Daftar bangunan tinggi di Singapura

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Lompat ke: navigasi, cari
The skyline of a city, showing many tall buildings near a body of water
Kaki langit Singapura tahun 2009

Negara kota Singapura memiliki lebih dari 4.300 bangunan tinggi yang selesai dibangun. Kebanyakan di antaranya terletak di Downtown Core.[1] Di kotanya, terdapat 59 pencakar langit setinggi lebih dari 140 metres (459 ft). Ada tiga gedung yang merupakan bangunan tertinggi di Singapura: United Overseas Bank Plaza One, Republic Plaza, dan Overseas Union Bank Centre.[2] Ketiga menara yang bergelar bangunan tertinggi ke-106 di dunia ini masing-masing setinggi 280 m (919 ft).[3][4][5] Ada batasan tinggi 280 metres (919 ft) untuk semua struktur di distrik bisnis pusat Singapura (Raffles Place, Marina Bay Sands, Kallang River, Kallang, dan Mountbatten) dikarenakan letaknya yang dekat dengan Pangkalan Udara Paya Lebar.[3][6]

Sejarah pencakar langit Singapura dimulai dengan rampungnya Cathay Building berlantai 17 pada tahun 1939.[7] Setelah selesai dibangun, struktur setinggi 70-metre (230 ft) ini langsung menjadi bangunan tertinggi di Asia Tenggara. Gelarnya direbut oleh Asia Insurance Building (87-metre (285 ft)) pada tahun 1954, lalu berpindah ke Shaw Centre (100 m (328 ft)) pada tahun 1958.[8][9] Singapura mengalami pertumbuhan gedung besar-besaran pada 1970-an dan 1980-an yang menyebabkan percepatan industrialisasi di kota ini. Pada saat yang sama, Overseas Union Bank Centre menjadi bangunan tertinggi di negara kota ini. Struktur setinggi 280 m (919 ft) tersebut juga merupakan bangunan tertinggi di dunia di luar Amerika Utara sejak rampung tahun 1986 sampai 1989, ketika Bank of China Tower di Hong Kong selesai dibangun.[3][10] Musim pembangunan pencakar langit berlanjut sepanjang 1990-an dan 2000-an, menghasilkan 30 pencakar langit kurang lebih setinggi 140 m (459 ft) yang didominasi menara hunian. Menara-menara tersebut dibangun pada tahun 1990 sampai 2008.

Sejak 2000, terjadi peningkatan pesat jumlah pencakar langit yang sedang dibangun di wilayah kota, terutama di distrik Marina Bay. Satu proyek yang sedang dibangun di Marina Centre adalah Marina Bay Financial Centre yang terdiri dari 3 menara perkantoran dengan ruang perkantoran Grade A seluas 3 juta kaki persegi, 2 menara hunian yang berisi 649 apartemen mewah, dan Marina Bay Link Mall seluas 176.000 kaki persegi.[11] Tahap pertama MBFC selesai tahun 2010. Tahap keduanya yang meliputi MBFC Tower 3 selesai pada kuartal pertama 2012. Marina Bay Suites yang merupakan bagian dari Tahap 2 akan selesai pada 2013. Ada juga beberapa pembangunan baru di zona penghubung perbelanjaan kota, Orchard Road. The Orchard Residences adalah menara berlantai 43 setinggi 245 m (804 ft) yang sedang dibangun bersama pusat perbelanjaan ION Orchard.[12] Selain itu, Ocean Financial Centre berlantai 13 setinggi 218 m (715 ft) mulai dibangun di Raffles Place.[13]

Skyline of a city, showing several tall skyscrapers. The tallest buildings are at the left and right of the image, with several low-rises in the immediate foreground. Most of the towers are lit up, as night is approaching
Panorama kaki langit Singapura saat senja.

Bangunan tertinggi[sunting | sunting sumber]

Daftar ini memeringkatkan pencakar langit di Singapura dengan tinggi sedikitnya 140 m (459 ft) berdasarkan pengukuran tinggi standar. Pengukuran ini mencakup pucuk dan fitur arsitektur, namun tidak mencakup menara antena. Tanda sama dengan (=) setelah peringkat menandakan tinggi antara dua atau beberapa bangunan sama. Kolom "Tahun" menandakan tahun selesainya bangunan tersebut.

Peringkat Nama Foto Tinggi (m) Tinggi (ft) Lantai Tahun Koordinat Catatan
01.01= 29.0One Raffles Place Ground-level view of 60-storey building whose cross section is a square with a diagonal projection from one corner. In the top 10 storeys part of the square is missing and only a diagonal remains. 280 919 63 1986 1°17′4,89″LU 103°51′3,7″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 Bangunan tertinggi ke-123 di dunia dan Singapura bersama Republic Plaza dan United Overseas Bank Plaza One. Bangunan tertinggi di dunia di luar Amerika Utara sejak 1986 sampai selesainya Bank of China Tower di Hong Kong tahun 1989. Bangunan tertinggi yang dibangun tahun 1980-an di Singapura.[3][10]
02.01= 36.0Republic Plaza Ground-level view of 70-storey building. The exterior has a reddish hue with dark windows. The building tapers slightly at two points. 280 919 66 1995 1°16′58″LU 103°51′4″BT / 1,28278°LU 103,85111°BT / 1.28278; 103.85111 Bangunan tertinggi ke-123 di dunia dan Singapura bersama Overseas Union Bank Centre dan United Overseas Bank Plaza One. Sama-sama menjadi bangunan tertinggi yang dibangun tahun 1990-an di Singapura.[5][14]
03.01= United Overseas Bank Plaza One Ground-level view of several skyscrapers; the building on the right is the tallest and has a square cross section with several diagonal protrusions. A shorter building on the left resembles it closely. 280 919 67 1992 1°17′8″LU 103°50′59″BT / 1,28556°LU 103,84972°BT / 1.28556; 103.84972 Bangunan tertinggi ke-123 di dunia dan Singapura bersama One Raffles Place dan Republic Plaza. Sama-sama menjadi bangunan tertinggi yang dibangun tahun 1990-an di Singapura.[4][15]
04.04 05.0Capital Tower Ground-level view of a 50-storey building with a rectangular cross section; near the 40th floor the building tapers inward 254 833 52 2000 1°16′39″LU 103°50′51″BT / 1,2775°LU 103,8475°BT / 1.27750; 103.84750 Bangunan tertinggi ke-182 di dunia. Bangunan tertinggi yang dibangun tahun 2000-an di Singapura.[16][17]
05.05= 27.0One Raffles Quay North Tower Ground-level view of two square buildings with identical all-glass facades 245 804 50 2006 1°16′53,04″LU 103°51′6,52″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 Bangunan tertinggi ke-215 di dunia[18][19]
06.05= 36.0The Sail @ Marina Bay Tower 1 Ground-level view of two curved buildings that slightly resemble sails; the sun is setting in the distance. 245 804 70 2008 1°16′51,97″LU 103°51′10,06″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 Bangunan tertinggi ke-215 di dunia dan pencakar langit hunian tertinggi di Singapura. Dikenal juga dengan nama Marina Bay Tower[20][21]
06.05= 36.0Marina Bay Financial Centre Tower 1 Marina Bay Financial Centre 245 804 45 2012 1°16′48,13″LU 103°51′15,08″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 [22]
06.05= 36.0Ocean Financial Centre 80px 245 804 43 2011 1°16′59,52″LU 103°51′10,77″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 [13][23][24]
06.09 36.0Marina Bay Financial Centre Tower 2 Marina Bay Financial Centre under construction 239 784 49 2010 1°16′48,13″LU 103°51′15,08″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 [25]
07.010 02.08 Shenton Way Ground-level view of a 50-storey cylindrical tower with black windows and a small cut-out near the roofline 235 771 52 1986 1°16′33″LU 103°50′50″BT / 1,27583°LU 103,84722°BT / 1.27583; 103.84722 Bangunan silinder tertinggi di dunia. Dikenal juga dengan nama Axa Tower[26][27]
08.011 03.0Marina Bay Residences 80px 227 745 61 2011 1°16′48,13″LU 103°51′15,08″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 [11]
08.012 Swissôtel The Stamford Ground-level view of a tall, white cylindrical tower and a shorter cuboidal building 226 741 73 1986 1°17′36″LU 103°51′12″BT / 1,29333°LU 103,85333°BT / 1.29333; 103.85333 Hotel tertinggi di Singapura. Hotel tertinggi di dunia pada tahun selesainya.[28][29] Bangunan dengan jumlah lantai terbanyak di Singapura.
09.013 23.0Millenia Tower Side view of a 40-story building with a square cross section; the building tapers into a partial pyramid near the roofline. 223 732 41 1996 1°17′34″LU 103°51′37″BT / 1,29278°LU 103,86028°BT / 1.29278; 103.86028 [30][31]
10.014 37.0The Sail @ Marina Bay Tower 2 Ground-level view of two curved buildings that slightly resemble sails; the sun is setting in the distance. 215 705 63 2008 1°16′51,97″LU 103°51′10,06″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 Dikenal juga dengan nama Central Park Tower[32][33]
10.015 37.0One Shenton Way Tower 1 One Shenton Way 214 702 50 2011 [34]
11.016 10.0OUE Downtown Tower 1 Distant view of a box-like building with many black ridges; a similar-looking building is located directly behind it. 201 659 50 1975 1°16′37,4″LU 103°50′54,06″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 Bangunan tertinggi yang dibangun tahun 1970-an di Singapura[35][36]
12.017 24.0OCBC Centre Ground level view of a box-like building with rounded, windowless side exteriors 198 650 52 1976 1°17′7″LU 103°50′57″BT / 1,28528°LU 103,84917°BT / 1.28528; 103.84917 [37][38]
12.018= 04.0Marina Bay Sands Tower 1 Wooden model showing three skyscrapers; the towers are joined by a terrace that stretches out between their respective roofs, protruding over the edge of each tower. 194 636 57 2010 1°17′7,9″LU 103°51′39,34″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [39][40]
12.018= 05.0Marina Bay Sands Tower 2 Wooden model showing three skyscrapers; the towers are joined by a terrace that stretches out between their respective roofs, protruding over the edge of each tower. 194 636 57 2010 1°17′7,9″LU 103°51′39,34″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [40][41]
12.018= 06.0Marina Bay Sands Tower 3 Wooden model showing three skyscrapers; the towers are joined by a terrace that stretches out between their respective roofs, protruding over the edge of each tower. 194 636 57 2010 1°17′7,9″LU 103°51′39,34″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [40][42]
13.021= 18.0International Plaza Ground-level view of 50-storey box-like building with dark, receded windows and cut-off, diagonal corners 190 623 50 1976 1°16′33,5″LU 103°50′43,9″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [43][44]
14.021= Singapore Land Tower Ground-level view of a 50-storey white tower with a rectangular cross section and dark windows 190 623 48 1980 1°17′4,78″LU 103°51′6,78″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [45][46]
15.023= SGX Centre One Ground-level view of a 30-storey building with a rounded, glass facade on one side and a straight-edged facade of concrete and windows on another; the concrete siding protrudes above the roofline 187 614 30 2000 1°16′46,97″LU 103°51′0,06″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 [47]
16.023= SGX Centre Two Ground-level view of a 30-storey building with a rounded, glass facade on one side and a straight-edged facade of concrete and windows on another; the concrete siding protrudes above the roofline 187 614 30 2001 1°16′43,81″LU 103°50′57,97″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [48]
17.025 33.0PSA Building PSA Building.jpg 183 600 42 1986 1°16′24,87″LU 103°48′4,37″BT / 1,26667°LU 103,8°BT / 1.26667; 103.80000 [49][50]
18.026= Suntec City Tower 1 Ground-level view of two identical 45-storey towers with rectangular cross sections; a diagonal cut-out is present on each tower near the 30th floor 181 594 45 1997 1°17′40″LU 103°51′30″BT / 1,29444°LU 103,85833°BT / 1.29444; 103.85833 [51][52]
19.026= Suntec City Tower 2 Ground-level view of two identical 45-storey towers with rectangular cross sections; a diagonal cut-out is present on each tower near the 30th floor 181 594 45 1997 1°17′40″LU 103°51′30″BT / 1,29444°LU 103,85833°BT / 1.29444; 103.85833 [53][54]
20.026= Suntec City Tower 3 Ground-level view of two identical 45-storey towers with rectangular cross sections; a diagonal cut-out is present on each tower near the 30th floor 181 594 45 1997 1°17′40″LU 103°51′30″BT / 1,29444°LU 103,85833°BT / 1.29444; 103.85833 [55][56]
21.026= Suntec City Tower 4 Ground-level view of two identical 45-storey towers with rectangular cross sections; a diagonal cut-out is present on each tower near the 30th floor 181 594 45 1997 1°17′40″LU 103°51′30″BT / 1,29444°LU 103,85833°BT / 1.29444; 103.85833 [57][58]
21.130 15.016 Collyer Quay Ground-level view of a 40-storey building with a glass facade and rectangular cross section; three levels of windows recede inward at various points up the tower, and a spire is present on the roof. 179 587 33 1993 1°17′3,08″LU 103°51′8,72″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [59]
22.031 32.0Pickering Operations Complex Ground-level view of a 40-storey, box-like building with windowless concrete siding and rounded anterior corners 177 581 43 1986 1°17′6,84″LU 103°50′56,87″BT / 1,28333°LU 103,83333°BT / 1.28333; 103.83333 [60][61]
23.032 Robinson 77 Distant ground-level view of a 40-story building with a blue glass facade; the building has a rectangular cross-section and a diaginal roofline. 176 577 40 1998 1°16′40,2″LU 103°50′53,62″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [62][63]
24.033= 08.0The Concourse Ground-level view of a building with an octagonal cross-section; the facade is white with dark, receded windows that appear to be continuous ridges from a distance 175 574 43 1995 1°18′3,8″LU 103°51′43,8″BT / 1,3°LU 103,85°BT / 1.30000; 103.85000 [64][65]
25.033= 20.0Maybank Tower Ground-level view of two 40-storey towers. The building on the left is very thin with a blue and grey facade. The building on the right has a square cross section with diagonal, cut-off corners and a tapering roofline. 175 574 32 2002 1°17′9,37″LU 103°51′8,53″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [66][67]
26.035 01.06 Battery Road Ground-level view of three 40-storey towers. The building on the left is very thin with a blue and grey facade. The building in the center has a square cross section with diagonal, cut-off corners and a tapering roofline. The building on the right is box-like with diagonal corners and a brown facade. 174 571 44 1984 1°17′7,9″LU 103°51′6,74″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 Dikenal juga dengan nama Standard Chartered Bank[68][69]
27.036 Samsung Hub Ground-level view of a 30-storey building with protruding ledges, a spire, and a glass facade on the uppermost floors. 172 564 30 2005 1°16′59,76″LU 103°50′58,7″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [70][71]
28.037 09.0CPF Building Distant view of a box-like building with receded windows and a dark grey, concrete facade 171 561 46 1976 1°16′36,61″LU 103°50′52,12″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [72][73]
10.038 37.0One Shenton Way Tower 2 One Shenton Way 169 553 50 2011 [34]
29.039 03.0Bank of China Building Ground-level view of a 40-storey white building with a square podium and star-shaped cross section 168 551 36 2000 1°17′8,71″LU 103°51′7,47″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [74][75]
31.040= 12.0Fuji Xerox Towers Box-like structure with grey, windowless siding and a large hole near the centre of the tower 165 541 38 1987 1°16′23,54″LU 103°50′37,46″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [76][77]
32.040= Springleaf Tower 40-storey building with a triangular cross section and rounded corner 165 541 37 2002 1°16′31,06″LU 103°50′46,85″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [78][79]
33.042 17.0Icon Loft Tower 2 Ground-level view of a box-like, 50-storey tower with a rectangular cross section and a blue stripe on the lateral siding 163 535 46 2007 1°16′31,1″LU 103°50′42,91″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [80][81]
34.043 United Overseas Bank Plaza Two Ground-level view of a 40-storey skyscraper with an octagonal cross section and a protruding, triangular ledge near the 20th floor 162 531 38 1974 1°17′8″LU 103°50′59″BT / 1,28556°LU 103,84972°BT / 1.28556; 103.84972 [82][83]
35.044= 06.0Centennial Tower Ground-level view of a 40-storey skyscraper with a rounded facade and an open, lattice-work structure on the roof 158 518 37 1997 1°17′36,32″LU 103°51′36,55″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [84][85]
36.045= 16.0Hong Leong Building Ground-level view of a 45-storey, box-like building with a square cross section 158 518 45 1976 1°16′52,61″LU 103°51′3,11″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 [86][87]
37.045= 34.0Raffles City Tower Ground-level view of the three skyscrapers, each successively taller from left to right. The towers have white facades with dark windows and a rectangular cross-section, and the building farthest to the right is the most prominent. 158 518 42 1986 1°17′37″LU 103°51′11″BT / 1,29361°LU 103,85306°BT / 1.29361; 103.85306 [88][89]
12.047= 08.0The Pinnacle@Duxton Block 1A The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″LU 103°50′29″BT / 1,27667°LU 103,84139°BT / 1.27667; 103.84139 [90][91]
12.047= 09.0The Pinnacle@Duxton Block 1B The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″LU 103°50′29″BT / 1,27667°LU 103,84139°BT / 1.27667; 103.84139 [92][93]
12.047= 11.0The Pinnacle@Duxton Block 1C The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″LU 103°50′29″BT / 1,27667°LU 103,84139°BT / 1.27667; 103.84139 [94][95]
12.047= 12.0The Pinnacle@Duxton Block 1D The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″LU 103°50′29″BT / 1,27667°LU 103,84139°BT / 1.27667; 103.84139 [96][97]
12.047= 13.0The Pinnacle@Duxton Block 1E The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″LU 103°50′29″BT / 1,27667°LU 103,84139°BT / 1.27667; 103.84139 [98][99]
12.047= 14.0The Pinnacle@Duxton Block 1F The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″LU 103°50′29″BT / 1,27667°LU 103,84139°BT / 1.27667; 103.84139 [100][101]
12.047= 15.0The Pinnacle@Duxton Block 1G The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″LU 103°50′29″BT / 1,27667°LU 103,84139°BT / 1.27667; 103.84139 [102][103]
38.054 25.0One George Street Ground-level view of a 20-storey skyscraper with a brown facade; the building has a rectangular cross section and is cut-off roughly 10 stories up, with the uppermost 10 floors partially protruding out over the street below. 153 502 23 2004 1°17′8,79″LU 103°50′51,75″BT / 1,28333°LU 103,83333°BT / 1.28333; 103.83333 [104][105]
39.055= 04.0Chevron House Ground-level view of a narrow, 30-storey skyscraper with a rectangular cross section and rounded anterior siding; a protruding circular spire is visible on the roof. 152 499 33 1993 1°17′3,81″LU 103°51′6,64″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [106][107]
40.055= 22.0Meritus Mandarin Singapore Tower Two Ground-level view of two concrete towers; the one on the right is more prominent, and has a windowless anterior facade with triangular structures protruding from the roof. 152 499 40 1973 1°18′7,6″LU 103°50′10″BT / 1,3°LU 103,83611°BT / 1.30000; 103.83611 [108][109]
42.055= 22.0UIC Building UIC building as seen from Shenton Way 152 499 40 1973 1°16′40,51″LU 103°50′58,49″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [110][111]
43.058= 11.0OUE Downtown Tower Two  – 150 492 36 1994 1°16′37,4″LU 103°50′54,06″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [112]
44.058= 13.0The Gateway East Ground-level view of a sharp, narrow corner on a building with a striped metal and glass facade 150 492 37 1990 1°17′55,71″LU 103°51′32,15″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [113][114]
45.058= 14.0The Gateway West Ground-level view of a sharp, narrow corner on a building with a metal and glass facade 150 492 37 1990 1°17′55,71″LU 103°51′32,15″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [115][116]
46.058= 19.0Lippo Centre Ground-level view of a 30-storey, box-like structure with a square cross section. The corner is windowless and slightly receded from the rest of the structure. 150 492 34 1990 1°16′23,03″LU 103°50′40,38″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [117][118]
47.062= 21.0Meritus Mandarin Singapore Tower One Ground-level view of two concrete towers; the one on the right is more prominent, and has a windowless lateral facade with triangular structures protruding from the roof. 144 472 36 1971 1°18′7,6″LU 103°50′10″BT / 1,3°LU 103,83611°BT / 1.30000; 103.83611 [119]
48.062= 31.0Parkview Square Distant view of a 25-storey building with a bronze facade and several vertical ridges that continue upward to the roofline 144 472 24 2002 1°18′0,5″LU 103°51′27,48″BT / 1,3°LU 103,85°BT / 1.30000; 103.85000 [120][121]
49.064= 07.0Comcentre Ground-level view of a building with a rectangular cross section. Two sides of the tower are visible; one has a concrete, windowless facade while the other's facade is a glass curtain wall. 140 459 32 1980 1°17′56,96″LU 103°50′17,99″BT / 1,28333°LU 103,83333°BT / 1.28333; 103.83333 [122][123]
50.064= 28.0One Raffles Quay South Tower Ground-level view of two square buildings with identical all-glass facades 140 459 29 2006 1°16′53,04″LU 103°51′6,52″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 [124]

Sedang dibangun atau rencana[sunting | sunting sumber]

Sedang dibangun[sunting | sunting sumber]

Artist’s impression of DUO during the day.

Daftar berikut berisi bangunan-bangunan yang sedang dibangun di Singapura dengan tinggi sedikitnya 140 m (459 ft). Jumlah 40 lantai digunakan sebagai batasan bangunan yang tingginya belum dirilis oleh pihak pengembang.

Nama Foto Tinggi (m)* Tinggi (ft)* Lantai Tahun
(perk.)
Koordinat Catatan
08.0DUO Residences 192.80 632.50 49 2017 [125]
08.0DUO Tower 185.35 608.10 39 2017 [126]
08.0Guoco Tower 290 951 67 2016 [127]
08.0Sky Suites @ Anson 250 820 71 2015 [128]
08.0Altez 250 820 62 2015 [129]
15.0Marina Bay Suites 239 784 65 2013 [130]
01.0Asia Square Tower 2 221 726 46 2013 1°16′41,98″LU 103°51′2,55″BT / 1,26667°LU 103,85°BT / 1.26667; 103.85000 [131]
08.0Robinson Suites 42 2014 [132]

* Entri tabel tanpa teks berarti bahwa informasi tinggi bangunan belum dirilis.

Rencana[sunting | sunting sumber]

Daftar berikut berisi bangunan-bangunan yang rencananya akan dibangun di Singapura dengan tinggi sedikitnya 140 m (459 ft).

Nama Tinggi (m) Tinggi (ft) Lantai Tahun*
(perk.)
Catatan
Scotts Square Block One 159 522 43 2010 [133]
Scott's Tower 153 501 36 2016 [134]

* Entri tabel tanpa teks berarti bahwa informasi tanggal selesai bangunan belum dirilis.

Garis waktu bangunan tertinggi[sunting | sunting sumber]

Daftar berikut berisi bangunan-bangunan komersial yang pernah memegang gelar bangunan tertinggi i Singapura. Paa tahun 2009, eglar tersebut dipegang oleh tiga gedung sekaligus: OUB Centre, UOB Plaza One, dan Republic Plaza.

Nama Foto Alamat Tahun tertinggi Tinggi (m) Tinggi (ft) Lantai Koordinat Referensi
Cathay Building Rounded building with two visibile facades; the lower floors have a concrete exterior with grooved, triangular niches and round, protruding edges. The uppermost floors, slightly less prominent, have a glass exterior. 2 Handy Road 1939–1954 70 230 17 1°17′57,5″LU 103°50′51,5″BT / 1,28333°LU 103,83333°BT / 1.28333; 103.83333 [7]
Asia Insurance Building  Beige rectangular building, 20 storeys and at 87 metres tall, with newer taller skyscrapers seen in the background. 2 Finlayson Green 1954-1958 87 285 20 1°16′55″LU 103°51′5″BT / 1,28194°LU 103,85139°BT / 1.28194; 103.85139 [8]
Shaw Centre Box-like building with rectangular cross section.  The lower floors are a visible parking garage, while the upper floors have a grey and white facade with protruding windows and a rooftop terrace. 1 Scotts Road 1958–1971 100 328 25 1°18′21″LU 103°49′53,5″BT / 1,30583°LU 103,81667°BT / 1.30583; 103.81667 [9]
Meritus Mandarin Singapore Tower One Ground-level view of two concrete towers; the one on the right is more prominent, and has a windowless lateral facade with triangular structures protruding from the roof. 333 Orchard Road 1971–1973 144 472 36 1°18′7,6″LU 103°50′10″BT / 1,3°LU 103,83611°BT / 1.30000; 103.83611 [119]
Meritus Mandarin Singapore Tower Two[A] Ground-level view of two concrete towers; the one on the right is more prominent, and has a windowless lateral facade with triangular structures protruding from the roof. 333 Orchard Road 1973–1974 152 499 40 1°18′7,6″LU 103°50′10″BT / 1,3°LU 103,83611°BT / 1.30000; 103.83611 [109]
UIC Building[A] 40-storey box-like structure seen from Shenton Way. 5 Shenton Way 1973–1974 152 499 40 1°16′40,51″LU 103°50′58,49″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [111]
United Overseas Bank Plaza Two Ground-level view of a 40-storey skyscraper with an octagonal cross section and a protruding, triangular ledge near the 20th floor 80 Raffles Place 1974–1975 162 531 38 1°17′8″LU 103°50′59″BT / 1,28556°LU 103,84972°BT / 1.28556; 103.84972 [83]
DBS Building Tower One Distant view of a box-like building with many black ridges; a similar-looking building is located directly behind it. 6 Shenton Way 1975–1986 201 659 50 1°16′37,4″LU 103°50′54,06″BT / 1,26667°LU 103,83333°BT / 1.26667; 103.83333 [36]
Overseas Union Bank Centre[B] Ground-level view of 60-storey building whose cross section is a square with a diagonal projection from one corner. In the top 10 storeys part of the square is missing and only a diagonal remains. 1 Raffles Place 1986–present 280 919 63 1°17′4,89″LU 103°51′3,7″BT / 1,28333°LU 103,85°BT / 1.28333; 103.85000 [10]
United Overseas Bank Plaza One[B] Ground-level view of several skyscrapers; the building on the right is the tallest and has a square cross section with several diagonal protrusions. A shorter building on the left resembles it closely. 80 Raffles Place 1992–present 280 919 67 1°17′8″LU 103°50′59″BT / 1,28556°LU 103,84972°BT / 1.28556; 103.84972 [15]
Republic Plaza[B] Ground-level view of 70-storey building. The exterior has a reddish hue with dark windows. The building tapers slightly at two points. 9 Raffles Place 1995–present 280 919 66 1°16′58″LU 103°51′4″BT / 1,28278°LU 103,85111°BT / 1.28278; 103.85111 [14]

Catatan[sunting | sunting sumber]

A. ^ a b UIC Building, selesai tahun 1973, sejajar dengan Meritus Mandarin Singapore Tower Two. Kota ini memiliki dua bangunan tertinggi sampai rampungnya United Overseas Bank Plaza Two pada tahun 1974.
B. ^ a b c United Overseas Bank Plaza One, selesai tahun 1992, sejajar dengan Overseas Union Bank Centre. Kota ini memiliki dua bangunan tertinggi sampai rampungnya Republic Plaza pada tahun 1995, yang juga sejajar dengan dua struktur sebelumnya. Sejak 1995, Singapura memiliki tiga bangunan tertinggi.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Umum
  • "Singapore". Emporis.com. Diakses July 14, 2009. 
  • "Singapore". SkyscraperPage.com. Diakses July 14, 2009. 
Khusus
  1. ^ "Tall Buildings of Singapore". Emporis.com. Diakses 2009-07-18. 
  2. ^ "Singapore's evolving skyline". Urban Redevelopment Authority. Diakses 2009-07-16. 
  3. ^ a b c d "OUB Centre". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  4. ^ a b "UOB Plaza One". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  5. ^ a b "Republic Plaza". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  6. ^ Tsang, Susan; Hendricks, Edward (2007). Discover Singapore: The City's History & Culture Redefined. 
  7. ^ a b "Cathay Building". Emporis.com. Diakses 2009-07-14. 
  8. ^ a b "Asia Insurance Building". National Library of Singapore. Diakses 2010-07-19. 
  9. ^ a b "Shaw Centre". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  10. ^ a b c "Overseas Union Bank Centre - SkyscraperPage.com". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-18. 
  11. ^ a b "Marina Bay Residences". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-15. 
  12. ^ "The Orchard Residences". Emporis.com. Diakses 2009-07-13. 
  13. ^ a b "Ocean Financial Centre". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  14. ^ a b "Republic Plaza". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-01-31. 
  15. ^ a b "United Overseas Bank Plaza One". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-01-30. 
  16. ^ "Capital Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  17. ^ "Capital Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-01-31. 
  18. ^ "One Raffles Quay North Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  19. ^ "One Raffles Quay North Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-01-31. 
  20. ^ "Marina Bay Tower". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  21. ^ "The Sail @ Marina Bay". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-02. 
  22. ^ "Marina Bay Financial Centre Office Tower "1"". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  23. ^ "Ocean Financial Centre to provide 850,000 sq ft (79,000 m2) Grade A office space". Keppel Corporation. Diakses 2008-01-24. 
  24. ^ "43-storey block to replace Ocean Building". Marshall Cavendish. Diakses 2008-01-24. 
  25. ^ "Marina Bay Financial Centre Office Tower "2"". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  26. ^ "Axa Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  27. ^ "Axa Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-01-31. 
  28. ^ "Swissôtel The Stamford". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  29. ^ "Swissôtel The Stamford Singapore". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-01-31. 
  30. ^ "Millenia Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  31. ^ "Millenia Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-01-31. 
  32. ^ "Central Park Tower". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  33. ^ "The Sail @ Marina Bay". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-02. 
  34. ^ a b "Channel News Asia Article". Diakses 2011-07-19. 
  35. ^ "DBS Building Tower One". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  36. ^ a b "DBS Building Tower One". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-01-31. 
  37. ^ "OCBC Centre". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  38. ^ "OCBC Centre". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-01-31. 
  39. ^ "Marina Bay Sands Tower 1". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  40. ^ a b c "Marina Bay Sands Integrated Resort". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-12. 
  41. ^ "Marina Bay Sands Tower 2". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  42. ^ "Marina Bay Sands Tower 3". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  43. ^ "International Plaza". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  44. ^ "International Plaza". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  45. ^ "Singapore Land Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  46. ^ "Singapore Land Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  47. ^ "SGX Centre One". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  48. ^ "SGX Centre Two". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  49. ^ "PSA Building". Emporis.com. Diakses 2008-01-24. 
  50. ^ "PSA Building". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  51. ^ "Suntec City Tower 1". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  52. ^ "Suntec City Tower 1". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  53. ^ "Suntec City Tower 2". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  54. ^ "Suntec City Tower 2". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  55. ^ "Suntec City Tower 3". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  56. ^ "Suntec City Tower 3". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  57. ^ "Suntec City Tower 4". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  58. ^ "Suntec City Tower 4". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  59. ^ "Hitachi Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  60. ^ "Pickering Operations Complex". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  61. ^ "Pickering Operations Complex". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  62. ^ "SIA Building". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  63. ^ "SIA Building". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  64. ^ "The Concourse". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  65. ^ "The Concourse". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  66. ^ "Maybank Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  67. ^ "Maybank Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  68. ^ "6 Battery Road". Emporis.com. Diakses 2008-02-01. 
  69. ^ "Standard Chartered Bank". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  70. ^ "Samsung Hub". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  71. ^ "Samsung Hub". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  72. ^ "CPF Building". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  73. ^ "CPF Building". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  74. ^ "Bank of China Building (New Block)". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  75. ^ "Bank of China Building". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  76. ^ "Fuji Xerox Towers". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  77. ^ "Fuji Xerox Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  78. ^ "Springleaf Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  79. ^ "Springleaf Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  80. ^ "Icon Loft Tower 2". Emporis.com. Diakses 2009-07-14. 
  81. ^ "Icon Loft Tower 2". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  82. ^ "UOB Plaza Two". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  83. ^ a b "United Overseas Bank Plaza Two". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  84. ^ "Centennial Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  85. ^ "Centennial Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  86. ^ "Hong Leong Building". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  87. ^ "Hong Leong Building". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  88. ^ "Raffles City Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-25. 
  89. ^ "Raffles City Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-01. 
  90. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1A". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  91. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1A". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  92. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1B". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  93. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1B". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  94. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1C". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  95. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1C". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  96. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1D". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  97. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1D". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  98. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1E". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  99. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1E". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  100. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1F". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  101. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1F". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  102. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1G". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  103. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1G". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-16. 
  104. ^ "One George Street". Emporis.com. Diakses 2008-01-26. 
  105. ^ "One George Street". SkyscraperPage.com. Diakses 2008-02-02. 
  106. ^ "Caltex House". Emporis.com. Diakses 2008-01-26. 
  107. ^ "Caltex House". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  108. ^ "Mandarin Singapore — Tower II". Emporis.com. Diakses 2008-01-26. 
  109. ^ a b "Meritus Mandarin Singapore Tower 2". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  110. ^ "UIC Building". Emporis.com. Diakses 2008-01-26. 
  111. ^ a b "UIC Building". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  112. ^ "DBS Building Tower 2". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  113. ^ "The Gateway East". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  114. ^ "The Gateway East". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  115. ^ "The Gateway West". Emporis.com. Diakses 2009-07-16. 
  116. ^ "The Gateway West". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  117. ^ "Lippo Centre". Emporis.com. Diakses 2008-01-26. 
  118. ^ "Lippo Centre". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  119. ^ a b "Meritus Mandarin Singapore Tower 1". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  120. ^ "Parkview Square". Emporis.com. Diakses 2008-01-26. 
  121. ^ "Parkview Square". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  122. ^ "Comcentre". Emporis.com. Diakses 2008-01-26. 
  123. ^ "Comcentre". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  124. ^ "One Raffles Quay South Tower". Emporis.com. Diakses 2008-01-26. 
  125. ^ "DUO Residences". DUO Singapore. 
  126. ^ "DUO Residences". DUO Singapore. 
  127. ^ "Guoco Tower". Guoco Group. Diakses 2013-05-02. 
  128. ^ "Woh Hup (Private) Limited". Woh Hup (Private) Limited. Diakses 2013-05-10. 
  129. ^ "Altez - Far East Organization". Fareast.com.sg. Diakses 2011-11-05. 
  130. ^ "Century 21". Diakses 2013-05-10. 
  131. ^ "Asia Square Tower "2"". Emporis.com. 
  132. ^ "New home projects draw out buyers". forsalebydevelopers.net. Diakses 2010-12-09. 
  133. ^ "Scotts Square Block One". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 
  134. ^ "Scott's Tower". SkyscraperPage.com. Diakses 2009-07-14. 

Pranala luar[sunting | sunting sumber]