Masjid Asy-Syakirin KLCC

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Masjid As Syakirin dilihat dari ujung utara Taman KLCC.
Masjid Asy-Syakirin yang berlatar belakang Menara Kembar Petronas

Masjid Asy-Syakirin (bahasa Arab: مسجد الشاكرين‎) adalah sebuah masjid yang terletak di KLCC, Kuala Lumpur, Malaysia. Masjid ini terletak di ujung utara Taman KLCC, berdekatan dengan pusat perbelanjaan Suria KLCC dan Menara Kembar Petronas. Masjid ini mampu menampung sebanyak 12.000 orang sejak direnovasi pada tahun 2009.

Awalnya masjid didaftarkan sebagai sebuah surau pada 12 Juli 1999 untuk kegunaan petugas Petronas, dan sebelum dinaikkan sebagai masjid yang ditadbir oleh Majelis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Masjid dua lantai ini luasnya 21 hektare. Ia dianggap sebagai permata dalam taman karena kedudukannya yang strategis dan berhadapan dengan Taman KLCC itu turut menyediakan sebuah dewan yang mampu menampung sebanyak 500 orang dengan dilengkapi sistem audio, ruang pertemuan dan ruang jenazah.

Nama Asy-Syakirin bermakna 'orang-orang yang bersyukur' dipilih sebagai nama resmi untuk masjid ini. Masjid ini merupakan sebuah tanda arsitektur Islam di sebuah kawasan yang padat di tengah ibu kota Kuala Lumpur.

Peresmian[sunting | sunting sumber]

Pada 26 Agustus 2011, Yang di-Pertuan Agong ke-13 Sultan Mizan Zainal Abidin telah meresmikan masjid ini sebelum Salat Jumaat diadakan. Hadir juga disana Menteri di Departemen Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom ; Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Othman Mustapha; Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Datuk Che Mat Che Ali; dan Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi bin Wan Teh.[1]

Referensi[sunting | sunting sumber]