Aidil Zafuan Abdul Razak

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Lompat ke: navigasi, cari

Mohammad Aidil Zafuan Abdul Radzak (lahir di Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia, 3 Agustus 1987; umur 30 tahun) merupakan pemain sepak bola asal Malaysia yang kini bermain bersama Negeri Sembilan FA di Liga Super Malaysia. Dia merupakan anggota tim nasional Malaysia. Dia juga merupakan saudara kembar dari Mohammad Zaquan Adha Abdul Radzak.

Karier[sunting | sunting sumber]

Aidil Zafuan merupakan produk Sekolah Olahraga Bukit Jalil. Kariernya bermula ketika ia mewakili Malaysia pada usia 16 tahun. Ketika berumur 18 tahun, Aidil mewakili pasukan Negeri Sembilan FA untuk kejuaraan Piala Presiden dan Sukan Malaysia (SUKMA). Pencapaian terbaik Aidil bersama pasukan remaja Negeri Sembilan FA ialah memenangi medali emas Pekan Olahraga Malaysia pada tahun 2004.

Pada tahun 2004, Aidil masuk ke dalam skuat U-20 Malaysia pada turnamen AFC U-20. Setelah berlatih ke India, pada tahun 2006 Aidil diberi tanggungjawab untuk memimpin tim nasional U-20 Malaysia pada kejuaraan U-20 AFC 2006 di India.

Pada tahun 2005, Aidil diberi peluang untuk memimpin tim utama Negeri Sembilan FA, dan menjuarai Liga Super Malaysia dan juara kedua Piala Malaysia.

Aidil ke dalam tim nasional Malaysia pada Piala Asia 2007. Dia hanya sempat beraksi pada pertandingan melawan Iran di mana Malaysia kalah 0-2. Pada kualifikasi Piala Dunia 2010, Aidil menerima kartu merah pertamanya setelah mengganjal pemain Bahrain, Mahmood Abdul Rahman yang menyebabkan dia dihukum tiga kali pertandingan oleh FIFA. Pada tahun 2008, Aidil terpilih masuk tim Malaysia XI untuk menantang Chelsea F.C.. Pada perlawanan tersebut, Malaysia XI kalah 0-2 atas Chelsea F.C.

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Aidil telah melansungkan pernikahannya dengan aktris Rita Rudaini (32), pada Februari 2008 di Songkhla, Songkhla, Thailand.

Gol Internasional[sunting | sunting sumber]

# Tanggal Tempat Lawan Hasil Jenis Pertandingan
1. 18 Juli, 2007 Shah Alam, Malaysia  Kamboja 6-0 (M) Persahabatan

Pranala luar[sunting | sunting sumber]