Daftar kota di Britania Raya

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Langsung ke: navigasi, cari

Berikut ini adalah daftar kota-kota di Britania Raya pada tahun 2012. Kolom yang berjudul Katedral menunjukkan katedral keuskupan yang ditetapkan sebagai syarat untuk pemberian status kota sebelum tahun 1888, misalnya katedral Gereja Inggris (termasuk katedral yang saat ini menjadi bagian dari Gereja di Wales) atau katedral pra-Reformasi di Gereja Skotlandia. Kota-kota tertentu juga memiliki katedral Katolik Roma, namun tidak didaftarkan.

Sejak tahun 1888, kehadiran katedral tidak lagi menjadi faktor yang relevan dalam pemberian status kota. Oleh karena itu, kota-kota yang statusnya ditetapkan setelah tahun tersebut ditandai dengan keterangan tidak berlaku. Kota-kota yang telah memiliki katedral sejak tahun 1888 adalah Birmingham, Bradford, Derby, Leicester, Newport, Portsmouth dan Sheffield, sedangkan Katedral Llandaff digolongkan sebagai katedral yang berada dalam batas kota Cardiff pada tahun 1922. Di Irlandia, memiliki sebuah katedral keuskupan tidak pernah ditetapkan sebagai syarat untuk memperoleh status kota.[butuh rujukan]

Saat ini ada total 69 kota resmi di Britania Raya (51 di Inggris, 5 di Irlandia Utara, 7 di Skotlandia dan 6 di Wales).[1]

Inggris[sunting | sunting sumber]

Kota[1] Tahun pemberian status kota Katedral (pra-1888) Dewan kota Foto Populasi[butuh rujukan]
Bath1 &0000000000001066000000 tidak diketahui Bath Abbey4 Charter trustees SouthGate and Bath from Beechen Cliff.jpg 83,992
Birmingham2 &0000000000001889000000 188933 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Birmingham-Skyline-from-the-West.jpg 1,073,000
Bradford1 &0000000000001897000000 1897 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Bradfordskyline.jpeg 293,717
Brighton & Hove15 &0000000000002000000000 2000 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Brighton.UK.JPG 256,600
Bristol1 &0000000000001542000000 1542 Katedral Bristol Distrik pemerintahan daerah Colston Avenue, Bristol.jpg 428,200
Cambridge3 &0000000000001951000000 195125 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah KingsCollegeChapelWest.jpg 123,900
Canterbury3 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Canterbury Distrik pemerintahan daerah View of the city from Augustine House - geograph.org.uk - 1713524.jpg 43,431
Carlisle1 &0000000000001158000000 1158 Katedral Carlisle Distrik pemerintahan daerah Carlisle Cathedral from the Air.jpg 71,773
Chelmsford37 &0000000000002012000000 2012 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Chelmsfordcath.jpg 168,300
Chester3 &0000000000001541000000 1541 Katedral Chester Charter trustees Bridge Street, Chester.jpg 90,925
Chichester1 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Chichester Paroki sipil Chichester Cathedral epodkopaev.jpg 23,731
Coventry1 &0000000000001345000000 1345 Katedral Coventry5 Distrik pemerintahan daerah Skyline of Coventry as seen from Baginton 3g06.JPG 318,600
Derby13 &0000000000001977000000 1977 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Iron Gate, Derby - geograph.org.uk - 587015.jpg 236,300
Durham1 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Durham Charter trustees Durham Cathedral from the train viaduct.jpg 42,123
Ely1 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Ely Paroki sipil Ely Cathedral From Air.jpg 15,102
Exeter1 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Exeter Distrik pemerintahan daerah Exeter panorama 1.jpg 119,600
Gloucester1 &0000000000001541000000 1541 Katedral Gloucester Distrik pemerintahan daerah Gloucester and its cathedral - geograph.org.uk - 1454853.jpg 123,205
Hereford119 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Hereford Paroki sipil Hereford cathedral 002.JPG 55,700
Kingston upon Hull12 &0000000000001897000000 1897 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Hull from Paull.jpg 256,400
Lancaster1 &0000000000001937000000 193726 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah City of Lancaster (2).jpg 45,952
Leeds1 &0000000000001893000000 1893 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Leedsnight.jpg 770,800
Leicester1 &0000000000001919000000 191922 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Curve Leicester full panorama.jpg 294,700
Lichfield17 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Lichfield Paroki sipil Lichfield Cityscape.jpg 30,583
Lincoln3 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Lincoln Distrik pemerintahan daerah Cathedral and Castle Square - geograph.org.uk - 134108.jpg 88,400
Liverpool2 &0000000000001880000000 1880 Katedral Liverpool (1880) Distrik pemerintahan daerah Liverpool waterfront from Birkenhead 300809.JPG 434,900
City of London6 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral St Paul Distrik pemerintahan daerah City of London skyline from London City Hall - Oct 2008.jpg 11,500
Manchester1 &0000000000001853000000 185334 Katedral Manchester (1847) Distrik pemerintahan daerah Manchester Skyline.jpg 503,000
Newcastle upon Tyne1 &0000000000001882000000 1882 Katedral Newcastle (1882) Distrik pemerintahan daerah Bridges opening up - geograph.org.uk - 178375.jpg 273,600
Norwich1 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Norwich Distrik pemerintahan daerah West from castle mound.jpg 132,000
Nottingham1 &0000000000001897000000 1897 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Clipston Nottingham.JPG 292,400
Oxford1 &0000000000001542000000 1542 Katedral Gereja Kristen Distrik pemerintahan daerah Oxford from Boars Hill.jpg 153,900
Peterborough2 &0000000000001541000000 1541 Katedral Peterborough Distrik pemerintahan daerah Peterborough Cathedral oblique view.jpg 164,000
Plymouth1 &0000000000001928000000 192827 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Plymouth from Mount Batten - geograph.org.uk - 1580485.jpg 256,700
Portsmouth1 &0000000000001926000000 192624 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Portsmouthskyline.jpg 200,000
Preston14 &0000000000002002000000 2002 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Preston City Centre.jpg 114,300
Ripon1 &0000000000001836000000 1836 Katedral Ripon (1836) Paroki sipil RiponMarket.jpg 15,922
Salford1 &0000000000001926000000 192624 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Mariners Canal from Waterfront Quay, Salford Quays.jpg 221,300
Salisbury35

(sebelumnya bernama New Sarum sampai 2009)

&0000000000001227000000 1227 Katedral Salisbury Paroki sipil Salisbury Cathedral.jpg 50,000
Sheffield3 &0000000000001893000000 1893 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah PeaceGdnsSheffd.jpg 534,500
Southampton1 &0000000000001964000000 1964 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Southampton from Aurora 01.JPG 234,100
St Albans7 &0000000000001877000000 187736 Katedral St Albans (1876) Distrik pemerintahan daerah Cathedral.png 64,038
Stoke-on-Trent3 &0000000000001925000000 192528 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Hanley City - geograph.org.uk - 155173.jpg 239,700
Sunderland18 &0000000000001992000000 1992 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah SunderlandBridges.jpg 280,300
Truro1 &0000000000001877000000 1877 Katedral Truro (1877) Paroki sipil Truro stmarysst.jpg 17,431
Wakefield3 &0000000000001888000000 1888 Katedral Wakefield (1888) Distrik pemerintahan daerah Wakefield County Hall.jpg 76,886
Wells1 &0000000000001205000000 1205 Katedral Wells Paroki sipil Wells main street arp.jpg 10,406
Westminster21 &0000000000001540000000 1540 Westminster Abbey4 Distrik pemerintahan daerah Hdr parliament.jpg 236,000
Winchester1 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Winchester Distrik pemerintahan daerah Winchester 13.JPG 41,420
Wolverhampton16 &0000000000002000000000 2000 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah St Peter's Church, Wolverhampton.jpg 236,400
Worcester3 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Worcester Distrik pemerintahan daerah River Severn, Worcester - geograph.org.uk - 894221.jpg 94,100
York18 &0000000000001066000000 tidak diketahui York Minster Distrik pemerintahan daerah York Davygate.jpg 195,400

Skotlandia[sunting | sunting sumber]

Kota Tahun pemberian
status kota
Katedral
(pra-1888)
Dewan kota Foto Populasi
Aberdeen32
(bahasa Skot: Aiberdeen)
(bahasa Gaelik Skotlandia: Obar Dheathain)
&0000000000001179000000 city status confirmed 189131
(royal burgh 1179)
Katedral St Machar Distrik pemerintahan daerah Aberdeen from Torry - geograph.org.uk - 1454885.jpg 217,120
Dundee32
(bahasa Gaelik Skotlandia: Dùn Dèagh)
&0000000000001191000000 188930
(royal burgh 1191)
Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah McManus Galleries.jpg 152,320
Edinburgh32
(bahasa Gaelik Skotlandia: Dùn Èideann)
&0000000000001329000000 Status kota tak pernah
diberikan secara resmi
(royal burgh 1329)
Katedral St. Giles Distrik pemerintahan daerah Edinburgh. View from Calton Hill.jpg 486,120
Glasgow32
(bahasa Skot: Glesga)
(bahasa Gaelik Skotlandia: Glaschu)
&0000000000001492000000 Status kota tak pernah
diberikan secara resmi
(royal burgh 1492)
Katedral St. Mungo Distrik pemerintahan daerah (looking down) Buchannan Street, Glasgow.jpg 592,820
Inverness
(bahasa Gaelik Skotlandia: Inbhir Nis)
&0000000000002000000000 2000 Tidak berlaku tidak ada Inverness view 3.jpg 72,745
Perth
(bahasa Skot: Pairth)
(bahasa Gaelik Skotlandia: Peairt)
&0000000000002012000000 2012[2]
[3])
Tidak berlaku tidak ada St. Matthew's Church and Smeaton's Bridge.jpg 44,820
Stirling
(bahasa Skot: Stirlin)
(bahasa Gaelik Skotlandia: Sruighlea)
&0000000000002002000000 2002 Tidak berlaku tidak ada Stirling(DonaldMacDonald)Dec2005.jpg 33,710

Wales[sunting | sunting sumber]

Kota Year granted
city status
Katedral
(pra-1888)
Dewan kota Foto Populasi
Bangor1 &0000000000001066000000 tidak diketahui Katedral Bangor Komunitas Bangor from Bangor-mountain.jpg 21,735
Cardiff9
(bahasa Wales: Caerdydd)
&0000000000001905000000 190529 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Cardiff City Hall cropped.jpg 346,100
Newport14
(bahasa Wales: Casnewydd)
&0000000000002002000000 2002 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Newportciviccentre.jpg 145,700
St Asaph37
(bahasa Wales: Llanelwy)
&0000000000002012000000 2012 Tidak berlaku Komunitas St Asaph, Cathedral.jpg 3,491
St David's20
(bahasa Wales: Tyddewi)
&0000000000001994000000 1994 Tidak berlaku Komunitas St.Davids, Wales, UK.jpg 1,797
Swansea9
(bahasa Wales: Abertawe)
&0000000000001969000000 196923 Tidak berlaku Distrik pemerintahan daerah Swansea Railway Station - geograph.org.uk - 1484946.jpg 239,000

Irlandia Utara[sunting | sunting sumber]

Kota Tahun pemberian status kota Dewan kota Foto Populasi
Armagh11
(bahasa Irlandia: Ard Mhacha)
(Ulster-Scots: Airmagh)
&0000000000001994000000 1994 Distrik pemerintahan daerah The Mall, Armagh.jpg 14,590
Belfast
(bahasa Irlandia: Béal Feirste)
(Ulster-Scots: Bilfawst)
&0000000000001888000000 1888 Distrik pemerintahan daerah Belfast City Hall 2.jpg 267,500
Derry
(bahasa Irlandia: Doire / Doire Cholmchille)
(Ulster-Scots:
Derrie / Lunnonderrie)
&0000000000001604000000 1604[4] Distrik pemerintahan daerah St Eugene's Cathedral, August 2009.JPG 85,016
Lisburn
(bahasa Irlandia: Lios na gCearrbhach)
&0000000000002002000000 2002 Distrik pemerintahan daerah Irish Linen Centre Lisburn Museum.jpg 71,465
Newry
(bahasa Irlandia: Iúr Cinn Trá)
(Ulster-Scots: Newrie)
&0000000000002002000000 2002 tidak ada Newry CoDown NIreland 0001.JPG 27,433

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  • ^1City Status confirmed by Letters Patent issued under the Great Seal dated 1 April 1974.[7]
  • ^2City Status confirmed by Letters Patent issued under the Great Seal dated 25 June 1974.[8]
  • ^3City Status confirmed by Letters Patent issued under the Great Seal dated 28 May 1974.[9]
  • ^4Bath Abbey and Westminster Abbey are no longer Katedrals.
  • ^5Coventry has had three Katedrals: the first, St Mary's, from 1043 to 1539; the second, St Michael's, from 1918 to 1940, when it was destroyed by German bombardment; and its replacement, also St Michael's, built alongside the old Katedral, consecrated in 1962.
  • ^6Note that the London covers only the "square mile", and is usually just referred to as "the City". The larger conurbation of Greater London has no city charter, and consists of the London, the Westminster and 31 other London boroughs. This can be compared to the Brussels, within Brussels.
  • ^7City status was confirmed by Surat paten bertanggal 9 July 1974.[10] The city status extends to the entire district, although the district council calls itself "St Albans District Council" or "St Albans City and District".
  • ^8Letters Patent under the Great Seal conferring City Status were issued to the unitary authority of York on 1 April 1996, confirming the right of the Lord Mayor to be styled "Right Honourable", in continuation to those granted to the previous City Council abolished 31 March 1996.[11]
  • ^9Letters Patent under the Great Seal were issued on 29 March 1996 ordaining that the counties of Swansea and Cardiff should have the status of cities from 1 April 1996. The counties replaced the previous district councils which had enjoyed city status.[11]
  • ^10According to the Municipal Year Book, 1972 the royal burghs of Perth and Elgin officially enjoyed city status. The royal burghs of Brechin, Dunfermline and Kirkwall had also been officially described as "cities". As all burghs were abolished in 1975, these areas are now often called "former cities". Although Brechin does not have city status, the Komunitas council formed for the area uses the title " Brechin and District".
  • ^11Armagh had previously enjoyed city status, with St Patrick's Katedral the seat of the metropolitan primate of all Ireland. The city status was lost in 1840 when the city corporation was abolished. However, the successor urban district council and district council frequently used the title of city without official sanction prior to 1994.
  • ^12City Status confirmed by Letters Patent issued under the Great Seal dated 18 March 1975.[12]
  • ^13City status granted by Surat paten bertanggal 7 June 1977.[13]
  • ^14City status granted to the "Town of Newport in the County Borough of Newport" and the "Town of Preston" by Surat paten bertanggal 15 May 2002.[14]
  • ^15Surat paten bertanggal 31 January 2001 ordained that "the Towns of Brighton and Hove shall have the status of a City".[15]
  • ^16Surat paten bertanggal 31 January 2001 ordained that "the Town of Wolverhampton shall have the status of a City".[15]
  • ^17Surat paten bertanggal 4 November 1980 ordained that the "Town of Lichfield shall have the status of a City". A town council had been constituted in 1980 leading to the dissolution of the Charter Trustees of the Lichfield.[16][17]
  • ^18City status granted by Surat paten bertanggal 23 March 1992.[18]
  • ^19City status was conferred on Hereford Town Council 11 October 2000.[19] The status had previously been confirmed to the district council formed in 1974. When that council was abolished in 1996 charter trustees were formed for the Hereford. On the formation of a town council for Hereford in April 2000 the charter trustees were dissolved, and the city status temporarily lapsed.
  • ^20St David's historically had city status because of the presence of St David's Katedral. In 1849 it was noted that the city had no municipal corporation: There was however a recognised "city" in which a mayor had limited jurisdiction.[20] A Royal Commission appointed in 1876 reported that the corporation had long been extinct, and the city was formally abolished in 1886 under the provisions of the Municipal Corporations Act 1883.[21] Surat paten bertanggal 16 September 1994 ordained that the "Town of St. David's shall have the status of a City".[22]
  • ^21The title of City was used "by courtesy" after 1550 when Westminster ceased to be the see of a bishop. By Surat paten bertanggal 27 October 1900 city status was conferred on the newly created Metropolitan Borough of Westminster from 1 November.[23] This status was continued on the creation of the Westminster as a London borough in 1965.
  • ^22A letter from the Home Secretary to the Mayor of Leicester dated 14 June 1919, confirming that the city status would be bestowed, noted that this was a "restoration to your ancient town of its former status of a city".[24][25][26]
  • ^23Surat paten bertanggal 10 December 1969.[27]
  • ^24Surat paten bertanggal 21 April 1926.[28]
  • ^25Surat paten bertanggal 21 Maret 1951.[29]
  • ^26Surat paten bertanggal 14 Mei 1937.[30]
  • ^27Surat paten bertanggal 18 Oktober 1928.[31]
  • ^28Surat paten bertanggal 5 Juni 1925.[32]
  • ^29Surat paten bertanggal 28 Oktober 1905, which also granted the title of Lord Mayor.[33]
  • ^30Warrant issued 28 January 1889 that Letters Patent be issued under the Seal appointed by the treaty of union to be used in place of the Great Seal of Skotlandia, ordaining and declaring that the Burgh of Dundee shall be a City, and shall be called and styled "The Dundee"[34]
  • ^31Burghs of Old Aberdeen and Woodside and the district of Torry incorporated as the City and Royal Burgh of Aberdeen by the Aberdeen Corporation Act 1891 (1891 c.cxxiv)
  • ^32The present council areas are designated "cities" by virtue of the Local Government etc. (Skotlandia) Act 1994, which also reserves the post of Lord Provost for the convener of the four councils. The previous Distrik pemerintahan daerahs and district councils created by the Local Government (Skotlandia) Act 1973 enjoyed the same privileges.
  • ^33Surat paten bertanggal 14 Januari 1889[35]
  • ^34Surat paten bertanggal 29 Maret 1853[36]
  • ^35Surat paten bertanggal 1 April 2009 [37] City status had been held prior to this date by the Charter Trustees of the New Sarum.[38]
  • ^36Surat paten bertanggal 28 Agustus 1877.[39]
  • ^37Surat paten bertanggal 1 Juni 2012 "to ordain that the Town of Chelmsford in the County of Essex and the Town of St Asaph in the County of Denbighshire shall have the status of a City".[40]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Government list
  2. ^ Surat paten bertanggal 21 May 2012 "News: The National Records of Skotlandia seals Perth's city status". National Archives of Skotlandia. 6 July 2012.  "'We really feel part of history being made' — Letters Patent makes Perth's city status official". The Courier. 5 July 2012. Diakses 5 July 2012. 
  3. ^ The term "civitas" or "city" had been used in early charters of the Royal Burgh of Perth. The royal burgh had been created at some date in the King David I (1124-53) and the earliest surviving charter dates from 1209 or 1210. A A M Duncan (24 March 1973). "Perth. The First Century of the Burgh". Transactions of the Perthshire Society of Natural Science.  J V Beckett (2005). City Status in the British Isles, 1830-2002. Ashgate. hlm. 16–17. ISBN 9780754650676. 
  4. ^ City commemorates the 400th Anniversary of the City’s first charter, Derry City Council press release dated July 7, 2004, (accessed December 15, 2007)
  5. ^ "Local Government (Structural Changes) (Miscellaneous Amendments and Other Provision) Order 2009". Tow. Office of Public Sector Information. 2009. Diakses 27 February 2009. 
  6. ^ "New Parish Council for the Salisbury". Towards One Council. Wiltshire County Council. Diakses 27 February 2009. 
  7. ^ London Gazette: no. 46255. hal. 4400. 4 April 1974. Diakses 18 April 2008.
  8. ^ London Gazette: no. 46303. phal. 6485–6486. 28 June 1974. Diakses 18 April 2008.
  9. ^ London Gazette: no. 46334. hal. 7419. 31 May 1974. Diakses 18 April 2008.
  10. ^ London Gazette: no. 46352. hal. 7920. 24 September 1974. Diakses 18 April 2008.
  11. ^ a b London Gazette: no. 54363. hal. 4925. 4 April 1996. Diakses 18 April 2008.
  12. ^ London Gazette: no. 46522. hal. 3729. 20 March 1975. Diakses 18 April 2008.
  13. ^ London Gazette: no. 47246. hal. 7656. 14 June 1977. Diakses 18 April 2008.
  14. ^ London Gazette: no. 56573. hal. 6160. 21 May 2002. Diakses 21 April 2008.
  15. ^ a b London Gazette: no. 56109. hal. 1431. 2 May 2001. Diakses 21 April 2008.
  16. ^ London Gazette: no. 48364. hal. 15451. 7 November 1980. Diakses 21 April 2008.
  17. ^ Lichfield City Council website
  18. ^ London Gazette: no. 52874. hal. 5413. 26 March 1992. Diakses 21 April 2008.
  19. ^ Charters of Hereford City Council
  20. ^ Samuel Lewis (ed.), Dale - St. David's, from A Topographical Dictionary of Wales (1849), accessdate=2008-05-15
  21. ^ Municipal Corporations Act 1883 (c.19), S.3 and Sch II, part I
  22. ^ London Gazette: no. 53798. hal. 13403. 23 September 1994. Diakses 21 April 2008.
  23. ^ London Gazette: no. 27242. hal. 6613. 30 October 1900. Diakses 21 April 2008.
  24. ^ The Times: Leicester, a City: Sequel to the Recent Royal Visit, 17 June 1919
  25. ^ Civic history: The making of a City, (Leicester City Council), accessed 14 February 2008
  26. ^ Leicester: The Dignity of a City 655–1926, Leicester's city status, its loss and its regaining over thirteen centuries by Daniel Williams
  27. ^ London Gazette: no. 44986. hal. 12450. 12 December 1969. Diakses 21 April 2008.
  28. ^ London Gazette: no. 33154. phal. 2776–2777. 23 April 1926. Diakses 18 April 2008.
  29. ^ London Gazette, issue no.39201, 13 April 1951
  30. ^ London Gazette, issue no.34400, 21 May 1937
  31. ^ London Gazette, issue no.33433, 26 October 1928
  32. ^ London Gazette, issue no.33063, 3 July 1925
  33. ^ London Gazette: no. 27849. hal. 7249. 31 October 1905. Diakses 22 April 2008.
  34. ^ London Gazette, 29 January 1889
  35. ^ From the London Gazette, January 18, 1889, The Times, 19 January 1889
  36. ^ London Gazette Issue 21426, p.950, 1 April 1853
  37. ^ London Gazette: no. 59250. hal. 20329. 24 November 2009.
  38. ^ "Civic History Its Charters and Silver". The Guildhall Salisbury. Salisbury City Council. 2009. Diakses 25 November 2009. [pranala nonaktif]
  39. ^ London Gazette: no. 24502. hal. 5185. 11 September 1877. Diakses 12 May 2010.
  40. ^ London Gazette: no. 60167. hal. 11125. 11 June 2012.