Daftar karakter Upin & Ipin

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Langsung ke: navigasi, cari

Berikut ini ialah nama karakter, pengisi suara dan keterangan bagi setiap karakter dalam seri kartun berjudul Upin & Ipin (beberapa juga merupakan karakter dalam sebuah film berjudul Geng: Pengembaraan Bermula).

Upin & Ipin[sunting | sunting sumber]

Upin dan Ipin adalah dua orang saudara kembar asal Melayu yang tinggal bersama kakak dan opah mereka dalam sebuah rumah di Kampung Durian Runtuh. mereka sudah menjadi anak Yatim Piatu karna ibu dan ayahnya meninggal saat mereka masih bayi. Kuburan orangtua mereka ditunjukkan dalam sebuah episode berjudul Hari Raya dan Istimewa Hari Ibu.

Upin lahir 5 menit lebih awal dari Ipin dan oleh karena itu memandang serius peranannya sebagai kakaknya Ipin. Upin lebih pandai dalam bidang komputer dan menjadi ilmuwan cilik di rumahnya. Ipin lebih imut dan lucu dari pada Upin dan gemar makan ayam goreng. Ipin juga cenderung sering mengulang satu kata menjadi tiga kali dalam satu kalimat, khususnya "Betul betul betul". Upin dan ipin selalu bersikap manja pada opah, dan suka menggoda kak ros. Upin dan ipin bersekolah di Tadika mesra.

Untuk membedakan saudara kembar yang berkepala botak ini, Upin memiliki sehelai rambut di kepalanya dan selalu memakai baju kuning yang tertulis huruf U. Sementara Ipin tidak memiliki rambut, memakai baju biru yang tertulis huruf I, dan selalu pakai kain merah di lehernya. Upin & Ipin Lahir Tanggal 24 Mei 2002

Keluarga Upin & Ipin[sunting | sunting sumber]

Kak Ros[sunting | sunting sumber]

Kak Ros (Ida Shaheera) adalah kakak sulung Upin dan Ipin, dan cucu pertama opah. walaupun di depannya Galak, dari belakang dia adalah seorang kakak yang penyayang. dia selalu mempermainkan Adik adiknya. kak Ros selalu mengajari adiknya agar menjadi seorang adik yang baik dan berbudi mulia dan harus dikenal HEMAT. Kak Ros sangat marah ketika upin dan ipin bermain di tepi sungai dalam sebuah episode "Kembara kecil kecilan". dan dia saat Adiknya ultah memberi buku yg berjudul " Cara menjadi adik yang baik". Kak Ros Lahir Tanggal 27 Maret 1995.

Opah[sunting | sunting sumber]

Opah (Mak Uda) (Hajjah Ainon Ariff) dirumah upin ipin biasa dipanggil opah.opah adalah orang yang baik hati kepada warga kampung durian runtuh.upin dan ipin manja kepada opah.

Murid Dan Cikgu Di Tadika Mesra (TK Mesra)[sunting | sunting sumber]

Cikgu Jasmin[sunting | sunting sumber]

Cikgu Jasmin (Jasmin Ally) ialah wali kelas Upin dan Ipin dan kawan-kawan di TK. Pada sebuah episode bernama Adat, dia ketahuan tidak berpuasa ketika bulan Ramadan dengan sebab yang tidak jelas. Mungkin karena sedang datang bulan. Walaupun begitu, Cikgu Jasmin tetap memainkan peranan sebagai seorang tenaga pengajar yang luas pengetahuan, berdedikasi dan dekat dengan murid-muridnya dia sangat baik dan sabar mengajari murid-muridnya. Ketika ia akan pindah di Kuala Lumpur, semua muridnya sedih, dan pengganti posisi Cikgu Jasmin sebagai guru kelas Tadika Mesra adalah Cikgu Melati.

Jarjit Singh[sunting | sunting sumber]

Jarjit (Mohd Shafiq Mohd Isa) adalah seorang anak-anak laki-laki berketurunan India Punjabi. Meskipun sebaya usianya dengan teman-teman sekelasnya yang lain tetapi suaranya besar seolah-olah sudah dewasa. Jarjit juga dikenali karena kepandaian berjenaka dan berpantunnya, khususnya pantun dua baris yang bermula dengan "Dua tiga". Sebelum mengatakan "Dua tiga" Jarjit selalu mengatakan, "Hebat! Hebat!". Ketika awal diperkenalkan, Jarjit seolah-olah disisihkan ketika mencoba untuk ikut bermain dengan yang lainnya, tetapi lama-kelamaan teman-temannya membiasakan diri dengan sifatnya Jarjit ketika bermain. Jarjit orang India dan beragama Sikh.

Mohammad Al Hafezzy (Fizi)[sunting | sunting sumber]

Fizi (Ida Rahayu Yusoff) adalah kawan Upin Ipin. Dia akrab dengan Ehsan. Fizi selalu mengejek Ehsan sebagai Intan Payung yang berarti Anak Dimanja. Fizi sebernarnya anak yang baik hatinya. Cita-citanya adalah tukang angkat sampah karena ia senang melihat tempat yang bersih dan sehat.

Ehsan bin Azaruddin[sunting | sunting sumber]

Ehsan (Fareez Daniel) adalah ketua Kelas Aman di Tadika Mesra. Ayah dan Fizi selalu memanggilnya "Intan Payung". Ehsan selalu memakai pita merah di lehernya sebagai bukti ketua kelas. Dia memiliki perut yang gemuk, dan suka makan. Ehsan selalu berdandan paling mewah antara kawan kawannya dia juga suka memakai kacamata karna menderita rabun yang lain. Dia sempat mempertawakan Upin dan Ipin saat bermain Badminton. Jika dia kalah bermain, pasti dia agak marah. Cita-citanya adalah koki.

Mei Mei[sunting | sunting sumber]

Mei Mei (Yuki Tang Ying Sowk) yang bernama lengkap Xiao Mei Mei adalah salah satu dari kawan Upin Ipin. Mei Mei merupakan keturunan China. dan beragama Konghucu. Walau begitu, Mei Mei tetap menasihati kawannya agar berpuasa. Dia bertutur kata yang sopan. Dia juga sahabat Devi dan Susanti. Mei Mei adalah seorang terpintar di kelas. Dia memakai karba ada masalah mata karna membaca buku sampai larut malam kacamata yang besar. Mei Mei memiliki paras wajah yang imut. Jika di TK, dia sebangku dengan Mail. Mei Mei lahir pada bulan Mei dan bercita-cita menjadi guru.

Ismail bin Mail[sunting | sunting sumber]

Mail (Mohd. Hasrul) merupakan yang paling rajin di kalangan kawan-kawan Upin dan Ipin, bukan saja di sekolah, bahkan juga gigih mencari rezeki dengan membantu ibunya menjual ayam goreng. Kadangkala dia juga melibatkan diri dalam perbuatan nakal saudara kembar ini tetapi gegabah dan sulit memberi tumpuan. Mail sempat suka pada Susanti. Pada waktu hari pertama Susanti bersekolah di Tadika Mesra, Mail sempat menyuruh Mei Mei berdiri untuk mempersilakan Susanti duduk dengannya. Mail diperkenalkan dalam seri Setahun Kemudian, ketika dia sulit untuk menunaikan ibadah puasa walaupun sudah cukup umur tetapi karena dia juga membantu ibunya menjual makanan di Pasar Ramadan. Akhirnya, dia berpuasa juga semenjak episode Berpuasa Bersama Kawan Baru.

Susanti[sunting | sunting sumber]

Susanti (Sarah Nadhirah Azman) merupakan anak perempuan yang berasal dari sebuah keluarga yang berasal dari DKI Jakarta, Republik Indonesia. Baru tinggal di Malaysia ini, dan belum terbiasa dengan obrolan anak-anak lainnya. Pertama kali muncul pada episode "Berpuasa Bersama Kawan Baru". Tampaknya diam-diam Mail tertarik dengan Susanti. Susanti juga muncul di episode "Diri Bersih Badan Sihat", dan "Sapy oh Sapy" Susanti ini suka bermain badminton.

Dzul & Ijat[sunting | sunting sumber]

Dzul (Mohd Amirul Zarizan) & Ijat (Muhammad Izzat Ngathiman) merupakan dua orang teman sekelas Upin dan Ipin yang sering dilihat berdampingan. Ijat tidak pandai berbicara sehingga memerlukan bantuan Dzul untuk "menerjemahkan" kata-katanya. Dzul dan Ijat adalah teman terbaik di Tadika Mesra. Walaupun Dzul dan Ijat jarang keluar mereka tetap teman baik dengan Upin dan Ipin. Ijat pernah berbicara dalam 4 episode yakni "Gosok Jangan Tak Gosok", ketika Ijat berteriak ketakutan karena tidak mau periksa gigi, "Seronoknya Membaca" ketika Ijat membaca buku yang bertuliskan Gagak Yang Haus, "Sukaneka", dan "Cerita Kami" sebagai narator/pencerita dari cerita "Kisah Pengembala dan Biri-Biri".

Devi[sunting | sunting sumber]

Devi (Maheswary Mohan) ialah anak perempuan berbangsa India yang bersekolah pada TK yang sama dengan Upin dan Ipin. Walaupun akrab dengan mereka berdua, namun Devi bersahabat dengan Mei Mei dan Susanti. Devi pernah terlihat dalam episode "Gosok Jangan Tak Gosok", "Kami 1 Malaysia", dan "Jejak si Rembo". Pada awalnya, Devi dinamai Priya tetapi akhirnya diganti dengan nama Devi. Ia biasa mengenakan seragam lengan panjang dan rok panjang di sekolah.

Cikgu Melati[sunting | sunting sumber]

Cikgu melati adalah pengganti posisi Cikgu Jasmin di Tadika Mesra. Setelah Cikgu Jasmin meninggalkan Tadika Mesra untuk melanjutkan studinya di Kuala Lumpur, datanglah seorang kepala sekolah yang sangat galak, tiba-tiba ada seorang guru yang buku nya terjatuh dan kepala sekolah memberitahukan murid di sekelasnya bahwa dia adalah guru baru di kelas Upin, Ipin, dan kawan-kawannya. Nama guru baru itu adalah Cikgu Melati.

Nurul[sunting | sunting sumber]

Nurul merupakan teman sekolah Upin dan Ipin, dia jarang keluar, bersahabat dengan Devi dan Susanti. Nurul biasa mengenakan seragam lengan panjang dan rok panjang di sekolah.

Fathiah[sunting | sunting sumber]

Fathiah adalah mantan pelajar di Tadika Mesra. Ia duduk di sebelah Nurul dan hampir tidak pernah berbicara. Ia biasa mengenakan bando merah. Kini, kedudukannya digantikan oleh Susanti dan tidak pernah dimunculkan lagi. Tidak dijelaskan alasan ia keluar dari Tadika Mesra. Pada awalnya namanya tidak diketahui, namun dinamai Fathiah berdasarkan nama pengisi suara Upin dan Ipin yang lama.

Cikgu Besar[sunting | sunting sumber]

Cikgu Besar adalah kepala sekolah di Tadika Mesra. Ia memiliki tubuh yang besar dan mengenakan kerudung. Ia juga sedikit garang, tetapi hatinya sangat baik pada murid-muridnya. Karakter ini mulai muncul di episode musim kelima "Garang Ke Sayang".

Abang Tiger[sunting | sunting sumber]

Abang Tiger merupakan salah satu cikgu lelaki di Tadika Mesra. Ia berotot dan wali kelas bakti. ia terlihat dalam episode "Sedia...Mula".

Warga Kampung Durian Runtuh[sunting | sunting sumber]

Tok Dalang[sunting | sunting sumber]

Senin bin Khamis, atau lebih dikenali sebagai Tok Dalang Ranggi (Abu Shafian Abdul Hamid) merupakan ketua penghulu Kampung Durian Runtuh dan dalang wayang kulit yang berkali-kali menjuarai pertandingan wayang kulit (seperti yang dilihat pada koleksi piala di rumahnya). Seperti Nenek, Kakek Dalang banyak diminta pertolongannya oleh Upin, Ipin dan kawan-kawan, di samping memberi nasihat kepada mereka. Kakek Dalang mempunyai beberapa batang pokok rambutan untuk dijual buahnya, dan seekor ayam jantan peliharaan bernama Rembo. Ahli waris Tok Dalang yang dapat dikenali adalah Tajol yang berumah tangga di kota, dan dari Tajol ini lahirlah cucu Tok Dalang yakni Badrol (tokoh utama Geng).

Uncle Muthu[sunting | sunting sumber]

Muthu (Mohd Shafiq Mohd Isa), disapa sebagai Uncle Muthu oleh para pemuda di kampung, merupakan satu-satunya penjual makanan di Kampung Durian Runtuh dan bapaknya Rajoo. Antara makanan dan minuman yang dihidangkan di warungnya ialah Roti ikan, Roti telur, Nasi lemak, Nasi goreng, Nasi goreng pattaya, Ayam goreng, Mie goreng, Telur mata sapi, Teh tarik, Es ABCD dan sebagainya. Dalam arti kata lain, tidak ada bedanya gerai Muthu dengan restoran yang dijumpai di kota.

Rajoo[sunting | sunting sumber]

Rajoo adalah anak dari Uncle Muthu yang berketurunan Indian Punjabi . Dalam seri Geng, Rajoo mengerti apa arti percakapan Opet. Rajoo juga punya hewan piaraan yaitu Sapy. dalam episode berjudul Sapy! oh Sappy! si sapy menghilang. Rajoo teman dekat upin dan ipin. Rajoo juga saat berpetualang meminjam Flash Player milik Kak Lim teman Badrol. Rajoo teman baik upin ipin yang selalu pakai baju biru.

Abang Salleh[sunting | sunting sumber]

Salleh adalah tetangga dekat upin dan ipin. dia dikenal galak. dia muncul di seri [JARI JEMARI SALLEH] Dan [USAHAWAN MUDA]. dia memang cerdas dalam berdagang ONLINE. dikenalnya sally/ salleh ini galak dan sirik. dia selalu berkata Amboi. dia juga menjadi pelayan perpustakaan gerak dalam seri SERONOKNYA MEMBACA banyak stempel yang ditempelkan di buku si Mail yang salah satunya JANGAN JUAL BUKU NI. salleh betulan berperan jadi orang lebai dan suka memotivasi

Uncle Ah Tong[sunting | sunting sumber]

Ah Tong (Mohd Shafiq Mohd Isa):Seorang pedagang yang berpakaian serba merah dan selalu berbicara dengan dialek Cina yang kuat. Dalam seri TV Upin & Ipin, dia dilihat dalam episode Ambil Galah Tolong Tunjukkan di mana dia membeli rambutan dari Upin, Ipin dan kawan-kawannya dan dia juga bekerja sebagai pengepul keliling.

Azzarudin[sunting | sunting sumber]

Azzarudin merupakan ayahnya Ehsan. Penampilan pertamanya dapat dilihat pada episode Juara Kampung (bagian 1), di mana dia bermain bulu tangkis bersama Ehsan. Azzarudin ialah sangat penyayang terhadap Ehsan walaupun ia sama seperti Fizi yang suka memanggil putranya "Intan Payung".

Abang Hamzah /Ustadz Hamzah.[sunting | sunting sumber]

Abang hamzah atau Ustadz hamzah adalah ustadz ngaji upin dan ipin. abang hamzah suka makan ice cream.

abang hamzah masuk ke episode "Iqro' dan "Rasai Kemenangan".

Tokoh Lain[sunting | sunting sumber]

Rambo[sunting | sunting sumber]

Rambo adalah salah satu binatang punya Tok Dalang. Ia suka merayu ayam betina di rumah Pak Samat. Dan suka mencuri selepah (sandal) orang.

Apin[sunting | sunting sumber]

Apin adalah salah satu peliharaan Upin Ipin dalam episode "Upin,Ipin Apin". dia terlihat pada episode "Upin'Ipin Apin", "Kami 1Malaysia", "Jejak Rembo".

Sapy[sunting | sunting sumber]

Dia adalah salah satu peliharaan Rajoo. Dia muncul di episode "Sapy oh Sapy".

Badrol[sunting | sunting sumber]

Dia adalah cucu Tok Dalang dan dia tinggal di Kuala Lumpur. Dia terlihat pada episode Geng Pengembaraan Bermula.

Opet[sunting | sunting sumber]

Binatang yang suka mencuri durian dia pertama muncul pada episode geng.

Ultraman ribut[sunting | sunting sumber]

Ultraman ribut yang muncul pada episode Upin Ipin dan Ultraman ribut.

Lisa[sunting | sunting sumber]

Anak perempuan yang ada di episode upin ipin metrobot bergabung. dia adalah murid dari dr Sally dia juga membuat robot bernama robot telur.

Robot Telur[sunting | sunting sumber]

Robot yang dibuat lisa di episode metrobot bergabung.

Kak Lim[sunting | sunting sumber]

Teman Badrol dia muncul pada geng pengembaran permula.

Herasawa-san[sunting | sunting sumber]

Pemuda yang mucul di episode Upin Ipin dan Ultramen Ribut dia juga yang menjadi Ultramen Ribut.

Metrobot[sunting | sunting sumber]

Robot yang muncul pada episode Metrobot bergabung.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]