Berkas:COLLECTIE TROPENMUSEUM Speelbord voor mancala spel TMnr 1585-120a.jpg

Konten halaman tidak didukung dalam bahasa lain.
Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Speelbord_voor_mancala_spel_TMnr_1585-120a.jpg(800 × 600 piksel, ukuran berkas: 43 KB, tipe MIME: image/jpeg)

Berkas ini berasal dari Wikimedia Commons dan mungkin digunakan oleh proyek-proyek lain. Deskripsi dari halaman deskripsinya ditunjukkan di bawah ini.

Ringkasan

Deskripsi
Nederlands: Spel. Mancala speelbord met twee rijen van negen vakjes en twee verzamelvakjes.

Mancala is de verzamelnaam voor een bordspel dat is verspreid over grote delen van Afrika, Azië en Amerika. De vorm van de borden, de spelregels en het gebruik van mancala verschillen per gebied. De varianten van het spel zijn onder diverse namen bekend, zoals wari, bao, dakon en owela. De spelregels, het gebruik van het spel en ook de vorm van de borden veranderen per gebied.

Mancala wordt gespeeld op een bord van twee of vier rijen met kuiltjes en een groot aantal zaden, schelpen of steentjes. Het doel van het spel is om de meeste zaadjes te bemachtigen. De regels van het spel variëren per regio en zijn soms over grote afstanden verspreid. De regels van het spel bepalen ook het gebruik. Sommige varianten dienen vooral als tijdverdrijf terwijl andere worden gebruikt in kampioenschappen van mancala grootmeesters. Zowel mannen, vrouwen als kinderen spelen mancala, met twee maar soms ook met drie spelers of in teamverband.

Sinds het begin van de vorige eeuw hebben onderzoekers zich verbaasd over de grote verspreiding van mancala spelen. Verspreiding heeft ondermeer plaatsgevonden via de slavenhandel (van Afrika naar Amerika en de Cariben), via handel en migratie. In veel gevallen is echter onduidelijk of en hoe verspreiding heeft plaatsgevonden. Ondanks de uiterlijke overeenkomsten van borden in Azië, Afrika en Amerika zijn de regels zeer verschillend en kan men zich afvragen of er wel sprake is van één soort spelen.

Vanaf de Malediven en Indonesië tot aan de Filippijnen wordt Mancala gespeeld met regels die vrijwel identiek zijn. Dakon - ook bekend als Ohvalhu, Sungka en Congka of Tsjongklak - heeft zich eeuwen geleden verspreid over de Aziatische archipels. De spelen onderscheiden zich vooral door de verschillen in de borden.

In Indonesië en de Filippijnen wordt Dakon vooral gespeeld door meisjes en vrouwen tijdens de feestdagen. Dakon heeft eenvoudige spelregels. Deze regels laten een grote variatie in speelborden toe. De bewerkte speelborden zijn vaak prestigeobjecten.. Speelbord voor mancala spel
Undetermined language : Congklak papan dakon
Tanggal before 1942
date QS:P,+1942-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1942-00-00T00:00:00Z/9
Sumber
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Pembuat Tropenmuseum

Lisensi

w:id:Creative Commons
atribusi berbagi serupa
Berkas ini dilisensikan dengan lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 3.0 Tanpa Adaptasi
Anda diizinkan:
  • untuk berbagi – untuk menyalin, mendistribusikan dan memindahkan karya ini
  • untuk menggubah – untuk mengadaptasi karya ini
Berdasarkan ketentuan berikut:
  • atribusi – Anda harus mencantumkan atribusi yang sesuai, memberikan pranala ke lisensi, dan memberi tahu bila ada perubahan. Anda dapat melakukannya melalui cara yang Anda inginkan, namun tidak menyatakan bahwa pemberi lisensi mendukung Anda atau penggunaan Anda.
  • berbagi serupa – Apabila Anda menggubah, mengubah, atau membuat turunan dari materi ini, Anda harus menyebarluaskan kontribusi Anda di bawah lisensi yang sama seperti lisensi pada materi asli.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

menggambarkan

image/jpeg

checksum Inggris

5811bbe286b2ab842aa71dd01f19c03b402cfbba

43.912 Bita

600 piksel

800 piksel

Riwayat berkas

Klik pada tanggal/waktu untuk melihat berkas ini pada saat tersebut.

Tanggal/WaktuMiniaturDimensiPenggunaKomentar
terkini28 Juli 2010 20.28Miniatur versi sejak 28 Juli 2010 20.28800 × 600 (43 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Spel. Mancala speelbord met twee rijen van negen vakjes en twee verzamelvakjes. Mancala is de verzamelnaam voor een bordspel dat is verspreid over grote delen van A

Halaman berikut menggunakan berkas ini:

Penggunaan berkas global

Wiki lain berikut menggunakan berkas ini:

Metadata