Lompat ke isi

Senarai (komputasi)

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas

Senarai (bahasa Inggris: list, sequence) dalam ilmu komputer merujuk pada sebuah senarai atas tipe data abstrak yang terdiri atas sejumlah nilai yang terurut. Sebuah senarai dapat terdiri atas satu atau beberapa nilai yang sama. Konsepsi senarai dalam ilmu komputer sering kali merepresentasikan bilangan sekuens pada matematika. Setiap entitas nilai yang terdapat sebuah senarai disebut pula sebagai unsur, butir, atau entri. Bila sebuah senarai memiliki sejumlah nilai unsur yang identik, maka atas tiap-tiap unsur tersebut akan dianggap sebagai unsur yang berbeda.

Senarai juga sering kali digunakan untuk merujuk pada penggunaan model struktur data yang memiliki unsur yang digunakan untuk saling menyimpan rujukan satu dengan lainnya sehingga membentuk model senarai abstrak, atau dikenal sebagai senarai berantai.

Senarai statis sering digunakan untuk merujuk pada sebuah model senarai yang memiliki sejumlah unsur yang tetap; dalam artian senarai yang tidak dapat diubah baik nilai atas tiap-tiap unsur yang terdapat dalam senarai, jumlah unsur yang terdapat dalam senarai tersebut tidak dapat ditambah atau dikurangi.

Kebalikannya, senarai dinamis merujuk pada model senarai yang dapat diubah-ubah baik unsur nilai yang diperbolehkan untuk diganti, atau jumlah unsurnya dapat ditambah atau dikurangi.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]


)]]