Daftar kota di Filipina

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ada 121 kota di Filipina per 26 November 2009. Dari ke-121 kota tersebut 38 di antaranya berdiri sendiri: 33 dikategorikan sebagai "sangat urban" dan 5 sebagai "komponen bebas;" sisanya adalah kota komponen di provinsi mereka masing-masing.

Kota terbesar[sunting | sunting sumber]

Sepuluh kota terbesar di Filipina
Nomor Kota Populasi Gambar
1.
Quezon
2,679,450
Quezon City Montage.png
2.
Manila
1,660,714
Manila by night.jpg
3.
Caloocan
1,378,856
4.
Davao
1,363,337
5.
Cebu
798,809
Cebu City.jpg
6.
Zamboanga
774,407
Zamboanga City Hall y Rizal Monument.JPG
7.
Antipolo
633,971
Valladolid - Santuario Nacional de la Gran Promesa 16.jpg
8.
Pasig
617,301
Ortigas Tonight.jpg
9.
Taguig
613,343
Taguig condos.jpg
10.
Valenzuela
568,928

Daftar kota[sunting | sunting sumber]

Kota Provinsi prov Wilayah Populasi
(2007) pop
Luas
(km²) area
Kepadatan
(per km²)
Status Legal class Pendapatan
Class class
UU pembentukancharter Tanggal pembentukan law Tanggal jadi eff
Caloocan -none- mmc NCR 1,378,856 53.33 25855.17 Sangat urban Kelas 1 RA 03278 1961-06-17 1962-02-16
Las Piñas -none- mmr NCR 532,330 41.54 12814.88 Sangat urban Kelas 1 RA 08251 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 1997-02-12 1997-03-26
Makati mkt -none- mmr NCR 510,383 21.57 23661.71 Sangat urban Kelas 1 RA 07854 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1995-01-02 1995-02-04
Malabon -none- mmr NCR 363,681 15.76 23076.21 Sangat urban Kelas 1 RA 09019 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-03-05 2001-04-21
Mandaluyong -none- mmr NCR 305,576 11.26 27138.19 Sangat urban Kelas 1 RA 07675 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 1994-02-09 1994-04-10
Manila -none- NCR 1,660,714 38.55 43079.48 Sangat urban Kelas khusus Act 0183 1901-07-31 1901-07-31
Marikina -none- mmr NCR 424,610 33.97 12499.56 Sangat urban Kelas 1 RA 08223 Diarsipkan 2012-02-12 di Wayback Machine. 1996-11-06 1996-12-07
Muntinlupa -none- mmr NCR 452,943 46.70 9698.99 Sangat urban Kelas 1 RA 07926 1995-03-01 1995-05-08
Navotas -none- mmr NCR 245,344 10.77 22780.32 Sangat urban Kelas 1 RA 09387 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 2007-03-10 2007-06-24
Parañaque -none- mmr NCR 552,660 47.69 11588.59 Sangat urban Kelas 1 RA 08507 Diarsipkan 2016-02-22 di Wayback Machine. 1998-02-13 1998-03-22
Pasay -none- mmc NCR 403,064 19.00 21213.89 Sangat urban Kelas 1 RA 00183 1947-06-21[1] 1947-06-21
Pasig psg -none- mmr NCR 617,301 31.00 19912.94 Sangat urban Kelas 1 RA 07829 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1994-12-08 1995-01-21
Quezon City -none- mmc NCR 2,679,450 161.12 16630.15 Sangat urban Kelas khusus CA 502 1939-10-12 1939-10-12
San Juan -none- mmr NCR 125,338 5.94 21100.67 Sangat urban Kelas 1 RA 09388 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 2007-03-11 2007-06-16
Taguig tgg -none- mmr NCR 670,309 53.67 12489.45 Sangat urban Kelas 1 RA 08487 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 1998-02-11 2004-12-08
Valenzuela -none- mmb NCR 568,928 44.58 12761.96 Sangat urban Kelas 1 RA 08526 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 1998-02-14 1998-12-30
Butuan Agusan del Norte Region 13 298,378 816.62 365.38 Sangat urban Kelas 1 RA 00523 1950-06-15[2] 1950-06-15
Legazpi Albay Region 05 179,481 153.70 1167.74 Komponen Kelas 2 RA 02234 1959-06-12 1959-06-12
Ligao Albay Region 05 101,179 246.75 410.05 Komponen Kelas 4 RA 09008 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-02-21 2001-03-24
Tabaco Albay Region 05 123,513 117.14 1054.4 Komponen Kelas 4 RA 09020 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-03-05 2001-03-24
Isabela Basilan Region 09 87,985 223.73 393.26 Komponen Kelas 5 RA 09023 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-03-05 2001-04-25
Balanga Bataan Region 03 84,105 111.63 753.43 Komponen Kelas 4 RA 08984 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2000-12-02 2000-12-30
Batangas City Batangas Region 04-A 295,231 282.96 1043.37 Komponen Kelas 1 RA 05495 1969-06-21 1969-06-21
Lipa Batangas Region 04-A 260,568 209.40 1244.36 Komponen Kelas 1 RA 00162 1947-06-20[3] 1947-06-20
Tanauan Batangas Region 04-A 142,537 107.16 1330.13 Komponen Kelas 3 RA 09005 Diarsipkan 2016-03-05 di Wayback Machine. 2001-02-02 2001-03-10
Baguio Benguet CAR 301,926 57.51 5249.97 Sangat urban Kelas 1 Act 1964 1909-09-01 1909-09-01
Tagbilaran Bohol Region 07 92,297 36.50 2528.68 Komponen Kelas 3 RA 04660[pranala nonaktif permanen] 1966-06-18 1966-07-01
Malaybalay Bukidnon Region 10 144,065 969.19 148.64 Komponen Kelas 1 RA 08490 Diarsipkan 2016-03-05 di Wayback Machine. 1998-02-11 1998-03-22
Valencia Bukidnon Region 10 162,745 277.11 262 Komponen Kelas 3 RA 08985 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2000-12-05 2000-12-30
Malolos Bulacan Region 03 223,069 67.25 3317.01 Komponen Kelas 4 RA 08754 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1999-11-04 2002-10-08
Meycauayan Bulacan Region 03 196,569 32.10 6123.64 Komponen n/a RA 09356 2006-10-02 2006-12-10
San Jose del Monte Bulacan Region 03 439,090 105.53 4160.81 Komponen Kelas 2 RA 08797 Diarsipkan 2012-04-02 di Wayback Machine. 2000-07-15 2000-09-10
Tuguegarao Cagayan Region 02 129,539 144.80 894.61 Komponen Kelas 2 RA 08755 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1999-11-04 1999-12-18
Iriga Camarines Sur Region 05 97,983 137.35 713.38 Komponen Kelas 4 RA 05261 Diarsipkan 2013-07-28 di Wayback Machine. 1968-06-15[4] 1968-06-15
Naga Camarines Sur Region 05 160,516 84.48 1900.05 Independent Komponen Kelas 2 RA 00305 Diarsipkan 2013-07-28 di Wayback Machine. 1948-06-18 1948-06-18
Roxas Capiz Region 06 147,738 95.07 1553.99 Komponen Kelas 3 RA 00603 1951-04-11[5] 1951-04-11
Cavite City Cavite Region 04-A 104,581 10.89 9603.4 Komponen Kelas 4 CA 547 1940-05-26[6] 1940-05-26
Dasmariñas Cavite Region 04-A 556,330 90.10 6174.58 Komponen Kelas 1 RA 9723 2009-10-15 2009-11-26
Tagaytay Cavite Region 04-A 61,623 65.00 948.05 Komponen Kelas 3 CA 338 1938-06-21 1938-06-21
Trece Martires Cavite Region 04-A 90,177 39.10 2306.32 Komponen Kelas 4 RA 00981 1954-05-24 1956-01-01
Cebu City Cebu Region 07 798,809 315.00 2535.9 Sangat urban Kelas 1 CA 058 1936-10-20[7] 1936-10-20
Danao Cebu Region 07 109,354 107.30 1019.14 Komponen Kelas 3 RA 03028 1961-06-07 1961-06-07
Lapu-Lapu Cebu Region 07 292,530 58.10 5034.94 Sangat urban Kelas 1 RA 03134 1961-06-17[8] 1961-06-17
Mandaue Cebu Region 07 318,575 25.18 12651.91 Sangat urban Kelas 1 RA 05519 1969-06-21[9] 1969-06-21
Talisay Cebu Region 07 179,359 39.87 4498.6 Komponen Kelas 4 RA 08979 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2000-11-22 2000-12-30
Toledo Cebu Region 07 152,960 216.28 707.23 Komponen Kelas 3 RA 02688 1960-06-18 1960-06-18
Kidapawan Cotabato (North) Region 12 117,610 358.47 328.09 Komponen Kelas 2 RA 08500 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1998-02-12 1998-03-22
Panabo Davao del Norte Region 11 154,329 251.23 614.29 Komponen Kelas 4 RA 09015 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-02-28 2001-03-31
Samal Davao del Norte Region 11 90,291 301.30 299.67 Komponen Kelas 3 RA 08471 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1998-01-30 1998-03-07
Tagum Davao del Norte Region 11 215,967 195.80 1103 Komponen Kelas 1 RA 08472 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1998-01-30 1998-03-07
Davao City Davao del Sur Region 11 1,363,337 2,443.61 557.92 Sangat urban Kelas 1 CA 051 1936-10-16[10] 1936-10-16
Digos Davao del Sur Region 11 145,514 287.10 506.84 Komponen Kelas 3 RA 08798 Diarsipkan 2012-02-12 di Wayback Machine. 2000-06-15 2000-09-08
Laoag Ilocos Norte Region 01 102,457 101.88 1005.66 Komponen Kelas 3 RA 04584 1965-06-19 1966-01-01
Candon Ilocos Sur Region 01 56,270 103.28 544.83 Komponen Kelas 4 RA 09018 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-03-05 2001-03-28
Vigan Ilocos Sur Region 01 47,246 25.08 1883.81 Komponen Kelas 5 RA 08988 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2000-12-27 2001-01-22
Iloilo City Iloilo Region 06 418,710 70.23 5961.98 Sangat urban Kelas 1 CA 158 1937-07-16[11] 1937-07-16
Passi Iloilo Region 06 76,045 251.39 302.5 Komponen Kelas 3 RA 08469 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1998-01-30 1998-03-14
Cauayan Isabela Region 02 114,254 336.40 339.64 Komponen Kelas 4 RA 09017 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-02-28 2001-03-30
Santiago Isabela Region 02 126,244 1221.97 103.31 Independent Komponen Kelas 1 RA 07720 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1994-05-05 1994-07-04
San Fernando La Union Region 01 114,813 102.72 1117.73 Komponen Kelas 3 RA 08509 Diarsipkan 2016-03-05 di Wayback Machine. 1998-02-13 1998-03-20
Calamba Laguna Region 04-A 360,281 149.50 2409.91 Komponen Kelas 1 RA 09024 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-04-07 2001-04-21
San Pablo Laguna Region 04-A 237,259 197.56 1200.95 Komponen Kelas 1 CA 520 1940-05-07[12] 1940-05-07
Santa Rosa Laguna Region 04-A 266,943 54.13 4931.52 Komponen Kelas 1 RA 09264 2004-03-10 2004-07-10
Iligan Lanao del Norte Region 10 308,046 813.37 378.73 Sangat urban Kelas 1 RA 00525 1950-06-16 1950-06-16
Marawi Lanao del Sur ARMM 177,391 87.55 2026.17 Komponen Kelas 4 CA 592 1940-08-19 [13] 1940-08-19
Ormoc Leyte Region 08 177,524 613.60 289.32 Independent Komponen Kelas 1 RA 00179 1947-06-21[14] 1947-09-04
Tacloban Leyte Region 08 217,199 201.72 1076.74 Sangat urban Kelas 1 RA 00760 1952-06-20[15] 1952-06-20
Cotabato City Maguindanao Region 12 259,153 176.00 1472.46 Independent Komponen Kelas 2 RA 02364 1959-06-20 1959-06-20
Masbate City Masbate Region 05 81,585 188.00 433.96 Komponen Kelas 4 RA 08807 Diarsipkan 2016-03-05 di Wayback Machine. 2000-08-16 2000-09-30
Oroquieta Misamis Occidental Region 10 65,349 237.88 274.71 Komponen Kelas 4 RA 05518 1969-06-21 1970-01-01
Ozamiz Misamis Occidental Region 10 123,137 169.95 724.55 Komponen Kelas 3 RA 00321 1948-06-19[16] 1948-06-19
Tangub Misamis Occidental Region 10 56,644 162.78 347.98 Komponen Kelas 4 RA 05131 1967-06-17[17] 1967-06-17
Cagayan de Oro Misamis Oriental Region 10 553,966 412.80 1341.97 Sangat urban Kelas 1 RA 00521 1950-06-15[18] 1950-06-15
Gingoog Misamis Oriental Region 10 112,247 568.44 197.46 Komponen Kelas 2 RA 02668 1960-06-18 1960-06-18
Bacolod Negros Occidental Region 06 499,497 162.67 3070.62 Sangat urban Kelas 1 CA 326 1938-06-18[19] 1938-06-18
Bago Negros Occidental Region 06 159,933 401.20 398.64 Komponen Kelas 2 RA 04382 1965-06-19[20] 1966-01-01
Cadiz Negros Occidental Region 06 150,750 524.57 287.38 Komponen Kelas 2 RA 04894 1967-06-17[21] 1967-06-17
Escalante Negros Occidental Region 06 92,035 192.76 477.46 Komponen Kelas 5 RA 09014 Diarsipkan 2015-09-23 di Wayback Machine. 2001-02-28 2001-03-31
Himamaylan Negros Occidental Region 06 102,014 367.04 277.94 Komponen Kelas 4 RA 09028 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-03-05 2001-03-31
Kabankalan Negros Occidental Region 06 166,970 697.35 239.44 Komponen Kelas 1 RA 08297 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1997-06-06 1997-08-02
La Carlota Negros Occidental Region 06 63,584 137.29 463.14 Komponen Kelas 4 RA 04585 1965-06-19 1966-01-22
Sagay Negros Occidental Region 06 140,511 425.35 361 Komponen Kelas 2 RA 08192 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1996-06-11 1996-08-10
San Carlos Negros Occidental Region 06 129,809 451.50 287.51 Komponen Kelas 2 RA 02643 1960-06-18 1960-06-18
Silay Negros Occidental Region 06 120,365 214.80 560.36 Komponen Kelas 3 RA 01621 1957-06-12 1957-06-12
Sipalay Negros Occidental Region 06 67,211 379.78 176.97 Komponen Kelas 4 RA 09027 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2001-03-05 2001-03-31
Talisay Negros Occidental Region 06 96,444 201.18 479.39 Komponen Kelas 3 RA 08489 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 1998-02-11 1998-03-21
Victorias Negros Occidental Region 06 88,149 133.92 658.22 Komponen Kelas 3 RA 08488 Diarsipkan 2016-03-05 di Wayback Machine. 1998-02-11 1998-03-21
Bais Negros Oriental Region 07 74,702 319.64 233.71 Komponen Kelas 3 RA 05444 1968-09-01 1968-09-01
Bayawan Negros Oriental Region 07 110,250 699.08 157.71 Komponen Kelas 3 RA 08983 Diarsipkan 2016-03-05 di Wayback Machine. 2000-12-05 2000-12-23
Canlaon Negros Oriental Region 07 50,208 170.93 293.73 Komponen Kelas 4 RA 03445 1961-06-18 1961-06-18
Dumaguete Negros Oriental Region 07 116,392 33.62 3461.99 Komponen Kelas 3 RA 00327 1948-06-15[22] 1948-06-15
Tanjay Negros Oriental Region 07 78,539 267.05 294.1 Komponen Kelas 4 RA 09026 Diarsipkan 2016-03-05 di Wayback Machine. 2001-03-05 2001-03-31
Cabanatuan Nueva Ecija Region 03 259,267 282.75 916.95 Komponen Kelas 1 RA 00526 1950-06-15 1950-07-14
Gapan Nueva Ecija Region 03 98,795 164.44 600.8 Komponen Kelas 4 RA 09022 Diarsipkan 2016-03-05 di Wayback Machine. 2001-03-05 2001-08-25
Muñoz Nueva Ecija Region 03 71,669 439.55 440 Komponen Kelas 5 RA 08977 Diarsipkan 2016-03-04 di Wayback Machine. 2000-11-07 2000-12-09
Palayan ply Nueva Ecija Region 03 32,790 101.40 323.37 Komponen Kelas 5 RA 04475 1965-06-19 1965-06-19
San Jose Nueva Ecija Region 03 122,353 185.99 657.85 Komponen Kelas 3 RA 06051 1969-08-04 1969-08-04
Calapan Oriental Mindoro Region 04-B 116,976 250.06 467.79 Komponen Kelas 3 RA 08475 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 1998-02-02 1998-03-21
Puerto Princesa Palawan Region 04-B 210,508 2,381.02 88.41 Sangat urban Kelas 1 RA 05906 1969-06-21[23] 1969-06-21
Angeles ang Pampanga Region 03 314,493 60.27 4745.63 Sangat urban Kelas 1 RA 03700 1963-06-22 1964-01-01
San Fernando Pampanga Region 03 269,365 67.74 3976.45 Komponen Kelas 2 RA 08990 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 2001-01-26 2001-02-04
Alaminos Pangasinan Region 01 79,788 164.26 485.74 Komponen Kelas 5 RA 09025 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 2001-03-05 2001-03-28
Dagupan Pangasinan Region 01 149,554 37.30 4009.49 Independent Komponen Kelas 2 RA 00170 1947-06-20[24] 1947-06-20
San Carlos Pangasinan Region 01 161,884 169.03 957.72 Komponen Kelas 3 RA 04487 1965-06-19 1966-01-01
Urdaneta Pangasinan Region 01 120,785 100.26 1204.72 Komponen Kelas 2 RA 08480 1998-01-10 1998-03-21
Lucena Quezon Region 04-A 236,390 80.21 2947.14 Sangat urban Kelas 2 RA 03271 1961-06-17[25] 1961-06-17
Antipolo Rizal Region 04-A 633,971 306.10 2071.12 Komponen Kelas 1 RA 08508[pranala nonaktif permanen] 1998-02-13 1998-04-04
Calbayog Samar (Western) Region 08 163,657 880.74 185.82 Komponen Kelas 1 RA 00328 1948-07-15[26] 1948-07-15
Sorsogon City Sorsogon Region 05 151,454 276.11 548.53 Komponen Kelas 4 RA 08806 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 2000-08-16 2000-12-16
General Santos South Cotabato Region 12 529,542 492.86 1074.43 Sangat urban Kelas 1 RA 05412 1968-06-15 1968-06-15
Koronadal South Cotabato Region 12 149,622 277.00 540.15 Komponen Kelas 3 RA 08803 2000-08-16 2000-10-08
Maasin Southern Leyte Region 08 79,737 211.71 376.63 Komponen Kelas 4 RA 08796 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 2000-07-11 2000-08-10
Tacurong Sultan Kudarat Region 12 82,546 153.40 538.11 Komponen Kelas 4 RA 08805 Diarsipkan 2013-07-28 di Wayback Machine. 2000-08-16 2000-09-18
Surigao City Surigao del Norte Region 13 132,151 245.30 538.73 Komponen Kelas 2 RA 06134[pranala nonaktif permanen] 1970-08-31 1970-08-31
Bislig Surigao del Sur Region 13 102,009 331.80 307.44 Komponen Kelas 4 RA 08804 Diarsipkan 2016-03-03 di Wayback Machine. 2000-08-16 2000-09-18
Tarlac City Tarlac Region 03 314,155 274.66 1143.8 Komponen Kelas 1 RA 08593[pranala nonaktif permanen] 1998-03-12 1998-04-19
Olongapo Zambales Region 03 227,270 185.00 1228.49 Sangat urban Kelas 1 RA 04645 1966-06-01 1966-06-01
Dapitan Zamboanga del Norte Region 09 72,792 390.53 186.39 Komponen Kelas 3 RA 03811 1963-06-22 1963-06-22
Dipolog Zamboanga del Norte Region 09 113,118 241.13 469.12 Komponen Kelas 3 RA 05520 1969-06-21 1970-01-01
Pagadian Zamboanga del Sur Region 09 161,312 378.80 425.85 Komponen Kelas 2 RA 05478 1969-06-21 1969-06-21
Zamboanga City Zamboanga del Sur Region 09 774,407 1,414.70 547.4 Sangat urban Kelas 1 CA 039 1936-10-12[27] 1936-10-12


Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Executive Summary of the 1999 Annual Audit Report on the City Government of Pasay. Pasay City was formally inaugurated as Rizal City, but renamed back to Pasay by virtue of RA 437 on June 7, 1950.
  2. ^ Butuan City Diarsipkan 2014-12-17 di Wayback Machine.. Butuan City was formally inaugurated on August 2, 1950.
  3. ^ Modern Times. Lipa City was formally inaugurated on August 31, 1947.
  4. ^ Iriga City Profile Diarsipkan 2007-09-30 di Wayback Machine.. Iriga City was formally organized and inaugurated on September 3, 1968.
  5. ^ Roxas City now 56 years old. Roxas City was formally organized on May 12, 1951, by virtue of President Elpidio Quirino's Executive Order No. 438.
  6. ^ Implementation and Replication of the Sustainable Cities Programme Process at City and National Level Diarsipkan 2012-02-21 di Wayback Machine.. Cavite City was formally inaugurated on September 9, 1940.
  7. ^ The Law Creating the City of Cebu Diarsipkan 2013-07-28 di Wayback Machine.. Cebu City was formally inaugurated on February 24, 1937.
  8. ^ History of the City Diarsipkan 2011-08-19 di Wayback Machine.. The town of Opon was formally inaugurated as Lapu-Lapu City on December 31, 1961.
  9. ^ Mantawi: A Festival of History Diarsipkan 2005-04-06 di Wayback Machine.. Mandaue City was formally inaugurated on August 30, 1969.
  10. ^ Davao City History Diarsipkan 2011-01-20 di Wayback Machine.. Davao City was formally inaugurated on March 1, 1937.
  11. ^ Iloilo Trivia. Iloilo City was formally inaugurated on August 25, 1937.
  12. ^ San Pablo City - History Diarsipkan 2007-09-30 di Wayback Machine.. San Pablo City was formally inaugurated on March 30, 1941.
  13. ^ Marawi City: The Least Populated Sangat urban City Diarsipkan 2012-02-21 di Wayback Machine.. Formally inaugurated as the City of Dansalan only on September 30, 1950, ten years after it gained cityhood. The city was renamed to Marawi on June 16, 1956 by virtue of R.A. 1552.
  14. ^ Ormoc City Profile. Ormoc City was formally inaugurated on October 20, 1947.
  15. ^ National Historical Institute - Today in History Diarsipkan 2011-07-21 di Wayback Machine.. Tacloban City was formally organized and inaugurated on June 12, 1953.
  16. ^ REGION 10 - CAGAYAN DE ORO TOURISM SITUATIONER 06 Diarsipkan 2007-09-30 di Wayback Machine.. The town of Misamis was formally inaugurated as Ozamiz City on July 16, 1948.
  17. ^ Tangub - Brief History Diarsipkan 2007-09-28 di Wayback Machine.. Tangub City was formally inaugurated on February 28, 1967.
  18. ^ A brief history of Cagayan de Oro Diarsipkan 2003-07-03 di Wayback Machine.. Prior to gaining cityhood, Cagayan de Oro was named Cagayan de Misamis.
  19. ^ Barangay Alangilan. Bacolod City was formally inaugurated on October 12, 1938.
  20. ^ Bago City Profile. Bago City was formally inaugurated on February 19, 1966.
  21. ^ Cadiz City - Brief History. Cadiz City was formally inaugurated on July 4, 1967.
  22. ^ Dumaguete City Profile Diarsipkan 2007-09-27 di Wayback Machine.. Dumaguete City was inaugurated on November 24, 1948.
  23. ^ Implementation and Replication of the Sustainable Cities Programme Process at City and National Level Diarsipkan 2012-02-21 di Wayback Machine.. Puerto Princesa was formally inaugurated on January 1, 1970.
  24. ^ Dagupan becomes a city. Dagupan City was formally inaugurated on January 1, 1948.
  25. ^ Lucena City History. Lucena City was formally inaugurated on August 19, 1962 to coincide with the late Manuel L. Quezon's birthday.
  26. ^ Calbayog: Its History and Religion. Calbayog City was formally inaugurated on October 16, 1948.
  27. ^ Zamboanga City - Political and Cultural History. Zamboanga City was formally inaugurated on February 26, 1937.