Aisyah Gani

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Langsung ke: navigasi, cari

Tan Sri Datin Paduka Seri Dr. Aisyah Gani (lahir di Hulu Langat, Selangor, Malaysia, 15 Desember 1923; umur 91 tahun) adalah seorang politisi wanita asal Malaysia. Dia pernah menjabat sebagai Menteri Kebajikan Masyarakat Malaysia (1973-1984), serta Ketua Pergerakan Wanita UMNO (1972-1984).

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Aisyah Gani merupakan putri Minangkabau yang berasal dari Sijunjung, Sumatera Barat. Dia memperoleh pendidikan dasar di Sekolah Melayu Bukit Raya, Cheras, Selangor dan kemudian melanjutkan sekolah menengahnya di Diniyah Putri, Padang Panjang, Sumatera Barat. Pada tahun 1940, ia melanjutkan ke Perguruan Tinggi Islam di Padang, Sumatera Barat, dan menyelesaikan pendidikannya dengan ijazah kewartawanan dari Politeknik Regent Street, London pada Desember 1958.

Kehidupan[sunting | sunting sumber]

Kariernya di bidang politik, bermula ketika ia ikut mendirikan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) pada tahun 1945. Di partai itu, Aisyah ditunjuk menjadi anggota komite sekaligus mengetuai sayap wanita yang bernama Angkatan Wanita Sedar (AWAS). Ketika itu, ia juga bertugas sebagai wartawan Pelita Malaya, koran resmi PKMM.

Aisyah keluar dari AWAS pada tahun 1946, dan membawa PKMM bergabung dengan perhimpunan yang memperjuangkan kemerdekaan Malaysia di Klub Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, pada Maret tahun yang sama. Ia bergabung dengan UMNO Kampung Baru pada tahun 1949, dan dilantik sebagai sekretaris.

Sekembalinya Aisyah dari London pada tahun 1959, ia kembali bekerja sebagai wartawan. Kali ini untuk Berita Harian, serta sebagai penyunting di surat kabar New Straits Times. Dia meletakkan kedua jabatannya pada tahun 1963, setelah menjadi Anggota Dewan Tertinggi UMNO serta Wakil Ketua Wanita UMNO. Pada 13 September 1962, ia dilantik sebagai senator. Aisyah adalah wanita pertama di Malaysia yang menjadi senator serta wakil wanita Malaysia yang pertama ke Persatuan Bangsa Bangsa. Sejak tahun 1967 hingga 1972, Aisyah menjadi wakil Malaysia di Persidangan Komisi Wanita PBB. Ia juga menyandang jabatan sekretaris Pergerakan Wanita UMNO negeri Selangor antara tahun 1960 hingga 1972.

Pada tahun 1972, Aisyah terpilih menjadi Ketua Pergerakan Wanita UMNO Malaysia. Tanggal 1 Maret 1973, ia dilantik sebagai Menteri Kebajikan Masyarakat dan memegang jabatan ini selama 11 tahun. Ketika menyandang jabatan ini, ia mendirikan Yayasan Kebajikan Negara, sebuah organisasi yang masih aktif hingga hari ini.

Selain aktif berpolitik, ia juga terlibat dalam kegiatan sosial. Aisyah pernah menjadi Ketua Himpunan Kemajuan Kerajinan Tangan Malaysia (1985-1997). Dan juga mengurus tujuh perusahaan miliknya sendiri.

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

  • 1971: Johan Mangku Negara (J.M.N.) oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong
  • 1978: Darjah Dato' Paduka Mahkota Selangor Kelas Kedua (D.P.M.S.) yang memberikan gelar "Datin Paduka" oleh Kerajaan Selangor
  • 1985: Panglima Mangku Negara (P.M.N.) yang memberikan gelar "Tan Sri" oleh Sri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong
  • 1986: Ijazah Kehormat Kedoktoran Undang-undang oleh Universiti Sains Malaysia (USM)
  • 1999: Darjah Seri Paduka Mahkota Selangor Kelas Pertama (S.P.M.S.) yang memberikan gelar "Datin Paduka Seri" oleh DYMM Sultan Selangor
  • 2002: Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Sains Politik oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Sumber[sunting | sunting sumber]