Daftar Saluran Astro

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Lompat ke: navigasi, cari

Berikut adalah saluran-saluran yang ada di Astro berdasarkan paket.

Saluran televisi[sunting | sunting sumber]

     Saluran-saluran yang disorotkan dengan warna ini hanya diperoleh pelanggan Astro b.yond dan tidak bisa diterima oleh pelanggan biasa.

Astro Family Pack/Astro Family HD Pack[sunting | sunting sumber]

  • Saluran-saluran ini tersedia pada semua pelanggan Astro, dan pelanggan yang memilih paket ini saja membayarkan iuran langganan yang terendah.
  • Ingat bahwa "saluran Preview" juga ditayangkan di sini karena juga disertakan dengan setiap langganan Astro untuk waktu tertentu, tetapi kemudian dipindahkan ke paket yang bersangkutan setelah itu. (Lihat [N 1])
Saluran Nama Keterangan
101 RTM TV1 Saluran terestial umum berasaskan berita (juga terdapat di Singapura melalui StarHub TV)
102 RTM TV2 Saluran terestial umum berasaskan hiburan sekeluarga
103 TV3 Saluran swasta umum berbahasa Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
104 Astro Ria Saluran berbahasa Melayu terbitan sendiri (juga terdapat di Singapura melalui Singtel TV)
105 Astro Prima Saluran berbahasa Melayu terbitan sendiri (juga terdapat di Singapura melalui Singtel TV)
106 Astro Oasis Saluran gaya hidup Melayu dan Islam terbitan sendiri
107 NTV7 Saluran swasta umum berbahasa Mandarin dan Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
108HD Tara HD Saluran pelbagai hiburan Bollywood berbahasa Hindi dalam HD
111 ART Saluran pelbagai ragam berbahasa Arab dari Negara Timur Tengah
114 TV AlHijrah Saluran terestial berunsur Islamiah pertama berbahasa Melayu
118HD Astro GO Shop Malay HD Saluran belanja dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Melayu dan HD
119 TV9 Saluran swasta umum berbahasa Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
123HD Astro Ria HD Saluran berbahasa Melayu berformat HD 24 jam tanpa henti
135HD Astro Maya HD Saluran berbahasa Melayu berformat HD 24 jam tanpa henti
180 RTM TVi Saluran info TV dari Sabah & Sarawak terbitan RTM (dahulunya dikenali sebagai Muzik Aktif)
201 Astro Vaanavil Saluran hiburan Tamil terbitan sendiri
202 Astro Vellithirai Saluran filem Tamil susunan sendiri
203 Makkal TV Saluran budaya dan bahasa Tamil dari India
231HD Astro Vinmeen HD Saluran HD berbahasa Tamil pertama
300HD Astro Xi Yue HD Saluran berbahasa Kantonis, Mandarin dan Hokkien dalam bentuk HD terbitan sendiri (saluran HD ini yang kali pertama di NJOI)
301 Astro AEC Saluran berbahasa Mandarin terbitan sendiri
303HD Astro GO Shop Chinese HD Saluran belanja dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Mandarin dan HD
304 Kah Lai Toi Saluran berunsur kekeluargaan berbahasa Kantonis dari Malaysia
305 TVB Classic Channel Saluran khas untuk drama-drama klasik yang pernah disiarkan di TVB Hong Kong
306HD Astro AEC HD Saluran berbahasa Mandarin dalam bentuk HD terbitan sendiri
308HD Astro Quan Jia HD Saluran berbahasa Mandarin dalam bentuk HD terbitan sendiri
321 Celestial Classic Movies Saluran filem klasik berbahasa Mandarin 24/7 sehari
325 Astro Xiao Tai Yang Saluran Kanak-kanak berbahasa Mandarin terbitan sendiri
334 CCTV-4 Saluran negara Tiongkok berita, hiburan, pendidikan, sukan dan dokumentari terbitan sendiri
391 KBS World Saluran hiburan antarabangsa dari Republik Korea (ROK)
392HD KBS World HD Saluran hiburan antarabangsa dari ROK dalam bentuk HD
393HD ONE HD Saluran hiburan Republik Korea dan Asia dalam format HD.
501 Astro Awani Saluran berita berbahasa Melayu terbitan sendiri
502 Bernama News Channel (BNC) Saluran berita dalam empat bahasa milik BERNAMA
509 CGTN Saluran berita internasional berbahasa Inggeris milik CCTV
550 Nat Geo Wild Saluran dokumentari dalam empat bahasa - Bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin dan Tamil
601 Astro Tutor TV UPSR Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus buat pelajar UPSR
602 Astro Tutor TV PT3 Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus buat pelajar peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3)
603 Astro Tutor TV SPM Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus buat pelajar SPM
610 Astro TVIQ Saluran belajar sambil berhibur terbitan sendiri
611 Astro Ceria Saluran kanak-kanak berbahasa Melayu terbitan sendiri
617 Disney XD Saluran kanak-kanak internasional dalam empat bahasa (Inggeris, Melayu, Mandarin & Tamil)
637HD Disney XD HD Saluran kanak-kanak internasional empak bahasa (Inggeris, Melayu, Mandarin & Tamil) dalam HD
701 AXN Saluran hiburan antarabangsa berbahasa Inggeris
702 DIVA Saluran film Inggris (dahulu dikenali sebagai Hallmark Channel)
703 AFC Saluran masakan serantau berbahasa Inggeris
707 TLC Saluran perjalanan dan kehidupan berbahasa Inggeris
708 8TV Saluran swasta umum berbahasa Inggris dan Mandarin serta Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
720HD HITS HD Siaran rancangan popular retro dalam bentuk HD
721HD AXN HD Siaran serentak AXN dalam bentuk HD
723HD DIVA HD Siaran serentak DIVA dalam bentuk HD
724HD FOX HD Saluran hiburan internasional berbahasa Inggris dalam bentuk HD
725HD Nat Geo People HD Saluran dokumentari internasional berbahasa Inggris dalam bentuk HD (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
726HD FX HD Saluran hiburan internasional berbahasa Inggris dalam bentuk HD
727HD Food Network HD Saluran tentang masakan-masakan internasional dalam bentuk HD
728HD Life Inspired HD Saluran gaya hidup internasional dalam bentuk HD
729HD Kix HD Saluran film aksi Hollywood dan Asia dalam HD
737HD Go Asean HD Saluran perjalanan tentang 10 negara Asean terbitan sendiri dan dalam bentuk HD
801 Astro Arena Saluran olahraga 24 jam berbahasa Melayu pertama terbitan sendiri
802HD Astro Arena HD Saluran olahraga 24 jam berbahasa Melayu dalam bentuk HD terbitan sendiri
808HD eGG HD Saluran e-sport yang pertama di Malaysia
818 Fox Sports 3 Saluran olahraga terbitan STAR TV dan Fox International Channels

Astro Chuen Min Pack/Astro Chuen Min HD Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Huraian
101 RTM TV1 Saluran terestial umum berasaskan berita (juga terdapat di Singapura melalui starhub TV)
102 RTM TV2 Saluran terestial umum berasaskan hiburan sekeluarga
103 TV3 Saluran swasta umum berbahasa Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
106 Astro Oasis Saluran gaya hidup Melayu dan Islam terbitan sendiri
107 NTV7 Saluran swasta umum berbahasa Mandarin dan Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
108HD Tara HD Saluran pelbagai hiburan Bollywood berbahasa Hindi dalam HD
111 ART Saluran pelbagai ragam berbahasa Arab dari Negara Timur Tengah
114 TV AlHijrah Saluran terestial berunsur Islamiah pertama berbahasa Melayu
118HD Astro GO Shop Malay HD Saluran belanja dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Melayu dan HD
119 TV9 Saluran swasta umum berbahasa Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
135HD Astro Maya HD Saluran berbahasa Melayu berformat HD 24 jam tanpa henti
180 TVi Saluran info TV dari Sabah & Sarawak terbitan RTM (dahulunya dikenali sebagai Muzik Aktif)
202 Astro Vellithirai Saluran film Tamil susunan sendiri
231HD Astro Vinmeen HD Saluran HD berbahasa Tamil pertama
300HD Astro Xi Yue HD Saluran berbahasa Kantonis, Cina dan Hokkien dalam bentuk HD terbitan sendiri (saluran HD ini yang kali pertama di NJOI)
301 Astro AEC Saluran berbahasa Cina terbitan sendiri
303HD Astro GO Shop Chinese HD Saluran belanja dari rumah pertama di Malaysia dalam Bahasa Cina dan HD
304 Kah Lai Toi Saluran berunsur kekeluargaan berbahasa Kantonis dari Malaysia
305 TVB Classic Channel Saluran khas untuk drama-drama klasik yang pernah disiarkan di TVB Hong Kong
306HD Astro AEC HD Saluran berbahasa Cina dalam bentuk HD terbitan sendiri
308HD Astro Quan Jia HD Saluran berbahasa Cina dalam bentuk HD terbitan sendiri
316 CTi TV Saluran ini menggantikan ETTV Asia (juga terdapat di Astro New Emperor Pack atau Astro Pek Emas)
321 Celestial Classic Movies Saluran filem klasik berbahasa Cina 24/7 sehari
322 Celestial Movies Saluran filem berbahasa Cina 24/7 sehari (juga terdapat di Astro New Emperor Pack atau saluran berpremium tapi untuk menonton versi HD, sila melanggan Servis HD dengan New Emperor Pack atau saluran berpremium)
323 Phoenix InfoNews Saluran berita dan maklumat dari Hong Kong
325 Astro Xiao Tai Yang Saluran Kanak-kanak berbahasa Cina terbitan sendiri
334 CCTV-4 Saluran negara China berita, hiburan, pendidikan, sukan dan dokumentari terbitan sendiri
391 KBS World Saluran hiburan internasional dari Republik Korea (ROK)
392HD KBS World HD Saluran hiburan internasional dari ROK dalam bentuk HD
393HD ONE HD Saluran hiburan Republik Korea dan Asia dalam format HD.
501 Astro Awani Saluran berita berbahasa Melayu terbitan sendiri
502 Bernama News Channel (BNC) Saluran berita dalam empat bahasa milik BERNAMA
509 CGTN Saluran berita internasional berbahasa Inggris milik CCTV
550 Nat Geo Wild Saluran dokumentari dalam empat bahasa - Bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin dan Tamil
601 Astro Tutor TV UPSR Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus bagi pelajar UPSR
602 Astro Tutor TV PT3 Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus bagi pelajar peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3)
603 Astro Tutor TV SPM Saluran pendidikan terbitan sendiri, khusus bagi pelajar SPM
610 Astro TVIQ Saluran belajar sambil berhibur terbitan sendiri
611 Astro Ceria Saluran kanak-kanak berbahasa Melayu terbitan sendiri
617 Disney XD Saluran kanak-kanak internasional dalam empat bahasa (Inggeris, Melayu, Mandarin & Tamil)
637HD Disney XD HD Saluran kanak-kanak internasional empat bahasa (Inggeris, Melayu, Mandarin & Tamil) dalam HD
701 AXN Saluran hiburan antarabangsa berbahasa Inggeris
702 Diva Saluran filem Inggris (dahulu dikenal sebagai Hallmark Channel)
703 AFC Saluran masakan serantau berbahasa Inggeris
707 TLC Saluran perjalanan dan kehidupan berbahasa Inggris
708 8TV Saluran swasta umum berbahasa Inggeris dan Mandarin serta Melayu (saluran tidak terdapat di Brunei)
720HD HITS HD Siaran rancangan popular retro dalam bentuk HD
721HD AXN HD Siaran serentak AXN dalam bentuk HD
723HD DIVA HD Siaran serentak DIVA dalam bentuk HD
724HD FOX HD Saluran hiburan internasional berbahasa Inggris dalam bentuk HD
725HD Nat Geo People HD Saluran dokumentari internasional berbahasa Inggris dalam bentuk HD (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
726HD FX HD Saluran hiburan internasional berbahasa Inggris dalam bentuk HD
727HD Food Network HD Saluran tentang masakan-masakan internasional dalam bentuk HD
728HD Life Inspired HD Saluran gaya hidup internasional dalam bentuk HD
729HD Kix HD Saluran film aksi Hollywood dan Asia dalam HD
737HD Go Asean HD Saluran perjalanan tentang 10 negara Asean terbitan sendiri dan dalam bentuk HD
801 Astro Arena Saluran olahraga 24 jam berbahasa Melayu pertama terbitan sendiri
802HD Astro Arena HD Saluran olahraga 24 jam berbahasa Melayu dalam bentuk HD terbitan sendiri
808HD eGG HD Saluran e-sport yang pertama di Malaysia
818 Fox Sports 3 Saluran olahraga terbitan STAR TV dan Fox International Channels

Paket Prime[sunting | sunting sumber]

Astro Dynasty Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
307HD Astro Shuang Xing HD Saluran drama berbahasa Kantonis, Cina, Korea dan Jepun dalam HD terbitan sendiri (juga terdapat di Astro New Emperor Pack)
310HD Astro Wah Lai Toi HD Saluran berbahasa Kantonis dalam HD terbitan sendiri
311 Astro Wah Lai Toi Saluran berbahasa Kantonis terbitan sendiri
312 Phoenix Television Saluran berbahasa Cina dari Hong Kong (juga terdapat di Astro New Emperor Pack)
313 TVB Entertainment Saluran berita hiburan terbitan TVB, bertapak di Hong Kong
314 TVB Xing He Saluran drama pilihan terbitan TVB, bertapak di Hong Kong
317 TVBS-Asia Saluran berbahasa Mandarin dari Taiwan
324 Astro Shuang Xing Saluran drama berbahasa Kantonis, Cina, Korea dan Jepang terbitan sendiri (juga terdapat di Astro New Emperor Pack)
350HD Astro On Demand HD Drama TVB terbaharu yang disiarkan serentak di Hong Kong pertama dalam bentuk HD (juga terdapat di Astro On Demand Dragon Pack)
351-353 Astro On Demand Drama TVB terbaharu yang disiarkan serentak di Hong Kong dalam bentuk SD pada pukul 8.30 malam (juga terdapat di Astro On Demand Dragon Pack)
361-363 Astro On Demand Drama TVB terbaharu yang disiarkan serentak di Hong Kong dalam bentuk SD pada pukul 9.30 malam (juga terdapat di Astro On Demand Dragon Pack)
398 NHK World Saluran hiburan antarabangsa dari Jepun

Astro Movies Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
411 HBO Saluran filem Inggeris terbitan HBO
412 Cinemax Saluran filem Inggeris terbitan HBO
413 Fox Movies Premium Saluran filem Inggeris terbitan Fox Movies.
430HD Fox Familly Movies HD Siaran Fox Familly Movies dalam format HD.
431HD HBO HD Siaran serentak HBO dalam format HD
433HD Fox Movies Premium HD Siaran Fox Movies Premium dalam format HD.
434HD Fox Action Movies HD Siaran Fox Action Movies dalam format HD.

Astro Sports Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
808HD eGG HD Saluran e-sukan yang pertama di Malaysia
810 Astro SuperSport Saluran sukan terbitan sendiri
811 Astro SuperSport 2 Saluran sukan terbitan sendiri
812 Fox Sports Saluran sukan terbitan STAR TV dan Fox International Channels
813 Fox Sports 2 Saluran sukan terbitan STAR TV dan Fox International Channels
814 Eurosport Saluran sukan dari Eropah
816 Astro SuperSport 3 Saluran sukan terbitan sendiri
817 Astro SuperSport 4 Saluran sukan terbitan sendiri
818 Fox Sports 3 Saluran sukan terbitan STAR TV dan Fox International Channels
831HD Astro SuperSport HD Saluran sukan HD terbitan sendiri
832HD Fox Sports HD Saluran sukan HD terbitan FOX Sports
833HD Astro SuperSport 2 HD Saluran sukan HD terbitan sendiri
834HD Astro SuperSport 3 HD Saluran sukan HD terbitan sendiri
836HD Astro SuperSport 4 HD Saluran sukan HD terbitan sendiri
837HD BeIN Sports HD Saluran bola sepak dari negara Eropah dalam HD

Paket Mini[sunting | sunting sumber]

Astro Pek Berita[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
511 CNN Saluran berita dunia dari Amerika Serikat
512 BBC Saluran berita dunia dari Inggris
513 Al Jazeera Saluran rujukan bagi peristiwa di Timur Tengah (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
518 CNBC Saluran berita saham dan keuangan
519 Bloomberg Saluran berita saham dan keuangan
521 Australia Plus Television Saluran berita dunia dari Australia (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
532HD Sky News HD Saluran berita dunia dari Inggris dalam format HD

Astro Pek Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
551 Discovery Channel Saluran dokumentari terbitan Discovery Communications
553 National Geographic Channel Saluran dokumentari terbitan National Geographic
554 Discovery Science Saluran dokumentari sains terbitan Discovery Communications
555 History Saluran dokumentari sejarah terbitan AAEN
556 Animal Planet Saluran dokumentari zoologi terbitan Discovery Communications
571HD Discovery Asia HD Dokumentari sains, teknologi dan sejarah terpilih dalam bentuk HD
573HD National Geographic Channel HD Dokumentari NGC terpilih dalam bentuk HD
575HD History HD Dokumentari History pilihan dalam bentuk HD

Astro Pek Kanak-Kanak[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
612 Nickelodeon Saluran rancangan kanak-kanak dalam dwi bahasa - Bahasa Melayu dan Inggris
613 Disney Junior Saluran rancangan kanak-kanak dalam dwi bahasa - Bahasa Melayu dan Inggris
615 Disney Channel Saluran rancangan kanak-kanak dalam dwi bahasa - Bahasa Melayu dan Inggris
616 Cartoon Network Saluran rancangan kanak-kanak dalam dwi bahasa - Bahasa Melayu dan Inggris
619 Zoo Moo Saluran rancangan kanak-kanak berasaskan hidupan liar

Astro Pek Variasi[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
709HD Lifetime HD Memaparkan gaya hidup, filem, drama, memasakan dan bersemangat kontemporari berkaitan untuk wanita dalam format HD
711 Star World Saluran hiburan terbitan Star TV
712 E! Saluran gosip & hiburan
713 MTV Saluran muzik terbitan MTV Networks, bertapak di Singapura
715 Animax Saluran animasi Jepang
722HD Star World HD Saluran hiburan terbitan Star TV dalam format HD

Paket Plus[sunting | sunting sumber]

Astro Jade Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
305 TVB Classic Channel Saluran khas untuk drama-drama klasik yang pernah disiarkan di TVB Hong Kong (Saluran ini juga untuk semua pelanggan Family Pack atau Chuen Min Pack, jika anda tak berlangganan Jade Pack, masih boleh menonton saluran ini)
313 TVB Entertainment Saluran berita hiburan terbitan TVB, bertapak di Hong Kong (Saluran ini juga untuk semua pelanggan Dynasty Pack, jika anda tak berlangganan Jade Pack, masih boleh menonton saluran ini)
314 TVB Xing He Saluran drama pilihan terbitan TVB, bertapak di Hong Kong (Saluran ini juga untuk semua pelanggan Dynasty Pack, jika kamu tak berlangganan Jade Pack, masih boleh menonton saluran ini)
317 TVBS-Asia Saluran berbahasa Mandarin dari Republik China Taiwan (Saluran ini juga untuk semua pelanggan Dynasty Pack, jika kamu tak berlangganan Jade Pack, masih boleh menonton saluran ini)
326HD TVB Jade HD Sebuah saluran kantonis disesuaikan untuk Malaysia memakan drama TVB terkini pada hari yang sama seperti rakan-rakan Hong Kong
327 Asian Action Channel Sebuah saluran aksi dalam bahasa Kantonis
328 TVB Classic Movies Sebuah saluran film klasik dalam bahasa Kantonis

Astro Pek Emas[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
316 CTi TV Saluran ini menggantikan ETTV Asia
323 Phoenix InfoNews Saluran berita dan maklumat dari Hong Kong
332HD Astro Hua Hee Dai HD Saluran berbahasa Hokkien dalam HD terbitan sendiri
333 Astro Hua Hee Dai Saluran berbahasa Hokkien terbitan sendiri

Astro New Emperor Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
307HD Astro Shuang Xing HD Saluran drama berbahasa Kantonis, Cina, Korea dan Jepun dalam HD terbitan sendiri
309HD Celestial Movies HD Saluran film berbahasa Cina dalam HD 24/7 sehari
312 Phoenix Television Saluran berbahasa Cina dari Hong Kong
316 CTi TV Saluran ini menggantikan ETTV Asia
322 Celestial Movies Saluran film berbahasa Cina 24/7 sehari
323 Phoenix InfoNews Saluran berita dan maklumat dari Hong Kong
324 Astro Shuang Xing Saluran drama berbahasa Kantonis, Cina, Korea dan Jepun terbitan sendiri
332HD Astro Hua Hee Dai HD Saluran berbahasa Hokkien dalam HD terbitan sendiri
333 Astro Hua Hee Dai Saluran berbahasa Hokkien terbitan sendiri

Astro Sports Lite Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
810 Astro SuperSport Saluran olahraga terbitan sendiri
811 Astro Supersport 2 Saluran olahraga terbitan sendiri
818 Fox Sports 3 Saluran olahraga terbitan STAR TV dan Fox International Channels
831HD Astro SuperSport HD Saluran olahraga HD terbitan sendiri
833HD Astro SuperSport 2 HD Saluran olahraga HD terbitan sendiri

Astro Sports Focus Pack[sunting | sunting sumber]

  • Paket tambahan ini untuk pelangan Astro Sports Pack
Saluran Nama Keterangan
835HD GOLF Channel HD Saluran olahraga golf dalam format HD
838HD Astro Cricket HD Saluran olahraga kriket dalam format HD terbitan sendiri
839HD Setanta Sports HD Saluran olahraga terbitan Setanta

Astro Pek Mustika[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
131 Astro Citra Saluran film dari Malaysia dan seluruh Asia terbitan sendiri
132 Astro Warna Saluran komedi berbahasa Melayu terbitan sendiri (juga terdapat di Singapura melalui StarHub TV)
133 Astro Bella Saluran khusus gaya hidup wanita, telenovela dari Amerika Latin, Filipina dan Drama tempatan dari Malaysia
134HD Astro Mustika HD Saluran berbahasa Melayu berformat HD 24 jam tanpa henti

Astro Indo Pek[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
141 Bintang Memaparkan Drama sinetron atau film dari indonesia.
142 Pelangi Memaparkan Hiburan dan gaya hidup Drama sinetron dari indonesia.

Astro Maharaja Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
211 Sun TV Saluran hiburan berbahasa Tamil
212 Sun Music Saluran muzik berbahasa Tamil
213 Chutti TV Saluran kanak-kanak berbahasa Tamil
214 Adithya TV Saluran komedi berbahasa Tamil

Astro Chakravarthy Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
221 Jaya TV Saluran hiburan Bahasa Tamil
222 Raj TV Saluran hiburan Bahasa Tamil
223 Kalaignar TV Saluran hiburan Bahasa Tamil
224 Star Vijay Saluran hiburan Bahasa Tamil

Astro Pek Korea[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
394HD Oh! K HD Saluran drama dan hiburan variety Korea. Kerjasama Turner dan MBC dalam HD
395HD TVN HD Saluran hiburan dan drama dari Korea dalam HD (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)

Astro Metro Pack[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
731HD HGTV HD Saluran terkemuka dan gaya hidup yang jenama hiburan berbahasa Inggris dalam format HD terbitan HGTV.
732 Crime & Investigation Network Saluran kejahatan & investigasi berbahasa Inggris.
733 EVE Saluran gaya hidup kaum wanita berbahasa Inggris.
734 DMAX Saluran gaya hidup kaum lelaki berbahasa Inggris.
736 Fyi Saluran gaya hidup kontemporari untuk inspirasi, imajinasi dan inovasi anda berbahasa Inggris.

Saluran tambahan[sunting | sunting sumber]

Astro First[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
480 Astro First Saluran menu film
482-492 Astro First Saluran film lokal, Tamil dan Mandarin terbaru dari pawagam dalam format SD

Astro Best[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
481 Astro Best Saluran menu film
468-479 Astro Best Saluran film dan internasional terbaru dari pawagam dalam format SD

Astro PPV Movies HD[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
495HD
496HD
497HD
Astro PPV Movies HD Siaran terpilih filem Astro Best atau Astro First dalam format HD

Saluran Premium[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
310HD Astro Wah Lai Toi HD Saluran berbahasa Kantonis dalam HD terbitan sendiri
311 Astro Wai Lai Toi Saluran berbahasa Kantonis terbitan sendiri
Saluran Nama Keterangan
315 STAR Chinese Channel Saluran hiburan Mandarin yang terkemuka di rantau Asia (juga terdapat di Telekom Malaysia melalui HyppTV)
Saluran Nama Keterangan
309HD Celestial Movies HD Saluran film berbahasa Cina dalam HD 24/7 sehari
322 Celestial Movies Saluran film berbahasa Cina 24/7 sehari
Saluran Nama Keterangan
618 BabyTV Saluran khas untuk bayi dan kanak-kanak kecil serta ibu bapa mereka
Saluran Nama Keterangan
404HD Boo HD Saluran film-film seram terbaik dan mengerikan dalam format HD terbitan sendiri
Saluran Nama Keterangan
456HD A-List HD Saluran Film yang diiktiraf dan pernah memenangi anugerah dalam format HD
Saluran Nama Keterangan
835HD GOLF Channel HD Saluran olahraga golf dalam format HD
Saluran Nama Keterangan
820 WWE Network Saluran olahraga terbitan WWE Network
840HD WWE Network HD Saluran olahraga terbitan WWE Network
Saluran Nama Keterangan
838HD Astro Cricket HD Saluran olahraga kriket dalam format HD terbitan sendiri
Saluran Nama Keterangan
839HD Setanta Sports HD Saluran olahraga terbitan Setanta

Astro Box Office[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
130 Astro Box Office Movies Tayangan Hebat Saluran film Asia Bahasa Malaysia / Korea, Inggris & Thailand terkini
241 Astro Box Office Movies Thangathirai Saluran Film Tamil baru
251HD Astro Box Office BollyOne HD Saluran Film Bollywood dalam HD

! Saluran !! Nama !! Keterangan

Astro On Demand Dragon Pack[sunting | sunting sumber]

  • Paket ini bukan untuk pelanggan Astro Dynasty Pack
Saluran Nama Huraian
350HD Astro On Demand HD Drama TVB terbaru yang disiarkan serentak di Hong Kong pertama dalam bentuk HD
351-353 Astro On Demand Drama TVB terbaru yang disiarkan serentak di Hong Kong dalam bentuk SD pada pukul 8.30 malam
361-363 Astro On Demand Drama TVB terbaru yang disiarkan serentak di Hong Kong dalam bentuk SD pada pukul 9.30 malam


Saluran radio[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Format Bahasa Radio icon.png Cell phone icon.svg Keterangan
852 Hitz.FM CHR / Top 40 Inggris Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
853 My FM Kontemporari Dewasa Cina Cina Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
854 Lite FM Easy Listening / Soft AC Inggris Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
855 Mix FM Kontemporari Inggris Dewasa Terhangat Inggris Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
856 Era FM Kontemporari Melayu Dewasa Terhangat Melayu Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png DENGAR
857 Sinar FM Melayu Klasik Melayu Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
858 Melody FM Mandarin 90-an Mandarin Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
859 THR Raaga Kontemporari Dewasa Tamil Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png
860 Classic Rock Rock Klasik Inggris
861 Golden Oldies Oldies Inggris
862 Opus Muzik klasikal Inggris
863 THR Gegar Kontemporari Dewasa Melayu Checkbox - 2.png Checkbox - 2.png DENGAR
864 India Beat Kontemporari Pop India Utara Hindi
865 Jazz Mainstream Jazz Inggris
866 Osai FM India Tamil
867 Bayu Radio FM Sabah Kadazan, Melayu
868 Radio Kenyalang Sarawak Iban, Melayu
869 Nasional FM RTM Bahasa Melayu

Stesen Bahasa Melayu 24 jam dengan menggunakan slogan ''Sentiasa Di Hati''

870 V FM RTM Sabah Bahasa Kadazan [[Berkas:Checkbox_-_2.png]
871 Wai FM RTM Sarawak Bahasa Iban [[Berkas:Checkbox_-_2.png]

KUNCI :
Radio icon.png Menunjukkan tersedia sebagai radio terestrial
Cell phone icon.svg Menunjukkan tersedia pada Maxis3G (Maxis TV)

Siaran interaktif[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Keterangan
200 Astro Servis Portal Saluran menu berbagai paket ASTRO

Harga[sunting | sunting sumber]

Semua pelanggan Astro memiliki paket Famili sebagai langganan minimal, tetapi biasanya mereka juga berlangganan paket-paket lain. Tabel di bawah menunjukkan harga langganan untuk kombinasi paket yang berbeda.[1] [Nota 1] [Nota 2] Harga dinyatakan dalam Ringgit Malaysia (RM).

Paket Saja 2MN 3MN 4MN CL CL+2MN CL+3MN CL+4MN DP [Nota 3] DP+2MN DP+3MN DP+4MN
FA 39.95 55.95 60.90 65.95 52.95 64.95 69.95 84.95 92.90 104.90 109.90 124.90
FA+GD 50.90 62.90 67.90 82.90 65.90 77.90 82.90 97.90 105.85 117.85 122.85 137.85
FA+NE 59.90 71.90 76.90 91.90 [N 2] 114.85 126.85 131.85 146.85
FA+MV 75.95 84.95 88.95 93.95 90.95 99.95 103.95 108.95 130.90 139.90 143.90 148.90
FA+DY 79.95 89.95 93.95 99.95 94.95 104.95 108.95 114.95 119.90 129.90 133.90 139.90
FA+SU 97.95 100.95 104.95 109.95 112.95 115.95 119.95 124.95 137.90 140.90 144.90 149.90
FA+MV+GD 88.90 97.90 101.90 106.90 103.90 112.90 116.90 121.90 143.85 152.85 156.85 161.85
FA+DY+GD 92.90 102.90 106.90 112.90 107.90 117.90 121.90 127.90 132.85 142.85 146.85 152.85
FA+SU+GD 110.90 113.90 117.90 122.90 125.90 128.90 132.90 137.90 150.85 153.85 157.85 162.85
FA+MV+NE 97.90 106.90 110.90 115.90 [N 2] 152.85 161.85 165.85 170.85
FA+DY+NE 101.90 111.90 115.90 121.90 141.85 151.85 155.85 161.85
FA+SU+NE 119.90 122.90 126.90 131.90 159.85 162.85 166.85 171.85
FA+SK+1MN [Nota 4] 66.95 71.95 86.95 84.95 69.95 74.95 89.95 99.95 109.90 114.90 129.90 139.90
FA+GD+SK+1MN 67.90 72.90 87.90 97.90 82.90 87.90 102.90 112.90 122.85 127.85 142.85 152.85
FA+NE+SK+1MN 76.90 81.90 96.90 106.90 [N 2] 131.85 136.85 151.85 161.85
FA+MV+SK+1MN 89.95 93.95 98.95 104.95 104.95 108.95 113.95 119.95 144.90 148.90 153.90 159.90
FA+DY+SK+1MN 94.95 98.95 104.95 109.95 109.95 113.95 119.95 124.95 134.90 138.90 144.90 149.90
FA+SU+SK+1MN 105.95 109.95 114.95 119.95 120.95 124.95 129.95 134.95 145.90 149.90 154.90 159.90
FA+MV+GD+SK+1MN 102.90 106.90 111.90 117.90 117.90 121.90 126.90 132.90 157.85 161.85 166.85 172.85
FA+DY+GD+SK+1MN 107.90 111.90 117.90 122.90 122.90 126.90 132.90 137.90 147.85 151.85 157.85 162.85
FA+SU+GD+SK+1MN 118.90 122.90 127.90 132.90 133.90 137.90 142.90 147.90 158.85 162.85 167.85 172.85
FA+MV+NE+SK+1MN 111.90 115.90 120.90 126.90 [N 2] 166.85 170.85 175.85 181.85
FA+DY+NE+SK+1MN 116.90 120.90 126.90 131.90 156.85 160.85 166.85 171.85
FA+SU+NE+SK+1MN 127.90 131.90 136.90 141.90 167.85 171.85 176.85 181.85

Kunci:

Catatan:

  1. ^ pelanggan baru akan dikenakan Rp 4.80 tambahan untuk berlangganan majalah AstroView.
  2. ^ pelanggan yang mengubah paket langganan mereka akan dikenakan biaya RM10.
  3. ^ Pelanggan Dynasty membayar RM39.95, sementara yang tidak berlangganan membayar RM54.95.
  4. ^ Memerlukan sekurang-kurangnya satu paket mini untuk berlangganan.

Paket tambahan[sunting | sunting sumber]

Nama paket Harga tambahan
Maharaja RM 1,999.95
Metro RM 5,714.95
Mustika RM 15,512.95
ABO Movies Thangathirai RM 10,026.95 RM 15.95
ABO Movies Tayangan Hebat RM 0.95
ABO Sports, ABO Extra Bergantung kepada acara
Astro StockLink RM 0.50

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Saluran Preview - bisa diterima oleh semua pengguna sehingga pemberitahuan akan datang dari Astro.
  2. ^ a b c d Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama cel

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Susunan Paket dan Saluran, diterima pada 14 November 2008.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]