Rungus

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas

Rungus merupakan salah satu dari suku kaum di Sabah dan juga merupakan salah satu penduduk asli kepulauan Borneo. Rungus terkenal dengan panggilan sebagai Dayak Dusun, Dayak Laut,Momogun, Momogun Rungus, Momogun Laut, Dusun Laut atau Rungus. "Rungus" berasal dari perkataan Rungsud iaitu nenek moyang suku Rungus yang berhijrah dari Nunuk Ragang ke pesisiran pantai di Semenanjung Kudat, Teluk Marudu, Pitas, Beluran dan Telupid.

Aki Rungsud merupakan seorang tokoh Momogun Laut yang membuka kawasan Kudat-Bandau pada zaman dahulu. Manakala Momogun adalah nama bangsa orang Rungus. Menurut legenda Momogun Rungus Aki Rungsud adalah tokoh yang membuka kawasan Bandau -Kudat sebagai kawasan Perdagangan Barter yang terbesar di rantau Borneo pada zaman dahulu. Teluk Bandau merupakan satu pusat dagangan Momogun Rungus Kuno. Barangan yang di perdagangkan di teluk Bandau ialah ubi kayu, pisang, jagung, labu, hasil-hasil hutan, kain tenunan Rungus dan sebagainya. Manakala masyarakat Momogun Rungus berdagang dengan pihak Sulu dan Brunei untuk mendapatkan barangan logam, barangan tembaga cina, tembikar cina, kain cina dan sebagainya. Momogun Rungus mempunyai adat berdagang sendiri di mana para pedagang dari luar tidak di benarkan menggali tanah lebih dari "Duvo Lzangod" bersamaan dua kaki. Para pedagang luar tidak boleh menebang hutan atau membuka kawasan untuk penternakan ataupun perkebunan. Ini kerana ia melanggar hukum keagamaan Labus (Lzabvus) bangsa Momogun Rungus. Sistem kesukuan Momogun Rungus ini merupakan satu sistem yang BERDAULAT pada zaman itu.

Pada hari ini secara politik dan bagi kepentingan politik, Rungus kini digolongkan ke dalam kelompok kaum Kaum Kadazan-Dusun. Dari segi seni arkitektur dan bahasa, jelas bahawa masyarakat Momogun Rungus ialah satu sistem kebudayaan yang sama dengan kebudayaan Dayak. Dayak adalah sebutan khusus bagi penduduk ASLI KEPULAUAN BORNEO.

Momogun Rungus yang mendiami kawasan Kudat adalah terdiri daripada beberapa suku iaitu:

  • Rungus Kirangavan
  • Rungus Pilapazan
  • Rungus Gandahon
  • Rungus Gonsomon
  • Rungus Nuluw

Manakala ada Momogun Rungus seperti yang di kenali seperti dibawah atas beberapa faktor kelainan loghat atau dialek sebagai loghat suku atau sub-suku Rungus:

  • Rungus Piromitan
  • Rungus Tindal Sondot