Daftar Sultan Selangor

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Langsung ke: navigasi, cari
Sultan Selangor
سلطان سلاڠور
Purple bar txt.png
Jata diraja Sultan Selangor.JPG
Lambang Kerajaan Selangor
سلطان سلاڠور

Sedang berkuasa:
Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj

Gelar: Yang Mulia
Raja Pertama: Sultan Salahuddin Shah (Raja Lumu)
Pembentukan: 1745

Sultan Selangor adalah adalah gelar penguasa konstitusional di Selangor, Malaysia.

Bangsawan Bugis[sunting | sunting sumber]

Sultan Selangor yang pertama (Raja Lumu) adalah keturunan suku Bugis, yang mengaku keturunan dari penguasa Luwu di Sulawesi Selatan. Bangsawan dari keturunan ini terlibat dalam perselisihan Kesultanan Johor-Riau pada awal abad ke-18, akhirnya mendukung penuh kepada Sultan Abdul Jalil dari dinasti Bendahara terhadap penuntut yang mengaku ahli waris dari keturunan Malaka-Johor, yaitu Raja Kecil. Untuk alasan ini, para penguasa Bendahara Johor-Riau menjalin hubungan erat dengan para bangsawan Bugis, memberikan mereka gelar dan kawalan ke banyak daerah di dalam kerajaan Johor, termasuk Selangor. Putera Daeng Chelak, Raja Lumu tiba di Selangor dan mendirikan kerajaan baru di Kuala Selangor pada tahun 1766. Ia dinobatkan oleh Sultan Perak sebagai Sultan Salehuddin Shah, dan menjadi Sultan pertama dari Selangor.

Daftar Sultan Selangor[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan daftar sultan Selangor dari awal Kesultanan Selangor sampai sekarang.

Sultan-Sultan Selangor[1][2]
Bilangan Sultan Pemerintahan
1 Raja Lumu bin Daeng Chelak 1743 - 1766
2 Tuanku Salehuddin Shah (Raja Lumu) 1766 - 1782
3 Tuanku Ibrahim Shah ibni al-Marhum Sultan Salehuddin Shah 1782 - 1826
4 Tuanku Muhammad Shah ibni al-Marhum Sultan Ibrahim Shah 1826 - 1857
5 Tuanku Sir Abdul Samad ibni al-Marhum Raja Abdullah 1857 - 1898
6 Tuanku Sir Alaeddin Sulaiman Shah ibni al-Marhum Raja Muda Musa 1898 - 1938
7 Tuanku Sir Hisamuddin Alam Shah ibni al-Marhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah (kemahkotaan pertama) 1938 - 1942
8 Tuanku Musa Ghiathuddin Riayat Shah ibni al-Marhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah 1942 - 1945
9 Tuanku Sir Hisamuddin Alam Shah ibni al-Marhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah (kemahkotaan kedua) 1945 - 1960
10 Tuanku Salahuddin Abdul Aziz Shah ibni al-Marhum Hisamuddin Alam Shah 1960 - 2001
11 Sultan Sharafuddin Idris Shah ibni al-Marhum Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah 2001 - sekarang

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • J.M Gullick (2004). A History of Selangor. The Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society (MBRAS). ISBN 9679948102. 
  • Zakiah Hanum (2004). Asal Usul Negeri-Negeri Malaysia. Times Editions-Marshall Cavendish. ISBN 9812326081. 
  • Tun Ahmad Sarji bin Abdul Hamid (2011). The Encyclopedia of Malaysia : Volume 16, The Rulers of Malaysia. Archipelago Press. ISBN 9789813018549. 

Catatan kaki[sunting | sunting sumber]