Senarai (komputasi)

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas

Senarai (bahasa Inggris: List, Sequence) dalam ilmu komputer merujuk pada sebuah senarai atas tipe data abstrak yang terdiri atas sejumlah nilai yang terurut. Sebuah senarai dapat terdiri atas satu atau beberapa nilai yang sama. Konsepsi senarai dalam ilmu komputer sering kali merepresentasikan bilangan sekuens pada matematika. Setiap entitas nilai yang terdapat sebuah senarai disebut pula sebagai elemen, item, atau entri. Bila sebuah senarai memiliki sejumlah nilai elemen yang identik, maka atas tiap-tiap elemen tersebut akan dianggap sebagai elemen yang berbeda.

Senarai juga sering kali digunakan untuk merujuk pada penggunaan model struktur data yang memiliki elemen yang digunakan untuk saling menyimpan rujukan satu dengan lainnya sehingga membentuk model senarai abstrak, atau dikenal sebagai senarai berantai.

Senarai statis sering digunakan untuk merujuk pada sebuah model senarai yang memiliki sejumlah elemen yang tetap; dalam artian senarai yang tidak dapat diubah baik nilai atas tiap-tiap elemen yang terdapat dalam senarai, jumlah elemen yang terdapat dalam senarai tersebut tidak dapat ditambah atau dikurangi.

Kebalikannya, senarai dinamis merujuk pada model senarai yang dapat diubah-ubah baik elemen nilai yang diperbolehkan untuk diganti, atau jumlah elemennya dapat ditambah atau dikurangi.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]