islam.

Ketekunan mengajar dan menulis ulama besar berbangsa Banjar dari Kedah yang sangat dikasihi oleh umat Islam. Selain itu dia telah mewakafkan tanah miliknya di beberapa tempat dia membangun pondok pengajian, masjid, pekuburan Muslim dan lain-lain. Di antaranya yang dapat disaksikan sekarang adalah Sekolah Agama di Padang Lumat Kedah, Sekolah Agama di Pokok Sena, Seberang Perai dan lain-lain.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Syeikh Husein Kedah mendapat pendidikan dengan sistem pondok dari ayahnya Haji Muhammad Thaiyib Kedah al-Banjari, seorang ulama besar yang juga menghasilkan beberapa buah karangan. Dia melanjutkan pelajaran di Patani, di Pondok Bendang Daya dan sempat belajar kepada pendirinya, Haji Wan Mushthafa bin Muhammad al-Fathani (Tok Bendang Daya I) dan selanjutnya kepada anak dia, Syeikh Abdul Qadir (Tok Bendang Daya II). Ketika di Bendang Daya dipercayai dia bersahabat dengan Wan Ismail bin Mushthafa (Cik Doi) dan Tok Kelaba. Selain di Bendang Daya Tuan Husein juga pernah belajar di Pondok Semela.

Untuk lebih memantapkan dan memperdalam berbagai ilmu, Syeikh Husein melanjutkan pelajarannya ke Mekkah. Sewaktu di Mekah dipercayai dia bersahabat dengan Haji Muhammad Saleh, Pulau Pisang. Di antara guru kedua-duanya ialah Syeikh Abdul Qadir bin Abdur Rahman al-Fathani, Sayid Ahmad bin Zaini Dahlan, Sayid Muhammad bin Sulaiman Hasbullah al-Makki dan ramai lagi. Di antara guru kedua-duanya yang paling muda ialah Syeikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fathani, dan yang lebih tua antara tujuh atau delapan tahun saja dari kedua-duanya.

Catatan kaki[sunting | sunting sumber]