Daftar pemimpin nasional non-monarki yang berkuasa paling lama

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
(Dialihkan dari Daftar pemimpin nasional non kerajaan yang berkuasa paling lama sejak 1870)
Langsung ke: navigasi, cari

Daftar ini rincian pemimpin nasional sejak tahun 1870 yang memerintah selama 30 tahun atau lebih, dan tidak menggambarkan dirinya bangsawan. Hal ini juga menggabungkan semua jabatan tingkat pemimpin nasional yang diadakan bersamaan atau bergantian oleh setiap individu.

Peringkat Nama Negara Gelar Mulai menjabat Masa jabatan berakhir Masa jabatan
1. Fidel Castro  Cuba Sekretaris Pertama
Perdana Menteri
Presiden
01959-02-1616 February 1959[1] 02011-04-1919 April 2011[1] 52 tahun, 62 hari
2. Kim Il-sung  North Korea General Secretary
Premier
President
Generalissimo
01948-09-099 September 1948 01994-07-088 July 1994 45 tahun, 302 hari
3. Chiang Kai-shek Templat:Country data Republic of China (1912-1949)
 Republic of China on Taiwan
(1949–present)
Chairman of the National Government
Premier/Director-General
Generalissimo
President

01928-10-1010 October 1928 (1st time)
01932-03-066 March 1932 (2nd time)
01950-03-011 March 1950 (3rd time)

01931-12-1515 December 1931 (1st time)
01949-01-2121 January 1949 (2nd time)
01975-04-055 April 1975 (3rd time)

45 years, 57 days[N 1]
4. Muammar Gaddafi Libyan Arab Republic
Libyan Arab Jamahiriya
Chairman of the Revolutionary Command Council
Leader and Guide of the Revolution
01969-09-011 September 1969 02011-10-2020 October 2011[N 2] 42 tahun, 49 hari
5. Omar Bongo  Gabon President 01967-12-022 December 1967 02009-05-066 May 2009 41 tahun, 155 hari
6. Enver Hoxha Albania Prime Minister
First Secretary
01944-10-2222 October 1944 01985-04-1111 April 1985 40 tahun, 171 hari
7. Francisco Franco Spain Generalísimo
Head of State
01936-10-011 October 1936 01975-11-2020 November 1975 39 tahun, 50 hari
8. Paul Biya  Cameroon Prime Minister
President
01975-06-3030 June 1975 present 39 tahun, 94 hari
9. Mohamed Abdelaziz Templat:Country data Sahrawi Republic General Secretary
President
01976-08-3030 August 1976 present 38 tahun, 33 hari
10. Gnassingbé Eyadéma Togo President 01967-04-1414 April 1967 02005-02-055 February 2005 37 tahun, 297 hari
11. Josip Broz Tito  Yugoslavia Prime Minister
President
Marshal
01943-11-2929 November 1943 01980-05-044 May 1980 36 tahun, 157 hari
12. António de Oliveira Salazar Portugal Prime Minister 01932-07-055 July 1932 01968-09-2525 September 1968 36 tahun, 82 hari
13. Todor Zhivkov Bulgaria General Secretary
Prime Minister
01954-03-044 March 1954 01989-11-1717 November 1989 35 tahun, 258 hari
14. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo  Equatorial Guinea President 01979-08-033 August 1979 present 35 tahun, 60 hari
15. José Eduardo dos Santos People's Republic of Angola
 Angola
President 01979-09-1010 September 1979 present 35 tahun, 22 hari
16. Alfredo Stroessner Paraguay President 01954-08-1515 August 1954 01989-02-033 February 1989 34 tahun, 172 hari
17. Robert Mugabe  Zimbabwe Prime Minister
President
01980-04-1818 April 1980 present 34 tahun, 167 hari
18. Ali Abdullah Saleh  North Yemen
 Yemen
President 01978-07-1818 July 1978 02012-02-2525 February 2012 33 tahun, 222 hari
19. Mao Zedong Shaan-Gan-Ning, Republic of China
 People's Republic of China
Party Chairman
State Chairman
Paramount Leader
01943-03-2020 March 1943 01976-09-099 September 1976 33 tahun, 173 hari
20. Félix Houphouët-Boigny Côte d'Ivoire Prime Minister
President
01960-08-077 August 1960 01993-12-077 December 1993 33 tahun, 122 hari
21. Yumjaagiin Tsedenbal Mongolia Prime Minister
General Secretary
President
01952-01-2626 January 1952 01984-08-2323 August 1984 32 tahun, 210 hari
22. Sayyid Ali Khamenei  Iran President
Supreme Leader
01981-10-1313 October 1981 present 32 tahun, 354 hari
23. Dawda Kairaba Jawara Gambia Prime Minister
President
01962-06-1212 June 1962 01994-07-2222 July 1994 32 tahun, 40 hari
24. Pham Van Dong  North Vietnam
 Vietnam
Prime Minister 01955-09-2020 September 1955 01987-06-1818 June 1987 31 tahun, 271 hari
25. János Kádár Hungary General Secretary 01956-10-2525 October 1956 01988-05-2727 May 1988 31 tahun, 215 hari
26. Habib Bourguiba Tunisia Prime Minister
President
01956-04-1111 April 1956 01987-11-077 November 1987 31 tahun, 210 hari
27. Lee Kuan Yew  Singapore Prime Minister 01959-06-055 June 1959 01990-11-2828 November 1990 31 tahun, 176 hari[N 3]
28. Mobutu Sese Seko Democratic Republic of the Congo
 Zaire
President 01965-11-2424 November 1965 01997-05-1616 May 1997 31 tahun, 173 hari
29. Hastings Kamuzu Banda  Malawi Prime Minister
President
01963-02-011 February 1963 01994-05-2121 May 1994 31 tahun, 109 hari
30. Suharto Indonesia President 01967-03-1212 March 1967 01998-05-2121 May 1998 31 tahun, 70 hari
31. Joseph Stalin  Soviet Union General Secretary
Premier
Generalissimo
01922-04-033 April 1922 01953-03-055 March 1953 30 tahun, 336 hari
32. Rafael Trujillo Dominican Republic President
Generalísimo
01930-08-1616 August 1930 01961-05-3030 May 1961 30 tahun, 287 hari
33. Porfirio Díaz  Mexico President

01876-11-2828 November 1876 (1st time)
01877-02-1717 February 1877 (2nd time)
01884-12-011 December 1884 (3rd time)

01876-12-066 December 1876 (1st time)
01880-12-011 December 1880 (2nd time)
01911-05-2525 May 1911 (3rd time)

30 years, 106 days
34. Abdou Diouf  Senegal Prime Minister
President
01970-02-2626 February 1970 02000-04-011 April 2000 30 tahun, 35 hari
35. Maumoon Abdul Gayoom  Maldives President 01978-11-1111 November 1978 02008-11-1111 November 2008 30 tahun, 0 hari

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ For the first time Chiang Kai-shek stepped down in December 1931, his power was then shared by Hu Hanmin, Wang Jingwei, and Lin Sen among others. For the second time he left his state position in January 1949, Chiang was succeed by then Vice President Li Zongren.
  2. ^ The date given reflects the date of death of Muammar Gaddafi at the hands of National Transitional Council forces. Gaddafi had lost de facto control of the majority of Libya some time beforehand; however, he had not formally relinquished his position as Leader and Guide of the Revolution before his death and the state (The Great Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya) still remained in existence. Between March 1979 and October 20, 2011, the position of "Secretary-General of the General People's Congress" referred to the nominal head of state of Libya, and was not held by Gaddafi who retained an informal position (in de facto control over the country) as per his Jamahiriya philosophy.[butuh rujukan]
  3. ^ After leaving office as Prime Minister, Lee was given the emeritus positions of Senior Minister (1990–2004) and Minister Mentor (2004–2011). The latter title, unique in world politics, maintained Lee's status as a "power behind the throne" in Singaporean politics.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Depalma, Anthony (Updated: Aug. 3, 2011). "Fidel Castro News". The New York Times. Diarsipkan dari aslinya pada tanggal 2011-05-20. Diakses 2011-10-20.