Daftar gelar kehormatan Perak

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Lompat ke: navigasi, cari

Perak adalah salah satu negara bagian di Malaysia yang menganugerahi penghargaan dan gelar.

2010[sunting | sunting sumber]

  • Muhyiddin Yassin adalah penerima tunggal Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Azlan Shah (SPSA), yang meraih gelar Dato' Seri Diraja.
  • Zaki Azmi adalah penerima tunggal Darjah Seri Paduka Cura Si Manja Kini (SPCM), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 3 penerima dari Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS), yang meraih gelar Dato' Seri Panglima.
  • 4 penerima dari Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 7 penerima dari Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM), yang meraih gelar Dato'.
  • 3 penerima dari Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS), yang meraih gelar Dato' Pahlawan.
  • 46 penerima dari Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP), yang meraih gelar Dato'.

2009[sunting | sunting sumber]

  • 2 penerima dari Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS), yang meraih gelar Dato' Seri Panglima.
  • 4 penerima dari Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 2 penerima dari Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM), yang meraih gelar Dato'.
  • 9 penerima dari Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS), yang meraih gelar Dato' Pahlawan.
  • 33 penerima dari Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP), yang meraih gelar Dato'.

2007[sunting | sunting sumber]

  • 1 penerima dari Darjah Seri Paduka Cura Si Manja Kini (SPCM), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 1 penerima dari Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS), yang meraih gelar Dato' Seri Panglima.
  • 4 penerima dari Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 3 penerima dari Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM), yang meraih gelar Dato'.
  • 9 penerima dari Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS), yang meraih gelar Dato' Pahlawan.
  • 40 penerima dari Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP), yang meraih gelar Dato'.

2006[sunting | sunting sumber]

  • 1 penerima dari Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS), yang meraih gelar Dato' Seri Panglima.
  • 6 penerima dari Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 3 penerima dari Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM), yang meraih gelar Dato'.
  • 6 penerima dari Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS), yang meraih gelar Dato' Pahlawan.
  • 44 penerima dari Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP), yang meraih gelar Dato'.

2005[sunting | sunting sumber]

  • 1 penerima dari Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS), yang meraih gelar Dato' Seri Panglima.
  • 5 penerima dari Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 2 penerima dari Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM), yang meraih gelar Dato'.
  • 7 penerima dari Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS), yang meraih gelar Dato' Pahlawan.
  • 31 penerima dari Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP), yang meraih gelar Dato'.

2004[sunting | sunting sumber]

  • 1 penerima dari Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Azlan Shah (SPSA), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 3 penerima dari Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS), yang meraih gelar Dato' Seri Panglima.
  • 1 penerima dari Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 23 penerima dari Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP), yang meraih gelar Dato'.

2003[sunting | sunting sumber]

  • Abdullah Ahmad Badawi adalah penerima tunggal Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Azlan Shah (SPSA), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 2 penerima dari Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS), yang meraih gelar Dato' Seri Panglima.
  • 3 penerima dari Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 3 penerima dari Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM), yang meraih gelar Dato'.
  • 6 penerima dari Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS), yang meraih gelar Dato' Pahlawan.
  • 40 penerima dari Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP), yang meraih gelar Dato'.

2000[sunting | sunting sumber]

  • 2 penerima dari Datuk Seri Paduka Sultan Azlan (SPSA), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 8 penerima dari Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP), yang meraih gelar Dato' Seri.
  • 4 penerima dari Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM), yang meraih gelar Dato'.
  • 8 penerima dari Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS), yang meraih gelar Dato' Pahlawan.
  • 42 penerima dari Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP), yang meraih gelar Dato'.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]