Lembah Bujang: Perbedaan revisi

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tidak ada perubahan ukuran ,  3 tahun yang lalu
k
Bot: Perubahan kosmetika
(←Membuat halaman berisi ''''Lembah Bujang'''adalah bentangan kompleks bersejarah yang terdapat di dekat merbok, keddah. sebagai bekas situs kerajaan Sriwijaya, kerajaan melayu kuno yang be...')
Tag: tanpa kategori
 
k (Bot: Perubahan kosmetika)
'''Lembah Bujang'''adalah bentangan kompleks bersejarah yang terdapat di dekat merbok, [[keddah]]. sebagai bekas situs kerajaan Sriwijaya, kerajaan melayu kuno yang berdiri pada abad-abad permulaan sampai abad ke 12 masehi. Selama bertahun-tahun sejumlah artefak telah ditemukan di Lembah Bujang - seladon, porselen, tembikar, lempung, gerabah, pecahan kaca, manik-manik, dan keramik Persia - bukti bahwa Lembah Bujang pernah menjadi pusat perdagangan dan pergudangan internasional di kawasan ini.
 
Lebih dari 50 candi Hindu atau Buddha kuno juga telah ditemukan di sini dan memberi nilai tambah spiritualisme lokasi ini. Area yang terpelihara dengan baik berada di Pengkalan Bayang Merbok, yang juga merupakan lokasi Museum Purbakala Lembah Bujang (Bujang Valley Archaeological Museum). Museum ini merupakan museum purbakala yang dibangun di [[Malaysia]], di bawah Departemen Museum dan Barang Antik (Museum and Antiquity Department).
 
== sejarah ==
Lembah Bujang merupakan salah satu tempat bersejarah yang terkenal di Malaysia kerana mempunyai pelbagai khazanah tinggalan zaman. Kedudukan Lembah Bujang adalah merangkumi kawasan seluas 144 batu persegi dengan pembatasan Bukit Choras di bahagian Utara, Sungai Muda di bahagian Selatan, Selat Melaka di bahagian Timur dan Lebuhraya Utara - Selatan di bahagian Barat. Kedudukan ini dianggap strategik kerana amat sesuai dijadikan destinasi bersejarah.
 
Peninggalan Agama Hindu - Buddha yang ditemui di Lembah Bujang merupakan kesan daripada proses kemasukan agama Hindu - Buddha melalui perdagangan. Ia juga menunjukkan bahawa "Proses Penghinduan" atau "Indianisasi" berlaku dengan ketaranya di utara Tanah Melayu.
 
== Perkembangan sejarah ==
Lamb (1959) telah mengemukakan beberapa peringkat perkembangan kebudayaan di Lembah Bujang dan kawasan sekitarnya.
 
Peringkat Perkembangan Awal Pengaruh Buddha.
Peringkat ini bermula pada abad ke-4. Kawasannya meliputi Bukit Meriam, Bukit Choras dan sekitar tepi pantai. Agama Buddha di bawa masuk melalui aktiviti perdagangan. Banyak candi dibina dan ditemui di kawasan-kawasan ini.
 
Peringkat Kegemilangan Kerajaan Srivijaya.
Pada abad ke-7 hingga abad ke-9, Lembah Bujang berada di bawah naungan Kerajaan Srivijaya. Lembah Bujang turut berkembang sebagai pusat perdagangan dan perkembangan agama Hindu di nusantara kerana kedudukannya yang berdekatan dengan Kerajaan Srivijaya.
 
Peringkat Pengkalan Bujang.
Peringkat ini merangkumi abad ke-10 hingga abad ke-14. Lembah Bujang telah mencapai taraf pelaburan entrepot. Agama Hindu-Buddha telah berkembang ke kawasan Matang Pasir, Merbok, Batu Lintang dan Tikam Batu.
 
Peringkat Kuala Muda.
Peringkat ini berlaku pada abad ke 14. Perubahan muara Sungai Muda telah menyebabkan perkembangan kebudayaan semakin malap. Candi-candi banyak dibina di kawasan pedalaman.
Ahli-ahli sejarah lain pula mengatakan agama Hindu-Buddha dibawa masuk ke Lembah Bujang melalui tiga tahap. Tahap pertama ialah tahap Buddha awal. Ia berlangsung dari abad ke-4 hingga abad ke-5. Mubaligh-mubaligh agama Buddha telah masuk untuk berdagang bersama pedagang-pedagang India.
* [[Daftar masakan Malaysia]]
 
== pranala luar ==
* [http://www.malaysia.travel/id-id/my/places/states-of-malaysia/kedah/bujang-valley]
* [http://www.memori-kedah.com/page_pengenalan.php?p=2&idstopic=47&idskandungan=190&mtopic=]

Menu navigasi