Daftar episode Upin & Ipin

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Langsung ke: navigasi, cari

Berikut ini adalah daftar dan ringkasan episode-episode seri animasi Upin & Ipin.


Ringkasan Seri[sunting | sunting sumber]

Musim Episode Tanggal siaran di TV9
Episode pertama Episode terakhir
1 6 14 September 2007 (2007-09-14) 13 Oktober 2007 (2007-10-13)
2 12 5 September 2008 (2008-09-05) 6 Oktober 2008 (2008-10-06)
3 42 2 Februari 2009 (2009-02-02) 30 Desember 2009 (2009-12-30)
4 42 15 Maret 2010 (2010-03-15) 29 Desember 2010 (2010-12-29)
5 42 12 Maret 2011 (2011-03-12) 31 Desember 2011 (2011-12-31)
6 42 18 Maret 2012 (2012-03-18) 30 Desember 2012 (2012-12-30)
7 42 9 Maret 2013 (2013-03-09) 28 Desember 2013 (2013-12-28)

Daftar Episode[sunting | sunting sumber]

Musim pertama (2007)[sunting | sunting sumber]

Musim pertama Upin & Ipin disiarkan pada jam 7.30 malam Jumat, Sabtu dan Minggu, bersamaan dengan menyambut bulan Ramadan dan Idul Fitri, yang menceritakan Upin dan Ipin yang sedang belajar menghayati bulan yang mulia. Empat episode pertama diperkenalkan pada awal bulan puasa, diikuti untuk hari berikutnya antara 22 September dan 11 Oktober yang disiarkan ulang dan diakhiri dengan dua episode baru bersamaan dengan menyambut lebaran.[1] Seri ini memenangi anugerah Animasi Terbaik di Festival Film Antarabangsa Kuala Lumpur 2007.[2]

Upin & Ipin: Setahun Kemudian (2008)[sunting | sunting sumber]

Musim kedua juga disiarkan pada pukul 7.00 malam setiap episode. Musim kali ini terdiri dari 12 episode, episode yang paling awal disiarkan pada hari Jumat, Sabtu dan Minggu sepanjang bulan Ramadan[3] (tayangan pertama di separuh awal bulan, ulangan di separuh akhir bulan) dan episode kedepannya lagi bersamaan dengan menyambut hari raya Idul Fitri dari 1 hingga 6 Syawal.[4]

Upin & Ipin dan Kawan-Kawan (2009)[sunting | sunting sumber]

Musim ketiga Upin & Ipin bermula pada 2 Februari 2009.[5] Sehingga pertengahan bulan Mei, tiga episode ditayangkan (termasuk siaran ulang) setiap pekan pada hari Senin hingga Sabtu jam 7 malam[6], diikuti siaran tiga dalam satu pada hari Minggu, dari pukul 7.00 hingga 7.30 malam.

Mulai 14 Mei, waktu siaran Upin & Ipin ditayangkan di akhir pekan, yaitu Jumat hingga Minggu, jam 5.30 sore. Selain itu, perusahaan TM[7] diumumkan sebagai sponsor utama seri Upin & Ipin dan Kawan-Kawan hingga kini.

Pada bulan September, siaran Upin & Ipin diubah kembali jam tayangnya menjadi setiap hari Senin hingga Minggu dengan episode-episode baru bersamaan dengan menyambut bulan puasa dan libur sekolah akhir tahun. Episode baru terkini selama ini, Kembara ke Pulau Harta Karun (bagian 8) keluar pada 30 Desember 2009.

Musim keempat (2010)[sunting | sunting sumber]

Musim keempat Upin & Ipin dan Kawan-kawan dimulai pada 15 Maret 2010 dengan episode awal berjudul Juara Kampung (bagian 1), tambahan pula diperkenalkan intro serba baru dengan latar berbentuk lukisan pensil warna dalam buku gambar. Asyiela Putri menggantikan Fathiah sebagai pengisi suara Upin dan Ipin. Sebelumnya, Asyiela pernah mengisi suara seri Upin & Ipin musim ketiga dalam bahasa Inggris[8] untuk Disney Channel Asia.

Musim kelima (2011)[sunting | sunting sumber]

Upin & Ipin dan Kawan-kawan musim kelima dimulai pada 12 Maret 2011[9], kali ini dengan tayangan pertama setiap episod dalam format setengah jam pada hari Sabtu, 6.30 petang pada musim cuti sekolah.

Pada musim baru ini, Upin & Ipin dan Kawan-kawan mula mempelajari nilai-nilai kemanusiaan yang pasti menyentuh perasaan penonton. Tambah menarik lagi, Upin & Ipin dan Kawan-kawan akan berkenalan dengan ikon-ikon popular Malaysia! Penonton juga bakal dikejutkan dengan pementasan teater dalam versi Upin & Ipin dan Kawan-kawan sendiri!

Musim keenam (2012)[sunting | sunting sumber]

Sempena musim keenam, slot tayangan Upin & Ipin telah berpindah ke Minggu 6 petang, mulai 18 Maret 2012.[10].
Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 6.

Musim ketujuh (2013)[sunting | sunting sumber]

Sempena musim ketujuh, slot tayangan Upin & Ipin telah berpindah ke Sabtu 6.30 petang dengan cerita Tahun Baru Cina mulai 9 Maret 2013. Episod pertama musim ke-7 sepatutnya ditayangkan pada 2 Mac 2013, tetapi kerana masalah teknikal yang dihadapi oleh TV9, episod pertama ditayangkan pada 9 Mac 2013. [11].
Tajuk penuh bagi musim ini ialah Upin & Ipin Musim 7.

DVD[sunting | sunting sumber]

Semua DVD dan VCD Vol. 1 - 6 Upin & Ipin yang asli adalah keluaran dan edaran Music Valley.
Semua DVD dan VCD Vol. 7 - 11 Upin & Ipin yang asli adalah keluaran dan edaran Sony Music.
Semua DVD dan VCD Vol. 12 - 24 Upin & Ipin yang asli adalah keluaran dan edaran Music Valley.

Musim pertama[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Daftar Episode
Upin & Ipin Vol. 1 2007
  • Esok Puasa
  • Dugaan
  • Nikmat
  • Terawih
  • Esok Raya
  • Hari Rayai

Musim ke-2[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Daftar Episode
Upin & Ipin: Setahun Kemudian Vol. 2 2008
  • Tadika
  • Anak Bulan
  • Adat
  • Tamak
  • Lailatul Qadr
  • Kisah & Tauladan
Upin & Ipin: Setahun Kemudian Vol. 3 2008
  • Sayang Kak Ros
  • Ketupat
  • Zakat Fitrah
  • Malam Syahdu
  • Pagi Raya
  • Berkat

Musim ke-3[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Daftar Episode
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 4 2009
  • Air Kolah, Air Laut
  • Berkebun
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 5 2009
  • Basikal Baru
  • Gosok Jangan Tak Gosok (bagian 1 & 2)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 6 2009
  • Gosok Jangan Tak Gosok (bagian 3)
  • Kisah Dua Malam
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bagian 1, 2, 3)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 7 2010
  • Istimewa Hari Ibu
  • Upin, Ipin dan Apin
  • Kami 1Malaysia
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 8 2010
  • Seronoknya Membaca
  • Berpuasa Bersama Kawan Baru
  • Selamat Menyambut Lebaran
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 9 2010
  • Jejak Rembo
  • Diri Bersih, Badan Sihat
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bagian 4 & 5)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 10 2010
  • Sapy Oh Sapy
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bagian 6, 7, 8)
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 11 2010
  • Ambil Galah Tolong Tunjukkan

Musim ke-4[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Daftar Episode
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 12 2011
  • Juara Kampung[12]
  • Bila Besar Nanti
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 13 2011
  • Anak Harimau
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 14 2011
  • Kisah Pisang dan Cangkerang
  • Kenangan Manis
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 15 2012
  • Lama Tapi Berharga
  • Rasa Sayang
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 16 2012
  • Ramadhan Kembali Lagi
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 17 2012
  • Menjelang Syawal
  • Kisah Raja Pemburu
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 18 2012
  • Demi Metromillenium

Musim ke-5[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Daftar Episode
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 19 2012
  • Belajar Lagi?
  • Terbang Tinggi-Tinggi
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 20 2012
  • Tersentuh Hati
  • Ikhlas dari Hati
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 21 2012
  • Kuih untuk Opah
  • Rindu Opah
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 22 2012
  • Garang ke Sayang?
  • Sakit Ke?
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 23 2012
  • Gelapnya...
  • Sedia... Mula!
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 24 2012
  • Metrobot, Bergabung!
Upin & Ipin dan Kawan-Kawan Vol. 25 2013
  • Jari Jemari Salleh
  • Cerita Kami

Musim ke-6[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Daftar Episode
Upin & Ipin Musim 6: Special Edition 1 2013
  • Kenangan Mengusik Jiwa
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 26 2013
  • Mainan Baru
  • Kembara ke Pulau Harta Karun (bagian 9, 10, 11)
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 27 2013
  • Tangkap Dia
  • Kembara Kecil-Kecilan
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 28 2013
  • Terima Kasih Cikgu!
  • Iqra'
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 29 2013
  • Rasai Kemenangan
  • Bulan Hantu
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 30 2013
  • Hari Misteri
  • Raja Buah
Upin & Ipin Musim 6: Vol. 31 2014
  • Cari & Simpan
  • Taman Mesra
Upin & Ipin Musim 6: Special Edition 2 2014
  • Sedia Menyelamat

Musim ke-7[sunting | sunting sumber]

Judul DVD / VCD Tahun Daftar Episode
TBA TBA
  • Gong Xi Fa Cai
  • Gigi Susu
  • Nenek Si Bongkok Tiga
  • Usahawan Muda
  • Sahabat Selamanya
  • Dugaan Ramadhan
  • Riang Raya
  • Daun Hijau
  • Barang Silam
  • Bahaya Jerebu
  • Pin Pin Pom
  • Kembara Kembar Nakal
  • Beli, Pakai, Suka
  • Boria Suka-Suka

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Upin & Ipin, Les Copaque, 4 September 2007. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  2. ^ Series Upin & Ipin Won in KLIFF 2007!!, Les Copaque, 30 November 2007. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  3. ^ Upin & Ipin - Setahun Kemudian di TV9, Les Copaque, 31 Agustus 2008. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  4. ^ Upin & Ipin edisi Syawal tayangan hari raya, Les Copaque, 28 September 2008. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  5. ^ Saksikan Upin & Ipin : Dan Kawan-Kawan , Les Copaque, 30 Januari 2009. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  6. ^ Waktu Tayangan Siri Baru Upin & Ipin, Les Copaque, 2 Februari 2009. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  7. ^ Masa Siaran Baru Upin & Ipin di TV9, 11 Mei 2009. Dicapai pada 8 Januari 2010.
  8. ^ Pengisi Suara Musim Baru Upin & Ipin, LCP Blog!, 17 Maret 2010. Didapat pada tanggal 17 Maret 2010.
  9. ^ https://www.facebook.com/notes/upin-ipin/intro-baru-upin-ipin-/10150134315274273
  10. ^ Episod Baru – Upin & Ipin Musim 6 ~!, http://upindanipin.com.my, 14 Mac 2012. Dicapai pada 14 Mac 2012.
  11. ^ https://www.facebook.com/kelabupindanipin/posts/441483679259806
  12. ^ http://www.lescopaque.com/store/?cur=catalog/product&id=5&pid=71&title=DVD_Volume_12